Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr postele - tloušťka materiálu

Od: pazitka odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
mám v úmyslu zakoupit či nechat vyrobit postele, smrk, masiv. Je tloušťka bočnice 3 cm dostačující i pro dospělého? Čela by případně mohla být i 4 cm, pokud by se tím zvýšila nosnost. Nebo je lépe i bočnice zvolit ty 4 cm? Montáž by byl spoj uvnitř postele, ne viditelné šrouby. Nevím, zda to má nějaký vliv na nosnost či případně vrzání postele. Má někdo zkušenost se smrkovou postelí pro dospělé?
Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smackone
hodnocení

2x
Vubec ste nenapsal postel jakych rozmeru? A zda rost bude polozen na bocni hranoly uvnitr postele ktere dost zesilnuji pevnost bocnic .. jinak tlouska materialu bude stacit i 1,8 cm pri vysce 20 cm bocnic a delky 200 cm .. s tim ze hranoly ivnotr postele ktere nesou rost budou 3x3 cm minimalne

*palec*A ještě určitě hraje roli i váha spáčů. Jestli v posleli spí 2x 80kg nebo 2x 150kg.

asd1
hodnocení

0x

Tloušťka je jen jeden rozměr = může v pohodě stačit nebo taky ne...

pazitka
hodnocení

A ty další rozměry, které ovlivňují stabilitu, jsou jake, třeba šířka bočnice, konstrukce nohou, např. hranoly atd.?
asd1

Výška bočnice, jak je masivní pomocný rám nesoucí rošt, způsob spojování v rozích, výztuhy/ zavětrování, jak jsou řešený nohy, čela atd. Prostě blbě udělaná bude vrzat i z 200x200 hranolu a dobře udělat to jde i z 10mm prkýnek..

Ani ne tak rozměry, jako kvalita provedení. I když u nohou radši silnější než slabší.
Postel spojená na postelový kování nikdy nebude taková, jako postel udělaná jak se má. Tedy dostatečný čepy, slepený pořádaným lepidlem, nikoliv povidlama.

hodnocení

0x
V posteli nebude nosný rám? Já jsem si dělal borovou postel a pelesť mám silnou asi 2,5 cm. Už si to nepamatuju přesně.
pazitka
hodnocení

V posteli nebude ten pevný laťkový rám, ale bude dokoupen samostatně zřejmě polohovací laťkový, nebo lamelový.

hodnocení

0x

Nechávala jsem si kdysi dělat vysokou postel z masivu. Proto ho vyrobili z fošen 3cm silných. Rošt sedí po celém obvodu rámu, takže je váha rozložená. Už ji mám pár desítek let a pohoda. Jen jsem matraci měnila. ;) Zastavte se někde u stolaře nebo v provozovně vyrábějící takové věci na zakázku a dejte řeč, zorientujete se.

futra
hodnocení

0x

Máme manželskou postel ze smrkových prken dělanou zkušeným truhlářem.Síla bočnic i čel je 30 mm.Nohy z hranolů 45 x 45 mm.Uprostřed máme ještě výstužný hranol ,který má dvě nohy.Spojovali jsme to doma pomocí velkých šroubů,které končí v nějakém zadlabaném kovovém ,,kolečku,,.Dále je to spojeno ,nevím jak se to přesně nazývá ,ale je to dřevěné truhlářské spojení do vydlabaných otvorů.To jsme ještě pojistili lepidlem na dřevo.

hodnocení

0x
Já bych po nedobrých zkušenostech už do postele z měkkèho dřeva nešel. Nechal jsem kdysi udělat postele pro kluky a po pár letech vypadaly hnusně. Ošetřené to bylo lakem. Je to prostě měkké a pórovité dřevo. I nehtem uděláte důlek. On samozřejmě dětský pokoj je zátěž, ale stejně. Podobně borové židle z Ikea. nepoužitelné,ten materiál je jak bláto. Teď máme cca 10 let z tvrdèho dřeva a jsou stále jak nové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]