Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Hledám byt k pronájmu a trošku mě něco zarazilo. Makléř píše "pouze nekuřáci, bez domácích mazlíčků a trvalý pobyt zde neni možný"
Jak je možné toto v inzerátu mít když vůbec nesejde na tom jestli kuřák nebo nekuřák jsem. Zákazat domácí myzlíčky mi pronajímatel taky zakázat nemůže a pokud tam budu chtít trvalý pobyt tak to snad myslím nemusím ani nahlašovat pronajímateli.
Psal jsem mail, že bych měl zájem o prohlídku bytu a bylo mi odepsáno abych o sobě zdělil nějaké informace. Já ale nevím jaké informace napsat které by byli pronajímateli k užitku... Mám napsat tedy jméno a příjmení? Rok narození? Na jaké pozici pracuji? Jestli mám auto? Kolik mám na výplatní pásce a poslat sken?
Představte si, že si pořídíte byt za několik milionů, jako investici. Myslíte si, že byste ho pronajímal bez podmínek? Jakože charita, "dobrému člověku v nouzi", který byt prokouří, psi zdevastují a bude si tam stěhovat koho chce? Nebo budete o svou investici pečovat a opravdu se rozmyslíte, koho do ní pustíte. Není to charita, je to investice! Majitel musel vydělat, našetřit, opravit, udržovat. Nic vám nebrání v tom, udělat to také tak.
@ soudruh @mettaxa Jaké zákony brání majiteli bytu do smlouvy dát ustanovení o tom, že příplatek za každého mazlíčka je 5000 měsíčně a příplatek v př. kouření je 5000 měsíčně?
Co se týče trvalého pobytu, tak majiteli nebrání nic zakázat trvalý pobyt nájemní smlouvě uzavřené na 3 měsíce. jistě, takové u jednání neplatné, klidně si ten pobyt přihlásíte, pouze v případě, že se jedná o nájemní a nikoliv podnájemní smlouvu. Tedy zde máte zdarma návod, jak omezit přihlášení.
Současně napsat smluvní pokutu 10 000 za NEodhlášení trvalého pobytu do 7 dnů ode dne skončení nájmu A kauce se vrací po 30 dnech od skončení nájmu, předání bytu, a prokázání zrušení trvalého pobytu. Trvalý pobyt vám sice na ohlašovně zapíší i před zákaz, ale majitel vám nájemní smlouvu neprodlouží, pokud se ve sjednané lhůtě nepřihlásíte jinam, budete solit.
Je to tak legit, podle vás pane? ) zákony platí pro všechny, smluvní U jednání také.
Podotýkám, že už pár let je možno opět platně sjednat smluvní pokuty i v nájemních smlouvách. V 2014-2020 to nešlo, nyní ano.
Pronajímatel chce byt pronajmout.
Pronajímatel chce:
- spolehlivého nájemníka, co nezapomíná platit (tedy má pravidelný příjem = zaměstnaný)
- nájemníka, se kterým nebudou problémy v okolí (rušení sousedů hlasitou hudbou, štěkotem psa, večírky do pozdních hodin apod.)
- nájemníka, který mu nezničí byt a jeho vybavení (opět domácí mazlíčci)
atd.
Do inzerátu si může napsat skoro všechno co chce. Pokud se s ním budete hádat, tak vám byt nejspíš nepronajme (potížista). Trvalý pobyt vám nezakládá žádná práva, má jen evidenční, úřední funkci (chodí vám tam dopisy, platíte místní poplatky).
Bytů je spíš málo, může si vybírat. A vám ušetří čas, když vám na základě informací od vás sdělí, že pro vás byt vhodný není.
"Dobrý den... Budu spolehlivý nájemník... Už roky platím nájem včas a tak to bude i u Vás. Hlasitou hudbou nikoho nebudu rušit a ani večírky nepořádám... Psa nemám takže Vám nepoškrábe podlahu... A ano do práce chodím protože když by ne tak asi těžko budu mít na nájem a tudíž bych o byt v nájmu nežádal..."
Při prohlídce bytu bych se normálně představil a pokecal ale jako před samotnou prohlídkou bytu fakt nevím co napsat...
Připadám si jak když bych psal mail před pohovorem...
Mě tyto požadavky ze strany pronajímatele bytu příjdou pochopitelné, byť zákonem nevymahatelné. V každém případě ale je lépe když na začátku majitel bytu řekne své představy o nájemci, než se pak dlouze dohadovat. Zakázat Vám třeba v bytě kouřit, nebo mít zvíře sice nemůže, ale patrně Vám pak neprodlouží nájem a tím vznikají zbytečné náklady a starosti pro obě strany. Osobně bych do bytu kuřáka a po zkušenostech ani psa také nechtěl. Takže pokud jeho požadavky nesplňujete, lepší se poohlédnout jinde. Všechny uvedené požadavky majitele souvisejí s obavou o stav bytu. Jestli máte auto a jaké, nebo na jaké pozici pracujete je každému opravdu úplně jedno.
Nikdy bych nešla do podnájmu,bez možnosti trvalého pobytu.To už je podezřelé.Co pronajímatele zajímá.Představit se,napsat že jste pracující a né žádný potížista.To by mu mohlo pro začátek stačit.kdysi jsem se divila,že nemají majitelé zájem o domácí mazlíčky...Sama jsem se stěhovala,kde mi dovolil a nevadí,za podmínky,že nebudou zvířata devastovat byt.Říkala jsem si,jak devastovat?No už to vím..Tady novodobá levná plovoučka a nejen kvůli zvířatům,tady se člověk bojí pomalu chodit a křídla nemám..jde o to,že stačí,nevšimnout si,že pes rozlije misku,nebo vy někde necháte kapku vody a ta podlaha se normálně rozmočí,odloupne se..mám to tady za sebou a neustále se hlídám,aby někde kapka nebyla.,..Pak jsou také byty,klidně parkety a podobně a tam hrozí zase poškrábání.tady vám ale nedoporučuji,hledejte něco jiného.Známý měli bez trvalého pobytu a pak nakonec zjistili,že milostpán má vedeno vše jako nebytové prostory,aby nemusel platit.nikdy nevíte,kdyby jste potřeboval příspěvek na energie,na bydlení,tak ani žádný nedostanete.
"nikdy nevíte,kdyby jste potřeboval příspěvek na energie,na bydlení,tak ani žádný nedostanete."
Trvalé bydliště tam nepotřebuji ale to stím příspěvkem na bydlení je dobrej tip... díky
A s podlahama máte naprostou pravdu... Asi bych řekl že to je s kuchyňskou deskou která je jen obyčejné lamino olepené hranou zepředu a z boků.
Na příspěvek na bydlení už není potřeba trvalý pobyt.
pokud to není byt, bytová jednotka, ale ateliér, sklep, nedostane příspěvek na bydlení, ale dostane doplatek na bydlení:
Jestliže ani po odvolání Úřad práce příspěvek na bydlení žadateli nepřizná z toho důvodu, že prostor, na který má nájemní smlouvu, není určen k bydlení, může požádat Úřad práce o dávku z hmotné nouze, kterou je doplatek na bydlení.
Úřad práce po novelizaci zákona o hmotné nouzi v roce 2015 musí přiznat dávku žadateli i tehdy, pokud je předmětem nájmu nebytový prostor. O doplatek na bydlení mohou též žádat klienti sociálních ubytovacích služeb (např. domovů pro seniory), kteří na příspěvek na bydlení rovněž nemají nárok.
"Říkala jsem si,jak devastovat?"
Třeba takhle. A to ten pes (na rozdíl od způsobené škody) ani nebyl moc velký.
trvalý pobyt zde neni možný = často ateliéry, prostoty na sever, není to tak že by byli nedostatečně osvětlené ale, že do prostor nevnikají moc na zem přímo paprsky.
Dále to beru jako výhody
bez domácích mazlíčků = vhodné pro alergiky, aji ti musí někde bydlet
pouze nekuřáci = vhodné pro děti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.