Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před nějakou dobou jsem koupil dům ve kterém je klasický cihlový komín s nerezovou vložkou. Nelibí se mi, že komín nemá žádně zakončení. Tak jsem začal zjišťovat jak se takový komín zakončuje. narazil jsem konkrétně na toto: Nerezový kryt hla/... .. už mám představu jak to udělám, jen nevím proč musí být mezi vložkou a komínem tzv. větrací mezera. Chápu, že vložka nesmí být nahoře napevno kvůli dilataci, ale proč kvůli větrání? Vzdyť zespodu je to zazděné, takže tam žádný vzduch proudit nemůže. a když byl komín bez vložky tak taky žádně větrání neměl. Díky za odpovědi.
Díky za vysvětlení. Takže je to kvůli vlhkosti. Momentálně je tam díra mezi původním komínem a nerezovou vložkou cca 3 cm na každé straně. Je možné použít ten nerezový plech s tím límcem co jsem posílal? Nechal bych mezeru. Jak přibližně velkou?
re4zon-pokud tazatel vyřeší to odvětrání vlhkosti, tak je to dlouhodobé vyřešení problému, počítám tak padesát možná šedesát let. Ono takhle na vršek komínu při větru a dešti nepadá voda/sníh a neničí se tím vršek komínu. Otázka je, čím se v kamnech/kotli toho komína topí, jestli tam ten výrobek smí být použit.
Stříška typu napoleon tam právě je, jenže stejně pozoruji při větším dešti (u nás málo kdy prší rovně bez větru), že se mi dělají mapy v místě kde je komín zahnutý a mám podezření, že by tam mohlo právě téct okolo vložky. A celkově jsem myslel, že by bylo lepší, kdyby komín byl nějak zakončen a né jen trubkou ven. Když okolo může kromě deště a sněhu padat kdejaký bordel.
Topí se v krbovkách dřevem a občas uhelnými briketami.
Z mého pohledu asi nejlepší řešení, jak každých deset/patnáct let neřešit vršek komínu a ucpané okapy pískem. Většina lidí to na starých domech neřeší, případně je tam ten "napoleon", novostavby tam mají systémové komíny nebo celonerezy bokem domu. Šikovný kominík nebo dotaz na výrobce nerezového ukončení by odpověděli nejlíp.
Pokud to budeš kupovat v nějakém obchodě, nech si ten rozměr doporučit prodejcem. Určitě i centimetrová mezera od potrubí ke zdi komínu odvede vlhkost např. až ze sklepa komínovým efektem, ale neuvádíš výšku komínu, kde komín končí, jestli ve vlhkém sklepě nebo v patře. Čím dole víc vlhkosti, tím nahoře větší odvětrávací mezírku. Uvádíš i tři centimetry, tak je klidně nech..
Riešite striešku, aby nepršalo do vnútra nerezovej vložky, či kryciu dosku, aby nezatekalo na tehly?
Řeším to, že nějak takto mám momentálně zakončený komín, akorát, že já mám vetší mezeru mezi vložkou a cihlami. Zdá se mi, že při větších deštích se mi v jednom místě komínu tvoří mokré mapy. Na komín jsem dal stříšku typu napoleon ale to se mi zdá, že moc nepomohlo. Chtěl bych to udělat tak jako na předchozím obrázku, tak se zde ptám, jestli to je správné řešení, jelikož už mě tu postrašili, že se nebude odvětrávat dostatečně vlhkost uvnitř komínu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.