Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvod vody od domu

Od: skos odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, místě budoucí terasy řeším způsob, jakým odvést vodu od domu jako dodatečnou pojistku.
Pro situaci foto - v ploše mezi domem a betonovým pásem bude dosypan sterk do výšky toho pasu.
Zhruba v 15 cm ve štěrku vedou 2 drenážní trubky. (jen kdyby se tam najednou naprselo třeba na jaře extrémní množství vody)
Vlevo u domu jsou 3 betonové patky pro pergolu. Zbytek zeminy mezi patkami jsem odtezil na spodní úroveň soklu.
Jse mi teď o to, jak odvést vodu od domu do těch drenážnich trubek, kdyby se tam náhodou někdy dostalo velké množství vody. Jelikož trubky jsou o něco výše, než sokl.
Spodní voda je cca 2.5 metru. Sokly jsou zateplené xps, bez nopovky. Zároveň patky na pergolu nejsou přímo u domu, ale nechal swm mezi soklem a patkou cca 5 cm provetravaci mezeru - nicméně když silne prší, tak se voda dostane i tam.
Nechtěl jsme zbytečně házet zeminu k soklu a za patky a vytvářet spád ze zeminy. Voda se vsakuje docela obstojně, ale i tak jsem dal k soklum nopovku jako ochranu před sterkem. Ze štěrku vytvořil spád k drenážní trubce a na ten sterk položil horizontálně nopovku jako svod pro vodu. Viz 2x foto
Nechci polemizovat nad zbytečnosti tohoto řešení, mam dřevostavbu a bojím se vody jako čert krize. Jde mi o to, zdali toto řešení bude pro naprsenou vodu funkční?
Ma vize je, ze voda stece po horizontální nopovce do drenáže. Další přebytečná voda se bude pomalu vsakovat sterkem a co se dostane pod nopovku, tak dále se bude vsakovat do štěrku pod nopovkou dále do zeminy, ale majoritní množství vody se bude držet blíže středu sterkoveho lože a ne kolem soklu.
Případně má moje řešení mimo práci a nějakou korunu navíc za materiál nějaká negativa?
Na sterk přijde dlažba nebo různé podklady pod nivelační terciky, na ty rošt a vyvysena terasa. Základy jsou cca 40 cm nad zemí a tady v tomto místě cca 20 cm nad sterkem. Takže pos terasou bude 20 cm vzduchová mezera a 20 cm sterk a dále zemina.
Díky za komentáře.

Odvod vody od domu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přiznám se, že rád vidím nopovku rozbalenou vodorovně, aby odváděla dešťovou vodu od baráku. Jen se domnívám, že u Vás je to zbytečné, páč i když máte kvalitní dřevostavbu, tak Vám spodní voda nevadí, páč určitě máte hydroizolaci.

Přesněji, když budete mít kolem dřevostavby vodní příkop, stavbu to neohrozí. Terasu budete mít stejně zadlážděnou, většina vody odteče na povrchu dlažby, a ten trošek vody prosákne kameny do podloží.

Pokud jsem pochopil druhý obrázek, nákres, tak drenážka je na konci nopovky? To znamená, že voda nebude odtékat drenážní trubkou, páč je dírovaná. jedině za předpokladu, že zemina pod drenážkou bude tak nasycena vodu, že již nepojme další vodu a pomalu začne odtékat drenážkou.

Ale to se prakticky nestane..

Trochu mimo téma,ale existují stavby, které stojí na dubových kůlech v bažině a odvedení vody by jim mohlo uškodit *smich*

skos
hodnocení

Díky za odpověď.
A ano, drenáž je zamyšlená pro extrémní stavy, ale jednou na jaře po odtavani sněhu v kombinaci a několikadenními lijaky tam vznikly obrovské kaluže vody, tudíž je to pojistka pro tento případ. (terasa bude dřevěná, i když zastřešená, ale i tak jsem chtěl mít jistotu)

Já to pochopil, ale vím, že to nebude tak fungovat, jak si přejete...

skos
hodnocení

Takze chápu dobře, ze nopovka pod drenazkou potažená dal do opačného spádu zabezpečí odvod vody lépe? I když by to bylo opět zbytečné?
krtek6

základní problém všech takových amatérských kutilů stavitelů je ten, že absolutně netuší k čemu slouží nopovka...a což je i tvůj případ...hlavní princip nopové folie je ten, aby zabrála mechanickému poškození, protržení ochrany základů v tomto případě toho XPS, kterým je zateplený sokl, ostrým kamenivem nebo zásypem...bohužel 9/10 amatérů stavitelů si myslí, že to má funkci hydroizolace... chtělo by to trochu naštudovat základní stavební detaily...

0) zaizolovat základy asfaltovým pásem nebo PVC folii tak jak se má a ochránit xps nopovou folii svisle

1) vykopat drážku kudma má voda odtékat

2) položit drenážní trubku, obalit separační folí

3) trubku obalenou folii položit to štěrku, kterým bude vysypaná drážka

4) zasypat štěrkem a poté hlínou

nopovka pod drenazkou potažená dal do opačného spádu zabezpečí odvod vody lépe?

Jistě, že je to lepší...

Páč drenážka je díravá, voda do ní zateče a zase spodem vyteče do podloží, páč je to dírovaná trubka...

skos
hodnocení

Ano, nopovka u domu je na ochranu xps. Druhá nopovka symuluje drazku na odvod povrchové vody od domu ve spádu, at se to vsakuje co nejdál od domu.
Hydroizolace domu není amatérsky kutilsky udělaná.
Nopovku nemám na zázračnou ochranu domu před vodou.
O co ti teda konkrétně v tomto případě jde? Ze je to zbytečné nebo ze to nebude plnit smysl, který to ma mít a to oddálit místo vsaku vody kus od domu směrem k drenazce, která je mimochodem v drazce, obalena geoskou a zahazena sterkem, jen pro případ extrémních klimatických jevů?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]