Nejste přihlášen/a.
Ahoj, tahám kabely na novou elektroinstalací. Ptal jsem se eletrikare co kam natáhnout a teď si nejsem jistý u bojleru.
Chtěl jsem přípravu na solary, takže k jističi jsem si natáhl chráničky, dva kabely 5x6, ovládací kabel 5x1 atd. Od rozvaděče k bojleru mám napsáno "tři kabely 2,5" ale teď si říkám, zda to nemělo být jeden kabel 3x2,5
.
Nevíte jestli je nějaký důvod tahat tři kabely z rozvaděče k bojleru pokud bych ho v budoucnu chtěl ohřívat solarem?
Aktuálně mám natažený ty tři kabely ukončeny v krabici na zasuvku, ale jestli to není zbytečné
Chtěl jsem přípravu na solary, takže k jističi jsem si natáhl chráničky, dva kabely 5x6, ovládací kabel 5x1 atd. Od rozvaděče k bojleru mám napsáno "tři kabely 2,5" ale teď si říkám, zda to nemělo být jeden kabel 3x2,5
Nevíte jestli je nějaký důvod tahat tři kabely z rozvaděče k bojleru pokud bych ho v budoucnu chtěl ohřívat solarem?
Aktuálně mám natažený ty tři kabely ukončeny v krabici na zasuvku, ale jestli to není zbytečné
9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
vili
0x
Když už se sekaly drážky, dal jsem si s kabely 3x2,5 a jeden 3x1,5. Je to na první pohled zbytečné, ale po čase jsem byl sakra rád, že mám v prostoru u bojleru kabel na extra zásuvku. V případě, že chcete solární ohřev, bych ještě jeden přidal právě na bojler s dvěma tělesy, ze soláru a ze sítě na dohřev.
bris
zatím tam žádný bojler nemám ani neplánují(je to jen taková příprava kdyby jednou...)
Ještě dotaz: jak mám ty kable ideálně ukoncit-kazdy v samostatné zásuvce? v samostatné krabici? vše do jednoho?
Moc díky
Ještě dotaz: jak mám ty kable ideálně ukoncit-kazdy v samostatné zásuvce? v samostatné krabici? vše do jednoho?
Moc díky
vili
Nevím. Já jsem konce, asi metr na každé straně, smotal a nechal koukat že zdi. Když pak přijel elektrikář, osadil tam rozvodnou krabici na zeď a kabely zapojil. Takže bojler i zásuvku mám přes pomocnou skříň.
Jestli to máte jako přípravu, spíše dejte pořádně tlustý husí krk a provlékací šňůry. Já dával vnitřní průměr 4 a nebál bych se silnějšího a nebo dvou zároveň. Kabel pak dáte dodatečně. Vlastně to, co radí Ra20z
Jestli to máte jako přípravu, spíše dejte pořádně tlustý husí krk a provlékací šňůry. Já dával vnitřní průměr 4 a nebál bych se silnějšího a nebo dvou zároveň. Kabel pak dáte dodatečně. Vlastně to, co radí Ra20z
0x
Ak bude bezny bojler do vykonu tak 2 - 3 kW tak tie byvaju 1 fazove a postacuje im jeden CYKY 3 x 2.5, ak nieco vykonnejsie, potom tam patri 5 x 2.5 alebo 5 x 4.
Solar ma vlastne kable (pre jednosmerny prud) od panelov k striedacu a za striedacom je manualne alebo rucne ovladanie prepinania solar / siet. Tahat teda od rozvadzaca 3 kable vyznam nema, mozno tak 2 (silovy a HDO).
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]