Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik peněz vzít na prohlídku bytu?

Od: luciee odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, chystám se na výšku do jiného města a zítra mě čeká první prohlídka bytu. Zajímalo by mě, kolik peněz si mám s sebou vzít, jestli jen kauci, nebo provizi RK nebo jestli stačí jen výše jednoho nájmu. Rodiče sice jedou se mnou, aby se též podívali na jaký to byt mi budou část peněz přispívat, ale sami neví, jak to funguje a na internetu píšou různé věci, tak nechci byt překvapena, že bych s sebou měla jen měsíční nájem, když by po mně chtěli kauci třeba

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

7x

na prohlídku bytu?...přesně 0,-

jp
hodnocení

5x

Jdete teprve na prohlídku, peníze až po podpisu nájemní smlouvy, kde budou veškeré podmínky ohledně kauce a plateb uvedeny.

hodnocení

4x

Abyste se na prohlídce, popřípadě domluvila ohledně nájmu, tak musíte mít na kauci, provizi a nájem na první měsíc. Takže ve většině případů stačí nájem krát tři.

Samozřejmě jsou i jiné domluvy, že složíte rezervační poplatek ve výši nájmu, při podpisu smlouvy pak jistotu a první nájem.

Záleží, jak a kdy se spolu domluvíte.

luciee
hodnocení

Dobře, dekuji :)

Není zač, slečno Lucie, ale vždy se najdou nějaké alternativy. Více peněz a zbytek přivézt zpet.

vili
hodnocení

2x
Osobně bych si tipnul, že internetové bankovnictví jako budoucí vysokoškolačka používat umíte a poslat někomu okamžitou platbu je záležitost několika vteřin. Zároveň se tím lépe dá prokázat, že jste peníze zaplatila.
Pokud jste ovšem byla upozorněna, že peníze pouze hotově, neberte můj názor v úvahu. Vždycky se ale dá dojít v případě potřeby k nejbližšímu bankomatu a chybějící peníze vybrat.
asd1

Asi tak... Nevidim důvod proč tahat desítky tisíc do prohlídky neznámýho bytu. Akorát to cestou čorne kapsář.

jde s rodiči, takže jí ochrání, když najde ten vysněný byt a hned se domluví, uzavřou smlouvu, tak pak půjde někam pro prachy?

vili
Pane Milane, když se domluví na místě, na mobilu si ve svém bankovnictví vygeneruje příjemce platby kód nebo předá platební údaje a odesílatel platby to pošle přes okamžitou platbu. Za necelou minutu jsou peníze převedeny. Pokud náhodou banka některého z nich toto neumožňuje, tak se určitě dá operativně domluvit na jiné možnosti, ale způsob se dá upřesnit předem při sjednávání prohlídky. Vždyť to sám propagujete, že je vše o domluvě;).
Takto platím například na masáži.

Pane Vili, třeba každý chápeme dotaz jinak. Já to chápu tak, že si jde s rodiči byt prohlédnout a uzavřít smlouvu, se vším potřebným.

Na samotné kouknutí nepotřebuje nic, ani rodiče...

Ne každý má tu výhodu a znalosti, o kterých píšete. ne každý pronajímatel bude postupovat, jak navrhujete..

Píšu z vlasní zkušenosti, realitka nabízela, zájemci se to líbilo, realitce uhradili rezervaci, došli ke mně, uzavřeli jsme smlouvu, dali mi peníze, domluvili si den a čas předání bytu a hotovo.

Jasně, že mnozí sdělili, že se kouknou ještě jinde a uvidí. Ale to si myslím, že není tento případ.

Ale jak jsem napsal hned ráno, je mnoho postupů, každý podle své znalosti a zkušenosti,.

vili
Pane Milane, já chápu dotaz tak, že se jde kouknout na byt a bojí se, že když se jí bude byt líbit a bude například více zájemců, kdo první dá peníze, stěhuje se.
Takto jsme to měli my, když jsme stěhovali mladé. Vzali si nás jako poradce, protože my jsme přece jen více kritičtí a napadnou nás věci, které mladí nemusejí hned zjistit.
Byli jsme dvoje zájemci, ti jedni si nechali čas na rozmyšlenou a my už odpoledne podepisovali smlouvy a skládali - přes účet - peníze.
Právě proto píšu, že složení kauce a všechno okolo se dá řešit posláním přes okamžitou platbu, aniž by někdo s sebou tahal svazek tisícikorun. Obvykle ten, kdo pronajímá, už internetové bankovnictví ovládá, a slečna budoucí vysokoškolačka nebo její rodiče snad taky.

Pan Vili, rozumíme tomu oba stejně, kouknu, libí, hned pronajímám, na nic nečekám.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, na prohlídku bytu u (seriózního) pronajímatele peníze nepotřebujete, protože si o žádné neřekne. Byt (dům i okolí) si jen prohlédněte, na vše se řádně vyptejte, nechte si vše vysvětlit a až když to bude OK, tak si nechte mailem poslat návrh naj. smlouvy, kterou si řádně přečtěte a případně s pronajímatelem "doladite". Potom se sejdete k podpisu originálu naj. smlouvy a přesně podle ní, na ban. účet pronajímatele, který bude v dokumentu uveden, budete platit. Rozhodně neplaťte nic v hotovosti na ruku, co nebude uvedeno v naj. smlouvě nebo požadujte písemné potvrzení převzetí hotovosti. Zdravím!
doplněno 19.08.23 22:27: luciee - potom nám napište, jak to proběhlo a jak to dopadlo. Dík!
ben®
luciee - už nepište. Pochopil jsem, že to máte "na háku", protože se zařizujete v novém bytě. Tak snad budu první gratulant, který je rád, jak to vše dobře a bez problémů (hlavně budoucích) dopadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]