Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrácení lišty na kabely

Od: elektrikar odpovědí: 9 změna:
Zdravím všechny,
Potřeboval bych poradit, jak zkrátit lištu na kabely (klasickou od Koposu). Budu to dělat poprvé a nevím jestli to mám zkrátit kleštěmi nebo nějakou pilkou. A šlo by to udělat co nejvzhlednejší?
Děkuji za Vaše odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Pilkou to jde, ale dělá se to blbě. Já lišty stříhám úzkými nůžkami na plech. Napřed jednu stranu, pak druhou, lištu v místě střihu lehce ohnu a dostřihnu "dno". Začistit lze případně ostrým nožem (například odlamovacím). Pokud na vzhledu až tak nezáleží, lze v nouzi použít i stranové štípačky. Pozor na drážky ve víčku - přestřižením je zdeformujete a musíte je srovnat, jinak víčko nepůjde zaklapnout.

hodnocení

6x

Ostrým odlamovacím nožem, ale pozor na pořezání a hodně se tupí.

Pak nejlépe pilkou na železou a odchlupit plastové hrany odlamovacím nožem.

Hlavně Kopos nabízí krytky! Kolena, Tčka, Koncovky!

Aby drželi, tak se musí lišty montovat správně a né na těsno jako postaru.

Tedy nechat mezeru pro krytku s překrytím.

Vyzkoušet nejlépe nasucho, ajk krytky fungují s lištou. Jinak budou padat.

Krytky nemyslím záklopy lišty, ale ty malé Tčka, kolena, konce...

hodnocení

4x

pilkou na železo, flexou, pak jen začistit do krásna skelným papírem, jen hranu

vibe2*
hodnocení

4x

Nikdy to nebude vzhledné, pokud nepoužijete k tomu určenou tvarovku ... koncový kryt.

Jsou také ohyby (vnější a vnitřní rohy) a spojovací / redukční kryty - ale lidé to malo kupují, protože obchodníci je často nevedou a lidem se zadjí drahé. Tak to zbastlí pilkou / nůžkami ...

KRYTY K LIŠTÁM A KANÁLŮM: kopos.cz/...

Kryty / Rohy k lištám: elektro-trutnov.cz/...

hodnocení

3x

Záleží na velikosti lišty,dělají se na to speciální kleště.Osobně řeším nůžkama na plast.potrubí, větší flexou -řez začistím odlamovákem

hodnocení

3x
Nuzkama na plech, stipackama a vetsi listy flexou.

hodnocení

3x
Po zkouškách s různými řezacími nástroji jsem už pár let zůstal u úhlové brusky (Aku) s tenkým kotoučem na kov. Dá se krásně řezat kolmo, pod úhlem...dle potřeby. Pilkou na železo jen v nouzi jeden, dva řezy. Nožem vůbec... Záleží, kolik toho děláte...instalujete tras na kabeláž...

Aku flexa a ostatní nářadí aku, to je lahůdka...

Proč to nebylo před 50 lety...:)

Mě se na to osvědčil diamantový kotouč na dlaždice, nepálí a netrha tolik plast jako ten na kov.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]