Nejste přihlášen/a.
Namontoval jsem baterii, která má označení jako ta na obrázku (nenašel jsem shodný typ co jsem tam dal).
Jenomže - teplá teče vpravo a studená vlevo (je to starej barák). Takže ty čárky jako trochu "kecaj".
Dělaj se dva typy baterií s různými označeními, nebo je prostě třeba si na tu co tam mám zvyknout?
Tak jsem se byl podívat, ségra to už stihla upatlat mejdlem, ale je to něco jako metalia.
U některých pákovek se dá otočit krytka uvolňovacího šroubu, u tohohle typo bude třeba si zvyknout.Všichni výrobci (zvlášť u termobaterií) počítají se studenou vpravo (stejně jako u zásuvky fáte vpravo) .Profesor nám to vysvětloval logicky - pravák má tendenci do všeho vrtat pravačkou,takže děcko strčí hřebík spíš do pravé zdířky a většina lidí pouští napřed pravý kohoutek
K té fázi jen doplním, že může být vlevo i vpravo, ale na celém okruhu musí být stejně. Takže na to nespoléhat, ale já ji teda dávám vždy vlevo.
Řekl bych, že to je otázka pro martincakl@
- ČSN EN 806-2 Vnitřní vodovod pro rozvod vody určené k lidské spotřebě-Část 2: Navrhování, článek 7.2: Výtokové armatury na teplou vodu se umísťují vlevo a výtokové armatury na studenou vodu vpravo.
Platí tato norma i dnes?
A pak ještě byla ČSN 73 6660
Vnitřní vodovody, článek 58: Při umístění dvou ventilů např. u dřezu vedle sebe musí být ovládání výtoku studené vody vpravo a teplé vody vlevo. Shodným způsobem se musí ovládat i míchací baterie s výtoky vedle sebe.
Při uspořádání ovládání míchací baterie nad sebou musí být ovládání výtoku studené vody nahoře a teplé vody dole.
Nahrazuje ji ČSN 75 5409 (755409) - únor 2013...takže koho to hoodně zajímá, má možnost...
Ale setkávám se občas i s teplou vpravo, a označení barvou sedí...
Po delším hledání...když budete příště měnit, tak za termostatickou...několik typů má teplou vodu vpravo...
@nonek- jenže na tý, co jsem tam už dal to prostě nejde přehodit. Trošku mě to sere ,ale tak co už ..
@nonek - já už si nemůžu vzpomenout. Možná ňáká myjava nebo tak. Chtěla to po mě ségra, navíc jsem teď v práci, takže fakt nevím. Ale je to nástěná umyvadlová (dřezová) baterie 150 mm s plochým ramínkem. Prostě nad keramickým umyvadlem na zdi.
Ono některý baterie se montují vývodem horem na trubku sprchy a odbočku hadice takto.
Potom to sedí.
Pokud máte jen hadici a proto spodem, pak barvy nebudou sedět. Bude o 180 stupňů otočená.
Ale i na vývod horem lze tuším koupit koleno do pravého boku a na horní straně jolena je držák sprchovací hlavy.
Takže namontuj vývodem horem, pokud doplníš sprchovou trubkou nebo kolínkem s držákem, pokud se tohle ještě prodává viz myjava retro.
Nebo spodem a smířit se s tím, že jsou barvy přehozené.
Ale jak se zajede, tak na nějakou pidi čárkou modrou a červenou nikdo čumět nebude.
to bude vypadat blbě. Je to fakt chrom. Ale teď mě zděsila jiná věc: nebude tý vnitřní konstrukci baterie vadit, že studeným sedlem teče horká voda?
@gumidek: v podstatě to nevadí. Zatím jsem do toho nerejpl. Ostatně musel bych k ségře do koupelny.
A ta horká voda ve studené půlce kartuše teda nebude vadit?
Kartuší protéká jak horká, tak studená.
Je tam clonka, která přimíchá tu či onu vodu.
Přívod do kartuše je sama baterie, tedy pochromovaná mosaz.
Horká voda tedy nevadí baterii.
Baterie je symetrická co se týče odolnosti na horkou či studenou vodu.
Jde jen o ten symbol psychicky, že by to někomu vadilo. Kartuši to rozhodně neva.
Bylo by škoda do toho rejpat a poškodit povrchovou úpravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.