Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řemeslníci si účtují

Od: mirka* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, na stavbu mi nastoupili řemeslníci. Domlouvala jsem se s jedním z nich. Napsal mi zhruba odhad stavby (zámkovka), nicméně nakonec jsme se domluvili na hodinovce. První nepříjemné překvapení bylo, že nastoupili tři (počítala jsem dva). Až téměř na konci stavby z nich vypadlo, že obědové pauzy započítávají do odvedené práce a že dopravu není z místa A (kde bydlí řemeslník , s kterým jsem to domlouvala), ale že jezdí ještě pro dalšího, což cestu více než zdvojnásobuje. V prvotní nabídce bylo lakonicky uvedeno "+ doprava". Přidavač ( to byl ten třetí) si bral 250 Kč na hodinu a polovinu doby proseděl. Přidavače a cestu z místa bydliště, toho, s kterým jsem to domlouvala sem ještě ochotna skousnout, ale abych jim proplácela obědové pauzy (Tj. když jsou hodinu na obědě stojí mě 910 kč celá parta) a dopravu ostatních (kdy jsem nevěděla, kde bydlí - tj. 2x dál) to je opravdu moc. Ano, špatná domluva - ale taky jejich. Jak byste se zachovali vy? Děkuji za názor.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

merho
hodnocení

7x
Takže asi takhle. Nikdy, nikdy, říkal jsem už nikdy? Nepřistupovat na hodinovou mzdu. Zákonitě to vede přesně k tomu, co popisujete. Mít vždy domluvený rozpočet dopředu a ceny všeho (včetně dopravy). Pokud dotyčný neumí nacenit a udělat rozpočet dopředu a trvá na hodinovce, je to skoro jistě idiot, od kterého dál. Jednou jedinkrát, když jsem najímal dělníky úplně poprvé v životě, jsem tehdy ještě neznalý, přistoupil na hodinovou mzdu. A co byste řekla, všechno se samozřejmě vleklo, pauzičky, pivíska, cigárka. Ty lemry si dokonce třeba přivezli jeden krumpáč na výkop pro tři lidi o který se střídali a dva čumeli, pak si za ten den napočítali 3x8 hodin práce, z čehož 2x8 hodin proflákali. Také jsem si vše detailně zapisoval, jak dělají. Když jsem tam nebyl já, tak jedna příbuzná. Ve finále jsem jim jejich vyúčtování za počty hodin velmi brutálně seškrtal na polovinu. Ano, poněkud prskali, ale vědeli, že mám pravdu, tak vypadli s méně penězi. Nadosmrti mě to vyléčilo z toho, abych ještě někdy přistoupil u dělníků na hodinovou mzdu. Takže až bude vše hotové, zaplaťte hodiny, které jste si naměřila a co bylo dohodnuté. Obědové pauzy neplatit, je úplně jedno, co si počítají. Každopádně pokud nebylo nijak specifikováno, kolik tam bude lidí, odkud budou jezdit a kolik bude položka doprava (navíc pokud jste tam dotyčného nadpočetného nechala celou dobu na stavbě působit), tak za toho budete muset zaplatit. Kromě díla si tak koupíte i poučení pro příště, že vše je potřeba důsledně domluvit a detailně specifikovat.

No ono se tísnit ve výkopu s 3 splašenými krumpáči je o kejhák.

hodnocení

7x

Hodinovka je absolutní nesmysl a osobně bych na ni nikdy nepřistoupil. Kdyby Usain Bolt byl placen hodinovkou, pak by 100m neběžel 9,58s, ale tři dny.

krtek6
hodnocení

6x

jako stavební rozpočtář říkám následující...

1) Práce v hodinovce je práce v hodinovce = platí se jen za vykonanou práci. Vzhledem k tomu, že se to není Váš zaměstnanec, žádné obědy se mu nikde nezapočítavají. To už má obsaženo v ceně práce...Pracuje taxa běží, sedí taxa neběží

2) Doprava se účtuje buď fixem nebo km sazbou a to před zahájením prací. To, že musel někde x krát jet na víc někam, vás nemusí jako zákazníka zajímat. Vy jste zaplatila dopravu na místo práce, práci a odjezd z místa práce v počtu nájezdů nutných pro výkon množství práce.

3) Zámková dlažba není práce, která se nedá počítat na m2 nebo na úkol. Běžná cena za pokládku zámkové dlažby do 4cm lože je 210-250,-/m2 stejně tak pokládka obrubníků je od 170-220,-/mb + obrubník cca 100-120,-/kus

hodnocení

3x

Samozřejmě je to špatná domluva.

Oběd bych jim neplatil, neplatí se ani v práci.

Dělám servis elektroniky, 620 na hodinu, 200 na hodinu cesty a 15 korun na kilometr. Vždy když se jede výjezd plánuje se na co nejméně cest a nejvíc hodin na místě aby zákazník ušetřil. Jasně se počítá z firmy k zákazníkovi i kdybych jel kolegu vyzvednou bůh ví kam.

Pokud Vám účtují i položky, které jste dělala vy a ne oni, určitě bych to nezaplatil a řešil. Jakmile zaplatíte automaticky souhlasíte. A pokud někdo mluví srostě a vadí Vám to můžete jej požádat aby to nedělal nebo majiteli říct, že toho pracovníka na stavbě nechcete protože se neumí chovat.

Uvědomte si jednu věc, VY platíte, VY rozhodujete. Pokud o peníze za dobře odvedenou práci a službu nestojí, můžou jít.

olinl
hodnocení

3x

Obědy v rozpočtu nemají být započítané, ve fabrikách na směny např. s osmihodinovou šichtou je z osmi hodin proplaceno jen 7,5 hodiny(někde je to počítáno v minutách). Hodinovka za práci je nesmysl, ta je např. ve fabrice u kmenových zaměstnanců.

v podstatě souhlas, ale situace na trhu je taková, že když víš o řemeslnících, kteří jsou fakt dobří, tak podmínky si často určují sami.

Ne všude je hodinovka výhra...Protože pak se zase stejně k dohodnuté ceně dělají VÍCEPRÁCE, vždycky se něco vymyslí *smich*

mirka*
hodnocení

No , to je ono, když nakonec někoho seženete, tak jste rádi. Já už jsem si začala dělat na baráku sama se synáčky, akorát, že to neumím, u něčeho (např. zeď ke sklípku) tam si můžu dovolit experimentovat, al zámkovka chce přesnou práci. Ještě budeme dělat kus ke vjezdu a jsem domluvená s PANEM zedníkem, že nám poradí a my i to uděláme sami. Chci taky , aby si to kluci zkusili, protože kdo nic nedělá nic se nenaučí, ať na tom nejsou jak já nebo jejich tata, který taky nic neumí. Ať se aspoň orientují a když budou něco potřebovat, nenechají se napálit. Synátor poslouchá, jak lamentuju, tak si to snad do budoucna zapamatuje.

No fakt neviem podľa čoho to počítali,možno u vás sú fakt ceny drahé,no v prepočte pýtať za 1 m2 38 euro a to len posledné položenie je na pováženie. U nás obkladač berie toľko čo stojí obklad,kvôli poškodeniu obkladu,ktorý platí. tý čo zatepľuju berú za 1 m2 cca 20 euro za komplet prácu bez materiálu.

elektrikar
hodnocení

0x

Jak moc se výsledná cena liší od předchozího odhadu? Osobně bych jim obědovou pauzu určitě neproplatil.

Pro představu, živím se jako elektrikář (pouze technologické elektroinstalace), účtuji 650Kč/h práci a dopravu 350Kč/h + 9Kč/km.

mirka*
hodnocení

Dlažbu mi nacenil podle nějakých tabulek za 50 m2, na 47 500 Kč + doprava (bez specifikace), v dlažbě si zahrnul ale položky, které vůbec neudělal - hutnění podkladu (to už bylo), drť zpoloviny navezli mí synové a z druhé poloviny je náklaďák (placeno mnou) nasypal přímo do lože, tak to jen rozhrabali, pískování už nestihnou. Podle těch hodin , co na tom strávili to bude cca 40 hodin (i s těmi obědy) x 910, tj 36 tisíc. Vše jim vždy připravím, nic nemusí zbytěčně vozit, zaplatila jsem i minibagřík, navezení palet až k chodníku. Jejich šéfovi je 25 ještě si neumí práci pořádně zorganizovat, přidavač pak stojí a hulí nebo pořád něco s tím druhým řeší nebo mu vysvětluje, 2x přijeli na cca 2,5 hodiny - to se ta doprava pak prodraží. A cena za dopravu se nedomlouvala. Já mám takový pocit, že si řekli, ha ženská, té nakecáme cokoliv. Já je tady ale hlídám a sleduji, časy si zapisuji. Taky mi vadí, že přidavač mluví sprostě i přede mnou(mladý kluk) - to je fakt taková bída a úpadek. předtím jsem tu měla pána - prohodili jsme vždy tři věty a on jel, přesně věděl co má dělat a to si účtoval 250 Kč na hodinu - PAN zedník po 40 letech praxe (ten ale neměl čas).

asd1

Jak sis to domluvila takové to máš. Zásadní problém v domluvené ceně nevidim, jestli jsi neřešila dopravu za kolik bude tak se nediv že účtujou kolik chtějí...

Když synové zvládli zhutnit podklad, navozit, půjčit bagr atd. tak by to zvládli celý a těch 40k by zůstalo doma..

Starý poctiví řemeslníci který nerejžujou, řemeslo umí a styděli by se to ojebat - těch už moc neni a lepší to nejspíš nebude, spíš naopak nastupuje generace která jede na snadný prachy.

hodnocení

0x

Byla jsem v podobné situaci (a taky šlo o zámkovku). Navíc "šéf firmy" byl příbuzný (ano, vím, byla to chyba, příbuzná je vastně jeho manželka, ale chyba). Byla domluvena předběžná cena a pak to probíhalo podobně.Tedy různí lidé různé kvality, když jsem u nich nestála (zpočátku jsem nevěděla, že oni jsou placeni hodinově), nedělali nic. V 10 si odešli koupit svačinu a vrátili se po obědě. Nejprve mi vadilo to, že se práce neposunovala. Pak přišel pro 1. platbu a já s hrůzou zjistila, že jim platí hodinovku a bude ji chtít po mně. Tak jsem mu ty hodiny vysvětlila, sice nevěřil, ale promluvil si s nimi. Výsledkem bylo to, že jsem zaslechla "musíme se domluvit, do kolika jsme tu byli, abysme mluvili stejně". Protože jsem měla dovolenou, tak jsem prostě u nich byla, aby dělali aspoň něco. A když jejich šéf přišel nakonec pro zbytek,tak jsem mu zaplatila to,na čem jsme se dohodli na začátku. Byla z toho velká mrzutost a obviňování. Pak se vztahy narovnaly, když zjistil (asi na další stavbě), že jsem měla pravdu a že ho celou dobu okrádali (např. mizela i část naveženého materiálu).

No a dnes jsem v situaci, že potřebuju tu zámkovku opravit, protože to neudělali dobře (např. se místy propadá, protože to špatně zhutnili). Je to cca 10 let, firmu už nemá, je mu přes 80 a opravovat to nebude. Jenže tenkrát jsem prostě nesehnala nikoho, kdo by tu práci udělal.

mirka*
hodnocení

S nima to tak strašné není, ale kdybych tu nebyla, tak by si účtovali - aspoň to jsem ošetřila. Navíc soused má kameru a jestli se nedohodneme na časech , tak se podíváme, kdy přijížděli a odjížděli (i když já si krom jednoho odjezdu, zapisovala všechny). A jak píšete - jste rádi, že někoho seženete. Včera mi syn řekl - Tvůj problém je, že nejsi chlap. I když to se mýlí, kdybych nastoupila už od začátku a ukázala, že pravidla jsou jasná, tak by si nedovolili tolik. Když po té minulé zkušenosti s dobrým zedníkem jsem se nechala ukolébat. zase když je někdo profík, přijde mi až urážlivé, ho pořád kontrolovat. No hold nesehnala jsem osvědčenou kvalitu, byla jsem netrpělivá a teď to mám...A měla jsem být důslednější...Navíc já bych nikoho neošidilaa žádat peníze za obědovou pauzu by mě taky nenapadlo - a podle sebe soudím Tebe. Jsem trouba.

hodnocení

0x
Paní Mirko, mám otázku, tohle co píšete je cena včetně veškerého materiálů? Takže materiál a práce a doprava?Dlažbu mi nacenil podle nějakých tabulek za 50 m2, na 47 500 Kč + doprava (bez specifikace)
mirka*
hodnocení

Ne to je BEZ materiálu, vozila jsem a platila i beton, štěrk, obrubníky, všechen materiál jsem platila já a zajistila, aby měli vše při ruce a nemuseli se s tím tahat. Dokonce jsem platila i bagřík. Potřebovala jsem tam i další věci a úplně jsem si nebyla jistá, jak to uděláme, proto ta hodinovka. Ti dva zedníci (starý a mladý), ti ještě jakž takž fungovali - já chápu, že pracují pozvolna a dělají si kratší přestávky, nejde makat pořád , navíc v tom vedru. Spíš mě zarazilo, že toho podavače šetřili. Ten "šéf" (mladý)mi řekl, když jsem poukazovala na cenu podavače , že prý by mu to nikdo za míň nedělal. Což je možné - to je ta situace, kdy se lidem nechce makat a speciálně těm, kteří nic neumí. Je fakt, že když jsem teď poukázala na to, že se mi to nelíbí, tak dneska šlapou. Asi pochopili, že nejsem tak blbá.

asd1

Nebyl to pan Lorenc? Dobrej kšeft, asi začnu dělat dlaždiče *smich*

Zámkovka je naopak celkem primitivní záležitost, a když se to nepovede tak to jde přeskládat, na rozdíl od zdi kterou musíš rozbít palicí a znova kupovat materiál *smich* Podobný práce nech dělat synky.. Kup jim učebnice pro učňáky - zedník, tesař atd., tam jsou postupy od základu a k tomu si najdou videa jak to jde i jinak, má vypadat atd. Taky montážní postupy od výrobců materiálu jsou běžně dostupné.. Kluci se něco naučí a nebudeš živit podobný "řemeslníky" jako tuhle partu.. Ano má pravdu že za míň by se tam dnes nikdo nešel ani slunit na lehátku, takže buď to dáš nebo tam nikdo nepřijde.

alois5

@asd1 cena pokládky zámkové dlažby je 700-1100 Kč/m2, případně 800-1300 Kč/m2 pokud je dlažba "pojezdová". Cena je tedy takový nižší průměr.

mirka*
hodnocení

700 - 1100 je pokládka včetně obrubníků?

A co vše je v té ceně?

hodnocení

0x
Můj kamarád je zedník a když něco potřebuji, tak čekám třeba rok! Jeho výpočty cen jsou taky nesmyslné...Plýtvání materiálem, který platím já pominu..cement rozsypaný víc okolo míchačky než v ní apod...Ještě musím dělat přidavače ikdyž to platím atd..Holt řemeslníků je málo a tak nezbývá než jim vpodstatě přistoupit na cokoliv..;) Anebo se vše naučit a dělat si to sám..sama;) Obědy..respektive čas, kdy papají jim ale neplaťte..to už chlapci přehánějí mooc!To samé s dopravou vzdáleného přidavače!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]