Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Bohužel se mi nedaří dohledat nosnost/ či jakýkoliv obdobný parametr dřevotřískových desek (obyčejných nelaminovaných) pro srovnání jejich variant (tlouštěk) 12-16-18-22mm. Jasně, že záleží na hustotě atp., ale předpokládáme-li u všech stejnou hustotu (stejně (ne)kvalitní materiál), tak by mě prostě zajímalo nějaké relativní srovnání mezi deskami různé tloušťky.
Kolik kg na m2 například unese (bez prohnutí) 12mm deska podepřená nosníky s roztečí třeba 0,5 metru? O kolik více (relativně) pak unese 16mm deska atd..
Jistě se objeví i rada, že když není jistota nosnosti, tak realizuj tou (nej)silnější deskou. To je však vysoce neoptimální z hlediska její váhy (nehledě na cenu).
Pakliže máte někdo zkušenost s dřevotřískovými deskami, třebaže přesnou nosnost neznáte, tak budu rád za jakýkoliv postřeh týkající se jejich možného zatížení.
Díky.
Truhlařím už hoodně dlouho, ale tenhle parametr jsem nikdy v žádném technickém listu nenašel, žádný výrobce ho nikdy neuvedl. Ale je obecně známo, že surová DTD nemá odolnost proti průhybu, což se projevuje zejména hlavně u regálů, kdy jsou police podepřeny podpěrkami na koncích a při zatížení např. knihami, se výrazně prohnou. To proto, že surová DTD není určena pro využití v tomto stavu, je určena k zadýhování dýhou, případně HPL a podobnými materiály, které podstatně zlepší právě tuto nectnost tohoto materiálu.
Tím nechci říct, že se z toho materiálu nedá nic vyrobit. Stoly zcela bez problému, za předpokladu, že máme na mysli stůl s luby, ne to, že se na 18mm DTD našroubují 4 nohy v rozích. Postele totéž - při respektování vlastností tohoto materiálu lze vhodnou konstrukcí získat plnohodnotný výrobek. Horší je to s regály - tam je potřeba police buď zesílit nějakým lubem, nebo jinou podporou. Ovšem pokud se bavíme např o kovové konstrukci regálu, kde bude z DTD jen vlasní deska police položená na kovových profilech - tak no problem.
Ale pokud ten nábytek má nějak vypadat, nevyhnete se olepení hran - plochy lze pak natřít, nebo nastříkat, ale zase je potřeba zohlednit, že to není materiál určený pro takové využití - dá to dost práce udělat na tom něco, co vypadá jakžtakž. Bez povrchovky to sice plní funkci taky, ale DTD se hodně špiní
Bez prohnutí to není v podstatě nikdy. Na podlahu, kde jsou trámy 62cm od sebe jsem dával 2x18mm OSB desku. Když tam byla ještě jenom jedna vrstva, tak uprostřed se to mezi trámama dokázalo na pocit trochu prohnout, když na to šlápne chap 90kg+.
Jasně. Díky.
To je právě ono. Průhyb nastane pochopitelně vždy. Vše je tak spíše o pocitech/tolerancích a tak se zcela rezignovalo na nějaká čísla. :/ Kdybych se zeptal výrobce desky, o kolik [mm] se jejich deska prohne při zatížení x [kg] uprostřed mezi podpěrami při rozteči podpěr y [m], tak to sám nebude vědět. Přitom to jistě musí být alespoň teoreticky dopočítatelné.
Od vás mám alespoň informaci, že při
- rozteč podpěr = 62cm
- tloušťka desky = 18mm
- zatížení uprostřed = 90kg
- prohnutí ~= 0,5cm
Díky.
Nic kritického. Mám možnost získat výhodně nějaké desky. Přemýšlím nad regály/stoly/postelemi, jestli to má vůbec cenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.