Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydlí v domě, který je i můj

Od: elinka odpovědí: 24 změna:

Ahoj, nevím, jestli svůj dotaz vkládám do správné rubriky, ale potřebuji poradit. Po smrti matky jsem s bratrem dědila po 1/2 dům, který jí patřil. Teď jsem od známých zjistila, že bratr tam bez mého vědomí bydlí. Rovněž povolil sousedům, že mohou chodit a jezdit na svoji zahradu přes zahradu, která je naše (opět v poměru 1/2) na svoji zahradu. Ti chtějí i můj podpis, nicméně mi sdělili, že pokud jim to nepovolím, tak mě mohou napadnout u soudu a soud by rozhodl v jejich prospěch (i proto, že bratr jim svoje svolení dal). Mě se pochopitelně nelíbí, že by měl někdo využívat pozemek, který patří i mě.

Moje otázka je, má na to bratr právo tam bydlet a využívat celý dům, jehož 1/2 patří mě? Co můžu dělat, jak se můžu bránit? Samozřejmě peníze na to, aby mě vyplatil nemá a nikdy by je dohromady nedal, tudíž tato možnost nepřichází v úvahu, prodat to taky nechce. Musím dát svolení k tomu, aby sousedé chodili přes naši zahradu? Děkuji, pokud se tu najde někdo, kdo mi poradí..

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gurtr
hodnocení

7x
Peklo zvané podílové spoluvlastnictví, díl bambiliontý první. Bydlet tam může, neboť každý máte ideální polovinu. Tzn. že vlastní polovinu všeho. Pokud dům užívá celý, asi by bylo žádoucí zajistit obvyklé nájemné za podobnou nemovitost a polovinu by Vám měl bratr platit. Povolovat vstup sousedům na svojí zahradu určitě nemusíte. Řeči, že by soud rozhodl v jejich prospěch, protože jim to již bratr, tedy majitel ideální poloviny dovolil, jsou snad pokusem o vtip a nátlakem na vás, co si necháte líbit. Nemá-li bratr na výplatu vaší poloviny, ani nechce dům prodat, můžete se obrátit o pomoc na soud. Druhá možnost je nechat nemovitost rozdělit tak, že zde vzniknou dvě bytové jednotky, kde si každý bude rozhodovat o té své, tzn. že již nebude vlastnit ideální polovinu všeho, ale budete mít čistě svojí půlku. Úplně nejjednodušší je, pokud k té nemovitosti nemáte nějaký větší vztah, tak tu ideální polovinu prodat nějakým překupníkům, kteří se na výkupy podílů specializují a kteří bratra chytnou za koule tak, že si z toho brzo stříkne do spodků. Neboť s těmi už nebude moct takhle vyjebávat, jak zatím vyjebává s vámi. Třeba mu tím jen pohrozte, protože mít jako ideálního polovičního spolumajitele tyhle panáčky z výkupu nemovitostních podílů, to by bráška fakt nechtěl.

hodnocení

6x

Častý spor sourozenců, znám ho ve dvou případů ze rodiny.

Oba dva vlastníte stejnou půlku všeho. Půlka dveří, půlka chodby, půlka zahrady, půlka všeho. Musíte se s bratrem dohodnout, pokud není vůle o dohodě, nastoupí několik možností.

Někdo vykoupí od toho druhého půlku všeho. Pokud na to nikdo nemá, musíte se opět dohodnout a domek prodat.

Když se nedohodnete, musí se jeden z Vás obrátit na soud, aby rozhodl. Ten opět nabídne někomu odkup od druhého, čož nedopadne, tak nařídí prodej dražbou, po uhrazení poplatků dostanete oba stejný díl a barák bude někoho...

Musím dát svolení k tomu, aby sousedé chodili přes naši zahradu?***Nemusíte, nikdo Vás nedonutí. Ale zvažte, zdali to je, či není dobré.

nicméně mi sdělili, že pokud jim to nepovolím, tak mě mohou napadnout u soudu a soud by rozhodl v jejich prospěch***tak to určitě není, klidně s nimi uzavřete smlouvu o nájmu používání cesty. Za poplatek. Nikoliv věcné břemeno.

Moje otázka je, má na to bratr právo tam bydlet a využívat celý dům***jen svoji půlku, ale tu těžko stanovíte, páč je to teoreticky nemožné.

Vám asi nezbyde, pokud se nedomluvíte, obrátit se na právníka a ten poradí, sepíše text pro bratra klidně i pro sousedy.

kij
Můžete mi říci nějaký judikát, podle kterého soud nařídí v dražbě mi prodat nemovitost? Ta nešťastnice může prodat tak leda svůj díl, podle mého selského rozumu je naprostá zhovadilost, aby toho bratra někdo nutil prodat když nechce, natožpak soud :)
On přece nemá žádnou povinnost prodat! Ani platit nájem…
id
Ale nemá právo užívat bezplatně cizí polovinu RD. Soud může nařídit dům prodat v dražbě, odpočítá si poplatky a zůstatek rozdělí mezi majitele. Toto je praxe, paragrafy si najděte.

kij, to vám hledat nebudu, za to mi nestojíte.

Ale zkuste hledat sám, dám Vám návod k hledání.

(Soud zkoumá, zda je možné reálné rozdělení věci a zda jej lze uskutečnit za rozumné přiměřené náklady. Pokud nemovitost nelze reálně rozdělit, soud ji přikáže do vlastnictví jednomu nebo více spoluvlastníkům za přiměřenou náhradu těm, kteří chtějí spoluvlastnictví ukončit. To ovšem předpokládá, že ti, kterým nemovitost zůstane, mají dostatek prostředků, aby mohli spoluvlastníka vyplatit. Jestliže tomu tak není, soud může nařídit prodej a výtěžek se rozdělí mezi spoluvlastníky podle velikosti majetkových podílů.)

---------------------------------

stanovení § 1143 /..., že rozhodne-li soud o zrušení spoluvlastnictví, rozhodne také o způsobu vypořádání spoluvlastníků. Způsoby možného vypořádání spoluvlastnictví jsou v zákoně dány taxativním výčtem:

(i) rozdělení věci, (ii),přikázání věci jednomu nebo více spoluvlastníkům za náhradu, (iii)prodej věci ve veřejné dražbě.

Stačí takovýto návod?

hodnocení

3x
Zažili jsme trochu opačnou situaci..Dům babičky jsme celá léta opravovali tak,aby jí nespadl na hlavu..aby jí nepršelo stropem do postele..aby na zahradě nebyly kopřivy po pás atd..V zimě úklid sněhu, aby si nezlomila nohy..malování a vše co bylo třeba..Dělali jsme to automaticky bez nějaké vypočítavosti a nároků na cokoliv..Příbuzní ze strany strýce-syna babičky na domě nehli prstem..Po smrti babičky se toto příbuzenstvo zajímalo o svůj podíl už v den pohřbu!Sestra si dům chtěla opravit a pochopitelně počítala s tím, že je musí vyplatit..DOŽADOVALI se nájmu od sestry za každý den,kdy jim byla polovina přiklepnuta dědickým řízením..Vám nezbývá než svoji polovinu prodat bez ohledu na bratra a bez ohledu na to, kdo jezdí po půlce vaší cesty..On už si to nový kupec vyřídí;) Jde bezproblémově prodat i svojí polovinu! Ikdyž bratr nesouhlasí.
kij
Pokud jste do domu babičky na investovali, tak jste si to mohli odečíst z dědictví, že?
A že se zákonný dědic domáhal, tak to svědčí jen o jeho finanční gramotnosti :) právo přece není spravedlnost. na ten nájem bych jim řekl: nasrat, můžeš tady bydlet taky :) A hlavně, zpětně žádný nájem z nikoho nedostaneš. dožadovat se klidně mohli, ale pochybuji, že jste jim něco nájmu vyplatili :)) takže jediné, co bylo postiženo, je ego, Prostě jste se cítili strašně ukřivdění, protože jste si mysleli, že když posekáte kopřivy obrazně řečeno, Že ten váš druhý příbuzný se vzdá svého podílu.

vibe2*
hodnocení

2x

Buď nejste správná sestra pro toho bratra, nebo to není správný bratr pro vás.

Zkuste zlepšit vztahy - v případě nemožnosti zbývá jen rozdělit dům na dvě bytové jednotky a rozdělit také pozemek ...

id
Dobrá rada, ale navrhněte řešení, kdo bude přestavbu domu po babičce financovat, aby vznikly 2 bytové jednotky. Zde půjde asi o statisíce, včetně inž. sítí.

vibe, už jste někde zaslechl, že sourozenci se nedohodnou?

Pane Milane - " už jste někde zaslechl, že sourozenci se nedohodnou?" ano, vidím to z první řady. Nedávno jsem se tady zmínil o starším pánovi, kterému jem říkal "dědečku". Zemřel před asi měsícem. V té rodině vypukla válka, rvou se o všechno. Zůstal po něm hrob v hodnotě asi pět až patnáct litrů, moto pionýr na vetznačkách a účet, na kterém po nákladech na pohřeb zbylo sedmnáct litrů (ten spravuji já, dnes jsme to řešili s notářem). "Pozůstalí" se o to nejsou schopni podělit. Rvačka je o pincka...

Já neshodu sourozenců jsem zažil na vlastní kůži, i kdy se svou sestrou jsme si vyšli vždy vstříc a dohodli se.

Ale v rozvětvené rodině, to není vše jen s láskou. A vždy šlo jen o majetek.

" A vždy šlo jen o majetek" - jo, jenže je smutné, že ta banda je schopna se soudit o pár litrů. Mmchdm, nikdo z nich se nezajímá o to, kde je urna s dědečkovým popelem. Je u mě, doma, ale to nevědí. Já ho měl rád. No nic, blbý téma, někdy se dějí divný věci... Ještě jsem to nerozdejchal...

hodnocení

2x

Podmínkou pro společné vlastnictví jsou bezproblémové vztahy, které vám zřejmě chybí. Jestli nejste schopni dohodnout se ani na tak bagatelním problému, jako je užívání prostor nebo chůze sousedů po pozemku, měli byste řešit zrušení spoluvlastnictví. Nahrazovat nedostatky v komunikaci placeným soudem je mimo zdravý rozum. Ani soud nemá prostředky k tomu, aby vás přivedl k rozumu. Byly by to vyhozené peníze.

je to sice hezké co píšete, ale když se nedohodnou, musí nastopit soud a ten je rozdělí.

Když se dohodnou, což se jim zatím nedaří, nebudou psát do poradny, nemusí k soudu, nemusí se hádat., normálně tam můžou bydlet oba, klidně to můžou prodat, pronajmout, ale musí se dohodnout.

Osobně znám případ, kdy se nedomluvili sourozenci (3+1), kdo osmíčí pavučiny, kdo zamete podlahu, kdyby přišel někdo na prodej, pronájem atd...

Zdravý rozum u nich již asi skončil.

hodnocení

2x

elinko, bylo by zajímavé vědět, kolik vám je let, a kolik bratrovi. Jsem přesvědčen, že je možná domluva jak mezi vámi sourozenci, tak i se sousedy. Jak co se týká domu, tak i zahrady. Jak to vypadá ve skutečnosti, když v domě bratr bydlí sám? Proč tam nebydlíte i vy, kdybyste chtěla, byla by možná nějaká dohoda, nebo to je vyloučené? Pro dohodu a určitě před případným soudem bych velmi doporučuval nějakého mediátora, prostředníka nejdříve k jednání mezi vámi a bratrem, jinak to bude obě strany stát nervy, peníze i možná vzájemnou nevraživost. Dvaktát jsem jako mediátor fungoval a bylo to 2x mezi velmi rozkmotřenými stranami a skončilo to dohodami, s nimiž byli všichni zůčastnění spokojeni. V jednom případě šlo také o nemovitost, dům a pozemky, ve spoluvlastnictví. A spor, velký spor včetně nátlaku a vydírání, je vyřešen. Ozvěte se. Přeji i vám úspěch a radostné dny!

hodnocení

0x

@elinka - Moje otázka je, má na to bratr právo tam bydlet a využívat celý dům, jehož 1/2 patří mě? Co můžu dělat, jak se můžu bránit?
Čemu se chcete bránit? Dům máte ve spoluvlastnictví, bratr tam může bydlet stejně tak jako vy. Vy zas po něm můžete chtít úhradu za užívání vašeho podílu na nemovitosti.

Sousedům bych průchod/průjezd nezakazovala ( je lepší mít dobré sousedské vztahy, pokud tím neškodí), ale doporučovala bych věcné břemeno.

Nemá-li bratr na vyplacení a nechce prodávat, můžete se obrátit na soud s návrhem na zrušení spoluvlastnictví.

jedubabičko, souhlasím s Vámi, až na větu :ale doporučovala bych věcné břemeno.

Komu a jaké břemeno doporučujete?

Děkuji za vyjasnění

Majitelé pozemku se sousedy uzavřou smlouvu - zadarmo, za peníze... jak jim libo + vklad do Katastru

OZ § 1274

(1) Služebnost stezky zakládá právo chodit po ní nebo se po ní dopravovat lidskou silou a právo, aby po stezce jiní přicházeli k oprávněné osobě a odcházeli od ní nebo se lidskou silou dopravovali.

§ 1276

(1) Služebnost cesty zakládá právo jezdit přes služebný pozemek jakýmikoli vozidly.

Tak to se asi nechápeme

Majitelé pozemku se sousedy uzavřou smlouvu - zadarmo, za peníze... jak jim libo + vklad do Katastru***bez vkladu do katastru.
Takto to řeším já se sousedy. Zrovna teď kabel do země, pro jeden dům, klidně, ale bez věcného břemena.

id
Také bych nikdy nepřistoupila na VB. Cena mojí nemovitosti v případě prodeje jde do háje.
kij
To bude asi tim, ze jedubabicka je nejspise byvala urednice a teoreticka zakonu, ale ne praxe. Proboha komu doporucuje VB? Tem sousedum? :)) Ach jo.

kij
hodnocení

0x
Matka teď rotuje v hrobě, jak Kaplanova turbína
.
Ano, váš bratr může v domě bydlet. proboha jak byste tomu chtěla zabránit?
K tomu, aby někdo chodil přes vaši zahradu, souhlas nepotřebujete, pokud jim bratr del klíče, tak tam můžou chodit. proboha jak byste tomu chtěla zabránit?

hodnocení

0x

Čtvrteční MF Dnes:

Spekulanti vydírají majitele částí domů

Nátlak: Buď si koupíte druhou půlku, nebo tam nastěhujeme nepřizpůsobivé

Spekulanti přišli na způsob, jak z majitelů domů, které mají s někým napůl, dostat velké peníze

Zdroj? MF Dnes dne 17.8.2023

velice dobrý článek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]