Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvedení dešťové vody od domu

Od: norman odpovědí: 19 změna:
Dobrý večer. Pročetl jsem tu miliardu diskuzí o obkopání domu kvůli drenáži, což jsem měl původně v plánu a pochopil, že jaksi nemá smysl pouštět vodu níže k základům. Má situace je ale taková, že základy domu jsou od 50 do 100 cm od silnice a při dešti teče samozřejmě ze silnice k nám. Čili nějaký výkop dál od domu a zastavení vody tam není možný. Musím tedy udělat výkop u domu. A chci poprosit o radu Vás. Jak hluboký by tedy měl výkop být, abych vodu nepouštěl níž než je nezbytně nutné a jaký by měl být spád, aby to drenážkou odtékalo? Drenážku mám kam napojit, do dešťové kanalizace, jejíž trubku mám nyní obnaženou za "rohem" v hloubce 80cm. Moc děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x
Pokud voda ze silnice teče k vám, na váš pozemek, pak dejte podnět na SÚS ať si to vyřeší, to je jejich věc a ne vaše.

hodnocení

2x

Je desítky různých možností, každý vymyslí ještě další možnosti. Na návrh je třeba posouzení situace na místě, včetně sklonů, spádů, velikosti ploch atd.

Ale vždy se najde řešení, aby se voda zastavila co nejdále od domu. Teď vlastní zkušenosti.

Z pole se často valila voda, po delší debatě, mnoha názorů odborníků, družstvo udělalo "val" z hlíny a vodu odvedlo mimo.

Pak přišla ale voda z komunikace, opět nastoupilo jednání, až SÚS udělalo účinná opatření a voda již na pozemek se několik let nedostala. Doporučil bych jednat s vlastníkem, nebo správcem komunikace, ohledně tohoto problému.

-----------

Drenážkou moc vody neodvedete, páč je dírovaná a vsákne většina vody do země,

Jak hluboký by tedy měl výkop být?***co nejmenší, páč čím hloub, tím hůře a dráze. Páč voda Vám nevsákne tak rychle, a přeteče opět k baráku. Možná by pomohla "bariéra u silnice, z něčeho. Ale to již jen spekuluji, jak to u Vás asi vypadá.

Dáte foto, či GPS místa?

doplněno 14.08.23 13:17:

Díky za fotku, pro inspiraci. Proč by nemohl SÚS udělat obrubník, který by zastavil vodu u hrany komunikace. Položením pruhu nopovky, i s drenáží není špatný nápad, ale to musíte dát co nejbíže k vozovce, šíře asi metr a pravý okraj zvednou, skoro až nahoru, aby voda nepřeskočila žlab.

norman
hodnocení

No víte, myslel jsem udělat ve výkopu žlab z nopovky nebo jiné fólie to je jedno a do něj položit drenážku. Voda by tedy po "naplnění" tohoto žlabu tekla trubkou pryč ne? Třeba, nevím, v 50cm. Nemusí vsakovat, mám ji kam odvést.
Ono jak říkám, nejsou vidět proudy vody, ale po dešti je to pod plotem vždy podmáčené. A za mě logicky, kam by ta voda ze silnice šla.
Odvedení dešťové vody od domu
Na a dejme tomu, že se tam udělá třeba žlab, nebo jiné opatření, které zabrání vodě se vsáknout, kr komu ta voda dál poteče?
hornbach.cz/...
norman
hodnocení

Pane Milane, děkuji za reakci! Ano tak jsem to myslel, pravý okraj nahoru. Tím metrem myslíte metr v mírném spádu k vozovce? Ono, co nejblíže silnici, v tom na fotce vzdálenějším rohu plotu jsem od silnice 40cm. Ač koukám, na obrázku to vypadá jako metr. Takže blíže to ani nejde :) Myslíte tedy že 50cm výkop (ve spádu samozřejmě) bude stačit? Nebo hlubší?
tomkk: no napojím se na dešťovou kanalizaci, přečtěte celé vlákno - tam poteče, tedy doufám. Tento žlab už mi někdo posílal, ale jak jsem psal, voda neteče po povrchu, asi bych potřeboval lehce pod terén.

Uf, nechtějte po mne rozměry, když sedím u poče a ne u Vás. Nopovku bych dal hned od kraje vozovky, až k plotu drátěnému, tak, aby byla nopovka pod plotem a bránila růstu trávy, a před tím malý hrb.

Do země co nejméně zakopat. 50 cm je pro moji představu moc, těsně před plotem to vidím tak 10-15cm, vytáhnout na povrch pod plot, zatáhnou do zahrady 15cm, kvůli sekačce. (pokud je to třeba)

Nopovku mírně ve spádu k vozovce, opravdu jen mírně.

Tvůj plot na fotce vypadá docela nově, ale nešlo by udělat betonový základ pod plot mírně vyvýšený nad terén, o který by se ta voda zastavila a netekla by blíže k baráku?

norman
hodnocení

No, to by asi šlo. Ale jak hluboko by musel beton být, aby se to nevsáklo pod něj? Ta fotka děsně zkresluje, až to nechápu, ale jedná se asi o patnáct metrů délky. Upřímně nevím co je správné řešení. Nejlépe se mě jeví ten výkop u domu a drenážkou tu vodu nechat téct pryč... když mám možnost se napojit na dešťovou kanalizaci *nevi*

dejte GPS místa, lépe to bude vidět...

...Nejlépe se mě jeví ten výkop u domu...ale proč až u domu, ještě před plotem pryč od baráku...

norman
hodnocení

No protože před plotem to není mé, tak tam přeci nebudu kopat :)
mapy.cz/...

výborný odkaz, níže vidím betonovou podezdívku pod plotem, tak to udělejte stejně až nahoru proti svahu.

před plotem to není mé***proto jsem Vám radil, tlačit na SÚS.

Pokud ale opravdu chcete kopat u baráku, udělat si tam spodní vodní příkop, tak klidně, je to Váš majetek, Váš barák.

A ten svod okapu, z Vaší střechy si schválně poučtíte pod barák?

A voda teče i pod vratami dovnitř?

Ať dá správce komunikace obrubník až od sousedova vjezdu.

(to se Vám asi nebude líbit)

norman
hodnocení

Ten svod budu také odvádět do kanalizace. Toto je rychlořešení, protože původní majitelka měla svod zakončen kolenem směřujícím přímo k domu! *zed*
Pod vraty vyloženě neteče, ale cihlová podlaha je při dešti vlhká.

OK, mnoho návrhů máte, teď jen jak se rozhodnete...

Je to jen na Vás...

norman
hodnocení

Všem děkuji za konzultaci :)

Místní odborníci, napříč různým řemeslům, jsou Vám kdykoliv k dispozici, pokud budete potřebovat další rady.

hodnocení

0x

A něco takového, na to určené proč nepoužít? levnestavebniny.cz/...

norman
hodnocení

Děkuji za reakci. Také jsem nad touto variantou přemýšlel. Ale voda neteče po povrchu trávníku. Na hraně silnice a trávníku se vsakuje a půda je pak po celé délce domu podmáčená. Takže by to asi chtělo něco lehce pod terénem *nevi*

hodnocení

0x

Volil bych něco většího a bez mříže otevřeného. Ze silnice může natéct hodně vody a rychle při lijáku.

best.cz/...

Pamatovat pak na sníh a ucpané kanálky, což zde asi nehrozí. Ale je to velké.

hodnocení

0x

Pohledem strojaře to chce zadržet vodu na okraji silnice a případně v jednom místě udělat odtok vody do dešťové kanalizace.

Když už se voda vsákne, tak je asi jediná další možnost jímka nebo několik jímek a čerpadlo, které bude vodu z jímek přečerpávat do dešťové kanalizace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]