Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rébus s pantem

Od: kolibrik odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit.

Na chatě mám masivnímdřevěné dveře do kůlny, na kterých je přimontovaný nerozebiratelný pant způsobem na nákresu (Modrá a žervená linka, jejich spojení je pant, otevíraný ven, což je nutnost). Někdo původní "vratový" pant pozohýbal, aby kopíroval dveře a fungovalo to. Jak je to ohýbané, tak to přestává držet, dveře jsou křivé a drhnou - zhoršuje se to s každým otevřením a musím je 1x denně zatlačit proti pantu, abych ho srovnal, aby se to vůbec dalo zavřít. Otrava.

Celý problém je v tom, že na venkovní šrafované části se nedá nic rozumně připevnit, jsou tam nabitá prkýnka v úhlu 45" - takže jsem odkázán na futro plus vnitřní část dveří. Ale já potřebuju otevírat ven.

Nenapadá někoho co tam dát za pant a závěs? Googlil jsem, v Bauhausu mi neporadili

Díky moc,

Rébus s pantem

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jak těžké jsou dveře? Co našroubovat na bezfalcové dveře z boku do dveří? Třeba 3 pant uprostřed? A do futer. druhou část ...potřebujete levé provedení, alespoň tak jsem to pochopil..

doplněno 13.08.23 23:12:

Nebo skryté?

doplněno 13.08.23 23:20:

Výběr z více možností...

hodnocení

2x

Vykres sice fajnovej, ale dej fotku skutecnych dveri.

Po pridani (superkvalitni) fotky nerozumim tomu, proc by z venku nesly dat normalni poradne vratove panty.

To ze jsou dvere pobyte temi pulkulatinkami nebo co to je prece nebrani tomu, aby tam zaroven byly panty s vratovymy srouby provrtanymy skrz a utazene zevnitr matici.

hodnocení

1x

První a nejdůležitější je diagnostika problému.

Buď jsou už opotřebované panty, protože je nikdo nikdy nenamazal nebo je uvolněné uchycení pantů na dveře a trámek.

Při opotřebení pantů stačí panty vyměnit a požít raději nějaké festvnější panty, které snesou zátěž od těžkých vrat.

Při uvolnění uchycení ve dřevě hodně záleží na tvých možnostech a zručnosti.

Já bych si pod panty vyrobil větší ocelovoé desky (podložky, plotny) a ty bych ve větší ploše mnoha šrouby přítáhl na sloupek a na křídlo dveří.

Další možnost je, že na panty přivaříš kus plechu a ten zase přišroubuješ do zdravé části trámku a křídla dveří.

No a pokud je problém ve dřevě, tak oprava pantů je zbytečná a musíš opravit dřevo (minimálně v místech uchycení pantů).

A ty fotky a nákres nejsou špatné, ale více by napověděl detail pantu třeba při otevřených dveřích.

hodnocení

1x
Z boku dveří v pantech přidat otvory plus zahloubení pro vruty a přitáhnout.
Nebo udělat, případně dát udělat panty nové.
Vyfoť jen panty zevnitř v pozici otevřených dveří.

hodnocení

1x

Takže jestli to chápu dobře, tak problém je v tom, že dovnitř naohýbané panty neudrží váhu dveří, a ty se vyklánějí. Takže bych vzal o něco silnější pásovinu, svěrák, palici, a ty panty z ní vytvaroval nové. Nažhavené by to šlo snadněji, ale lze i za studena.
Nebo si dotvarovat některé z těchto,

Pásový závěs lehk/...

ale tam to zbytečně oslabuje ten první otvor, protože tam někde bude potřeba ohyb. Tak bych ho raději zavařil.
Nebo zatím dočasně vyřešit tak, že dveře sejmete a ten horní pant trochu zamlátíte - natvarujete směrem dovnitř. Spodní bude ok. Asi by aky pomohllo vruty kolmo ten horní pant přitáhnout ke dveřím a k futrům.

doplněno 14.08.23 10:10:

Vruty:

Rébus s pantem #2

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, běžně se to řeší tzv. podřezáním (pribrousenim, prihoblovanim) dveří. Pokud toto nechcete dělat, tak dveře srovnejte a potom na hranu dveří dole přidělejte malé kolečko, o které se budou dveře při otevírání opírat. Pokud je venkovní terén, kam se dveře otevírají měkký (hlína, tráva), tak ho jen odkopejte a na dveře nemusíte vůbec sahat. Zdravím!
doplněno 14.08.23 09:10: kolibrik - když někdo napíše, že dveře drhnou, tak mě (a asi nejsem jediný) napadne, že drhnou dole o podlahu či zem. Vám dveře nedrhnou, Vy máte dveře zkřivené a to je ten rozdíl, aby si to mohl kutil (v té době bez fotky) představit.
doplněno 14.08.23 10:12: kolibrik - srovnejte ty dveře/pant a pod něj zarazte pořádnou skobu, která ho udrží stále ve stejné poloze.

kolibrik
hodnocení

0x
Díky za odpovědi, komenty níže:
- dveře jsou bezfalcové, těžké
- nedrhnou o zem, ale o “zárubně”, na druhé straně, protože se zvětšuje mezera mezi pantem u šipky v dalším obrázku. (T.j. Vykopání hlíny nepomůže, kolečko by pomohlo, ale je to extra nerovné a nanic).
Rébus s pantem #3

hodnocení

0x
No z fotky se takřka nic nepozná.
Sháněj kovaný vratový pant.
Asi by stačilo nahoru přidat jeden pant a jeden doprostřed.
Když neseženeš, nechej udělat u kováře. Vykove.

Klasický pant tam nedá. Z fotky to sice není patrné, ale v textu upozorňuje na šikmý obklad. Až do té fotky jsem netušil, jak to myslí, ale jediná možnost je viz obrázek. A sundat obklad bez destrukce bývá nemožné.

Rébus s pantem #4

hodnocení

0x

Zkuste otevřít dveře a vyfotit to tak, aby byl vidět ten problém s pantem. Zevnitř ven, ale tak, aby fotka nebyla černá.

Věřte, že vždy se najde řešení...

hodnocení

0x

Z těch popisů a nákresu bych to řešil tím stejným způsobem - jen bych tam dal třeba 5 pantů místo 3 a naohybal si je podle předchozího řešení... uchycení šroubem z jedné strany bych považoval za nedostatečné - ten vingl bych přivrtal z obou stran.

doplněno 14.08.23 11:09:

@jenyk - to je asi ideální řešení - jen netušíme, jak tlusté futro a dveře jsou... pořád není fotka...

Takové dva velké zadlabané panty by bylo asi ideální ... na to by chtělo ale šikovné ruce nebo dokonce toho profíka...

5 kusově vyrobených pantů bude problém dostat do osy, zvlášť pro někoho, kdo takovouto prkotinu nazývá rébusem. Zůstal bych u dvou pořádných, nebo lepšího zafixování stávajících.
Mě ty panty prostě připadají na takovýhle vrata strašně malý. Tedy nejlépe nechat u kováře udělat dva pořádný bytelný panty, přišroubovat nejlépe šroubem s maticí skrz a je vystaráno.

kolibrik
hodnocení

0x
Ok,
Foto přidám o víkendu, bohužel nemám vyfocené lépe. Dveře vypadají zvenčí přesně tak jak popsal @Amper, špatně se na ně montí.
Zatím nejrozumnější mi přijde něco ohnout stejně jak je to teď, ale použít něco masivnějšího než tam je a přidat další pant. Ty dveře jsou fakt těžké a tím, že pant ven přesahuje přes ty pitomá šikmá prkýnka cca 3cm, jde k nim zboku špatně uchytit a tím pádem se vahou dveří ohýbá dovnitř. Zpátky ho vždycky silou ohnu, ale vydrží to chvíli.
Každopádně zatím díky všem za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]