Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Na chatě mám masivnímdřevěné dveře do kůlny, na kterých je přimontovaný nerozebiratelný pant způsobem na nákresu (Modrá a žervená linka, jejich spojení je pant, otevíraný ven, což je nutnost). Někdo původní "vratový" pant pozohýbal, aby kopíroval dveře a fungovalo to. Jak je to ohýbané, tak to přestává držet, dveře jsou křivé a drhnou - zhoršuje se to s každým otevřením a musím je 1x denně zatlačit proti pantu, abych ho srovnal, aby se to vůbec dalo zavřít. Otrava.
Celý problém je v tom, že na venkovní šrafované části se nedá nic rozumně připevnit, jsou tam nabitá prkýnka v úhlu 45" - takže jsem odkázán na futro plus vnitřní část dveří. Ale já potřebuju otevírat ven.
Nenapadá někoho co tam dát za pant a závěs? Googlil jsem, v Bauhausu mi neporadili
Díky moc,
Jak těžké jsou dveře? Co našroubovat na bezfalcové dveře z boku do dveří? Třeba 3 pant uprostřed? A do futer. druhou část ...potřebujete levé provedení, alespoň tak jsem to pochopil..
Nebo skryté?
Výběr z více možností...
Po pridani (superkvalitni) fotky nerozumim tomu, proc by z venku nesly dat normalni poradne vratove panty.
To ze jsou dvere pobyte temi pulkulatinkami nebo co to je prece nebrani tomu, aby tam zaroven byly panty s vratovymy srouby provrtanymy skrz a utazene zevnitr matici.
První a nejdůležitější je diagnostika problému.
Buď jsou už opotřebované panty, protože je nikdo nikdy nenamazal nebo je uvolněné uchycení pantů na dveře a trámek.
Při opotřebení pantů stačí panty vyměnit a požít raději nějaké festvnější panty, které snesou zátěž od těžkých vrat.
Při uvolnění uchycení ve dřevě hodně záleží na tvých možnostech a zručnosti.
Já bych si pod panty vyrobil větší ocelovoé desky (podložky, plotny) a ty bych ve větší ploše mnoha šrouby přítáhl na sloupek a na křídlo dveří.
Další možnost je, že na panty přivaříš kus plechu a ten zase přišroubuješ do zdravé části trámku a křídla dveří.
No a pokud je problém ve dřevě, tak oprava pantů je zbytečná a musíš opravit dřevo (minimálně v místech uchycení pantů).
A ty fotky a nákres nejsou špatné, ale více by napověděl detail pantu třeba při otevřených dveřích.
Takže jestli to chápu dobře, tak problém je v tom, že dovnitř naohýbané panty neudrží váhu dveří, a ty se vyklánějí. Takže bych vzal o něco silnější pásovinu, svěrák, palici, a ty panty z ní vytvaroval nové. Nažhavené by to šlo snadněji, ale lze i za studena.
Nebo si dotvarovat některé z těchto,
ale tam to zbytečně oslabuje ten první otvor, protože tam někde bude potřeba ohyb. Tak bych ho raději zavařil.
Nebo zatím dočasně vyřešit tak, že dveře sejmete a ten horní pant trochu zamlátíte - natvarujete směrem dovnitř. Spodní bude ok. Asi by aky pomohllo vruty kolmo ten horní pant přitáhnout ke dveřím a k futrům.
Vruty:
Z těch popisů a nákresu bych to řešil tím stejným způsobem - jen bych tam dal třeba 5 pantů místo 3 a naohybal si je podle předchozího řešení... uchycení šroubem z jedné strany bych považoval za nedostatečné - ten vingl bych přivrtal z obou stran.
@jenyk - to je asi ideální řešení - jen netušíme, jak tlusté futro a dveře jsou... pořád není fotka...
Takové dva velké zadlabané panty by bylo asi ideální ... na to by chtělo ale šikovné ruce nebo dokonce toho profíka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.