Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nautila + darling

Od: blakkcrow odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, prosím o radu. Studna, v ní nautila, následuje darling bez membrány s tlakovým spínačem. Včera začal darling neustále zapínat a vypínat, i když nebyl žádný odběr. Zjistil jsem, že ve studni nad hladinou je na trubce vedoucí k nautile namontovaná zpětná klapka se zabudovaným přisávacím ventilkem, z něhož srčela voda a proto ten darling zapínal a zapínal.Znamená to, že ventilek je vadný a je nutná jeho výměna, nebo může být problém, že po deštích voda ve studni vystoupala až k té zpětné klapce, tudíž je v té trubce k nautile moc vody? Má výška hladiny vliv? Díky za Váš názor, než budu muset vlízt do studny a vytahovat celou nautilu a měnit klapku.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Voda bez pohybu neotevře klapku... buď je tam pružina nebo u starších zavírala vlastní vahou... Prostě poklesne tlak a darling zapíná... Opravte přisávací ventilek a bude vše fungovat... Pokud tam není třeba ještě něco jiného a pokazilo se to současně... Po opravě přisávaní bude jasno

hodnocení

3x

Měl jsem stejný problém, studna 12 m hluboká a vytažení nautily prakticky nemožné (studna uvnitř budovy). Zkusil jsem několikrát systém natlakovat a vypustit. Naštěstí to pomohlo, ventilek se vzpamatoval a fungoval ještě řadu let. Zřejmě v něm byla jen nějaká nečistota. Pokud máte možnost rouru vytáhnout, bude asi stačit ventilek vyčistit.

Výška hladiny je bezpředmětná.

hodnocení

3x

Jestli tam máte nasavač ANN sigmashop.cz/... tak ano může být problém v něm.A nejen ve ventilku ,jestli vám s něho teče voda i když nejede čerpadlo tak bude špatný -netěsní klapka.Jestli vám neustále spíná tlakáč tak bude nejspíš nádoba plná vody(ta je nestlačitelná).Může to souviset i s tím vysokým stavem vody-jestli byla až po ten ventilek tak nemohla nasát vzduch.Takže vyprázdnit úplně nádobu a zkusit tlakovat a pozorovat -možná je tam nějaká nečistota a vyplavý se...

doplněno 13.08.23 23:33:

Ono tento systém -ponorka,přisávání a nádoba bez vaku je takové laborování,na starém baráku jsem si tím taky prošel nakonec jsem ventilek vyřqdil a dal nádobu s vakem.Vy máte problém i z hladinou ,ta má být jak píše kolega pár metrů pod tím ventilkem který když nejde čerpadlo tak pustí do toho výškového rozdílu vzduch který se potom natlačí do nádoby a udržuje správny poměr (cca voda 1/3 2/3vzduch).jestli opravíte,vyměníte ten násavač tak při tak vysoké hladině bude moc vody málo vzduchu.Ten druhý zpětný ventil za nádobu-jestli bude fungovat ten ve studni tak je zbytečný,jestli ve studni nebude funkční nebo ho vyřadíte tak zas může být opačný problém,moc vzduchu, málo vody

blakkcrow
hodnocení

Díky všem, kdo (zatím) poradili. On ten darling zapíná a vypíná pořád, protože přes ten ventilek srčí voda. Darling se zapne, i přes srčení vody z ventilku za nějakou chvíli natlakuje, vypne, přes ventilek vystříká voda, padne tlak a darling zapne a ...perpetuum mobile. Studna je tak 8 metrů, typuji, zkusím vytáhnout, můžu k ventilku opatrně slézt, ale co dál? Bez demontáže asi nic nezpravím, vidím to kus za kus, ale díky za rady, zkusím vypustit, natlakovat, uvidím. Ta hladina je těsně pod ventilkem, není ve vodě, vidím jak stříká, hladina tak 5cm pod ním. Jeden známý mi poradil, ať dám před darling ještě jednu klapku navíc, že darling zůstane natlakovaný a voda vyteče jen z trubek, ke studni je to takových 15metrů. Názor? Jedna klapka ve studni, druhá před darlingem. Jde to vůbec? Díky. PS.Mám tam přesně tu klapku z odkazu!

Kompletní specifikace

Litinová zpětná klapka s kuličkou a s přisávacím ventilem. Tato zpětná klapka se nejčastěji používá u ponorných šnekových čerpadel EVGU v kombinaci s nerezovou tlakovou nádrží bez vaku, nebo pozinkovanou tlakovou nádrží.

Klapka je z litiny s vnitřními závity 1"nebo 5/4"(dle zvolené varianty). Uvnitř klapky je mosazné sedlo a gumová kulička. Přisávací ventil slouží k přisávání a doplňování vzduchu do tlakové nádrže. Klapka se umisťuje na PE trubky (polyš), nebo kovové trubky 3 - 5 metrů nad hladinu vody.

Případně jen ND

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]