Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na sváření začátečníka

Od: karell odpovědí: 10 změna:

Ahoj vim že to bude znit blbě ale jake všechny metody spojení kovu existujou? Jaká svařečka je nejjednoduší? Potřebuju udělat konstrukci a material mam když jsem obepsal firmy nestačil jsem se divit kolik si učtuji.. a celkově by se mi hodilo umět svářet. Jednu chvíli jsem dokonce uvažoval o lepení kovu ‍♂ občas potřebuju něco na baraku poprskat ale svářet neumím a na kurz se mi kvuli občastnemu amaterskemu svaření nechce.. neexistuje nějaka svařečka pro blbce a amatery jako ja? Že bych nastavil jen material nebo co nejmene vecí? Nějaka blbu vzdorná? Koukal jsem na nějakou laserovou a nejakou co si sama teguluje drat ani to neprskalo spise to vypadalo jak pajeni ale obe metody hodne drahe.. rozpocet mam klidne 50tis nerad bych takovou tu klasickou co prska jak blazen nebo jeste nejlepe nejakou bez lahvi s plynem v dratu ale bezpecnou abych se nenadychal sajrajtu.. moc veci dohromady je mi to jasny ale preci jen neni nejaka moznost? Pripadne se nebranim nabidkam jak na praci nebo nauceni se uz bych to fakt potreboval umet.. dekuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Já kdysi koupil invertor, balík eletrod, flexou ocístil pár náhodných jeklů a prostě to zkusil. Dal jsem asi 90A a ono to docela šlo, tak jsem to začal používat a za celkem levno si postavil řadu různých konstrukcí, které slouží dodnes.

Dnes už by šlo nastudovat ledacos na youtubu a tak, tehdy jsem měl smůlu.

Dostal jsem pár rad od kamaráda (poklepávat, nenechat to přilepit, dobře očistit materiál, dávat bacha, abych to nespálil) a nějak se s tím popral sám. Na svařování tlakových věcí bych si asi netroufnul, ale nejrůznější kovový nábytek, armování do betonu a tak v pohodě. A protože se mi za ta léta používání nic nerozbilo, tak to asi dělám dobře.

(Vynaleznete-li blbuvzdornou věc, vesmír vynalezne blba, který ji rozbije.)

Radši nebuď blbem, pak je všechno jednodušší. Nešikovnost se dá překonat cvičením, neznalost ušením a je dobré při práci přemýšlet, proč se to dělá zrovna takhle.

Kdo se moc ptá, moc se dozví, kdo se neptá vůbec, zůstane blbej.

hodnocení

3x
Jedna věc je naučit se prskat, druhá věc je svar dobře provařit aby měl požadovanou pevnost bez bublin a trhlin. Ty zlozvyky co se sám v začátku naučíte se blbě odnaučují!
Oslovte známé, najděte někoho ke komu půjdete do učení, pak si kupte vybavení nikoliv naopak.
spu

Nedělejte z toho vědu. Jistě se nechystá svařovat lodě nebo tlakové nádoby. Jak již zde bylo řečeno, stačí koupit invertor ( inspirace na heurece) balík rutilových elektrod a může zkoušet.

A pak začinajíciho samouka rychle opadne nadšení když nedokáže vyvařit elektrodu v kuse protože se bude lepit nebo utápět lázeň struskou.
Na heurece bych se recenzemi rozhodně neřídil. Pro svařování rutilkama je lepši koupit z bazaru poctivé trafo které má měděné vynutí než kde jaký hobby moderní invertor.

@ra20z

s tím souhlasím, kupoval jsem tehdy za 1000Kč trafo Einhell, bez různých funkcí, k tomu rutilky čínský z bauhausu.

Na naučení to bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat. Dneska týpkové co se učili na kvalitních strojích v kurzech,nejsou schopní svařovat s obyčejným neusměrněným trafem nebo s laciným invertorem.

Učil jsem se bez youtubu, dotazy jsem dával na "svarforum"

hodnocení

3x

Tazateli KarLE! ®

Vezmi to takhle. Dobrých rad jsi tu dostal docela dost. Být na tvým místě, tak seženu někoho, kdo zná a aspoň základně umí všechny technologie svařování.

Ty mu řekneš, co budeš chtít vlastně svařovat. A ten týpek ti poradí jakou technologii, jakou svářečku, jakou přilbu, třeba na technologii TIG bych doporučil TRÚKOLORA PŘILBU.

Pak vůbec jestli má cenu (záleží na množství svařování) kupovat technologii s plynovou lahví, nebo trubičáka. Ale mnoho trubičáků stojí za houby. Myslím trubičkových drátů. Ale to většina lidí ani neví jak velkej je rozdíl.

hodnocení

2x
Normálně bych odpověděl, že to není problém, zvlášť když máme "ty internety", kde tyhle věci v pohodě najdete, ale z vašeho dotazu a přístupu mám takový divný pocit, jako by ho třeba psala ženská, takže ve vašem případě si nejsem jistý, že je to cesta..

Já se to sváření učil sám a určitě jsem neodhalil všechny finesy, ale jsem si jist, že spousta věcí jde udělat, aniž by si člověk pomáhal pindíkem.

Já takhle zatím udělal všechny ...

hodnocení

1x
Na takovy to kutilský svaření ti bohatě stačí třeba todle
svarovaci-technika-znojmo/...
Elektrody bazický EB-121 Prúměr 2 a 2,5
Při svářeni de hlavně o to správně nastavit proud abys svár nelepil když je malej a nepálil když je zas velkej
Obecně beru že si nastavíš 30A na 1mm prúmeru elektrody tedy prúmer 2 cca 60A
Chce to tréning vemeš starej material a skoušíš svary nejdřív samostatný housenky pak si skusíš něco svařit k sobě a nakonec náká ta stoupačka
Ja učil segry mladyho uci se na zámečnika a součastí měli kurz na elektriku a nak mu to nešlo a když mi vypravel jak na ně učitel kašle mohlo mi trefit
Vzal sem ho do garaže ve šrotu vybral stary brzdovy kotouče a uřezal sem s tlumiču naky ty osičky a začli s výukou
Mladej potřeboval jen pohlídat a vysvětlit jak na to stal sem za nim s kuklou a jebal ho když to dělal blbě *smich*
No zkoušky udělal a ja měl dobrej pocit že sem balik elektrod nevyhodil zbytečně *smich*

svarec
hodnocení

1x

"... se nebranim nabidkam jak na praci nebo nauceni se ..."

Dobrých rak je tu uvedených dost.

Ale pokud by jste měl zájem se od někoho něco naučit (někdo ochotný by se možná nabídl), tak by bylo dobré uvést alespoň v jakém okrese žijete. Čím podrobněji, tím lépe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]