Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápach z odvětrání kanalizace v panelovém domě

Od: joduska odpovědí: 4 změna:

obrý den, potřebuji poradit s problémem, který nevím, jestli patří úplně do této rubriky, ale přijde mi to nejbližší. V bytě v panelovém domě (jsem 3. patro z 7 nadzemních), kam jsem se nedávno nastěhoval mě začal trápit zápach ze starých trubek, které slouží nejspíš k odvětrání kanalizace. Chtěl bych vědět, co se s tím dá dělat.
Situace je taková, že v bytě je komora, kudy vede 7 (pravděpodobně azbestocementových) trubek (viz přiložené fotky). Trubky jsou různě popraskané a jedné trubce (která není vidět, protože je mezi těmi, co ještě drží pohromadě) chybí celý asi 50 cm dlouhý úsek - do této trubky je ve spodní části zasazena pomačkaná PVC trubka, která čouhá do komory (pomačkaná proto, že jinak ji zřejmě nebylo možné do úzkého prostoru za trubkami dostat). Z fotek je situace snad jasná. Ostatní trubky - odpadní, vodovodní, plynové a vzduchotechnika jsou v šachtě za WC - jenom tyto trubky vedou komorou. K situaci jsem takto přišel, nic z toho, co je na fotkách, není moje oprava, ani nevím, jak došlo k porušení té jedné trubky.
V celé komoře je cítit zápach jako z WC nebo kanálu - intenzita je různá. Když jsou zavřené dveře, zápach nejde do bytu, ale stejně mě to štve, protože nemohu komoru používat.
Moje dotazy jsou následující:
1. věděl by někdo, k čemu takové trubky přesně jsou a jak se takové problémy řeší?
2. napadlo mě čouhající trubku zalepit, utěsnit nějakým krytem a netěsnosti vyřešit montážní pěnou. Ale nevím, jestli to neporuší větrání kanalizace v domě? (pokud tedy trubky slouží k tomu, ale na základě zápachu soudím, že ano)
3. může někdo potvrdit, že se jedná o azbestocement? Počítám, že vyměnit takové trubky bude dost náročné.

Děkuji za vaše postřehy a rady. Budu vděčný, za jakýkoli konstruktivní příspěvek nebo názor.

Zápach z odvětrání kanalizace v panelovém domě
Zápach z odvětrání kanalizace v panelovém domě #2
Zápach z odvětrání kanalizace v panelovém domě #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Oslovte spravcu, je to spolocne zariadenie domu, nech vam vysvetli, aky ucel maju tie potrubia.

Odvetranie kanalizacie to nie je, stupacka odpadov je odvetrana na strechu priamo. Toto suvisi s varenim na plyne, odvetravanie kuchyn asi.

ttt
hodnocení

0x

zkus to zalepit izolepou.

spu
hodnocení

0x

Běžte se podívat do sklepa odkud to vede. (možná i na střechu)

Dal bych tam sádrokartonovou příčku a pořádně zatmelil

hodnocení

0x

1. Bude to odvětrávání ale pokud je jich ve třetím patře 7 je to divné protože by spíše v každém patře jedna přibyla a 7 by jich bylo až v posledním. Navíc odvětrávání všech kuchyní bylo do společné šachty a to samé koupeny měli také svojí takže by byly pouze 2 a ne tolik.

2. Je otázka kam to vede ale vzhledem k tomu že funkce je stejně porušena tak zalepením se asi nic nestane.

3. Je to osmik a vyměnit to bude velký problém, buď to někdo udělá na černo a bude doufat že to žádný aktviní soused nenahlasí nebo na to bude muset být sanační firma a projekt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]