Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit topení?

Od: amelie odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

máme potíž s domácím a bytem - příšerné výdaje za elektřinu (zálohy vyměřené na 9.000 za 4+1 při fixované ceně elektřiny z ledna 2022). Byt je dodatečná půdní vestavba a má vše "na zásuvky", především je problém elektrický ohřev vody a vytápění, navíc dům nemá izolovanou střechu, takže teplo hodně utíká. Majitel odmítá zavést jiné topení, protože to znamená stavební úpravy. Když si zavedeme sami, tak nás vyhodí (neprodlouží smlouvu).

Vůbec se v technice a bydlení nevyznám, je to moje první bydlení. Prosím o radu jaké způsoby vytápění existují a které z nich je reálné zavést do bytu, který nemá vůbec zavedený plyn (byty v nižších patrech mají, u nás nejsou trubky a komín je jen v jedné místnosti) ani trubky ústředního topení.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Jeden problém je fixace v době nejvyšších cen, druhý problém nezateplená střecha.
Já bych hledal jiný bydlení.

hodnocení

6x

Toto nema riesenie. Nie je ziadny zazracny sposob, ako priestor ohrievat, ak nemate moznost spalovat nieco (plyn / drevo / uhlie). Do toho velke tepelne straty cez strechu a objekt vam nepatri. Majitel nesuhlasi ani s instalaciou klimatizacie? Ta pri spotrebe 1kW vyrobi okolo 3kW tepla, co je oproti roznym elektro radiatorom tretina spotreby.

Souhlas s každým slovem. *palec* Je to smutný příběh bez možností řešení. Utíkejte!

Mna zaujalo to 4 + 1, tu plati, cim vacsia plocha, tym vacsie tepelne straty a naklady. Odporucam uskromnit sa a ist aj do mensieho bytu, kde bude kvalitne zateplenie a nizsie prevadzkove naklady. Majitel pochopitelne naklady na energie zaujem riesit nema, neplati ich on.

Mně tedy také zaujala spíš velikost bytu než zálohy. Ty se vyúčtují a teď není jisté, zda se za tolik elektřiny skutečně spotřebuje. I kdyby se tolik spotřebovalo, tak v tak velkém bytě budou bydlet 2-3 výdělečně činní s příjmem nad 100 tis, takže náklady na elektřinu a topení nejsou nijak velkým výdajem. Pro menší počet lidí je zbytečný.

amelie
hodnocení

4+1 máme proto, že jsme 4 vzájemně cizí osoby a každá obývá jeden pokoj.

V tom případě plaíte 2250Kč za jednoho (já vím, jen za elektřinu), to zase není taková raketa.

V tom případě se tím nemusíte znepokojovat. Vždyť je to výdaj za topení, vaření a elektřinu dohromady. To byste jinde spotřebovala také. Kromě toho to je při obvyklém příjmu výdaj bezvýznamný.

hodnocení

4x
Do cizího bych neinvestoval.
Mate nějaký velký důvod proč se nepřestěhovat jinam?
amelie
hodnocení

Přestěhovat se jinam je dražší než jsme platili dosud, ty zálohy jsou nově nastavené tento týden.

Jít jinam by znamenalo platit cca o 2 tisíce na osobu více než teď, což jsou ale přesně ty dva tisíce rozdílu mezi bydlením které si můžu a nemůžu dovolit. Jednorázová investice v nižších desítkách tisíc do bytu, kde plánuju zůstat co nejdéle, by byla schůdnější - mám našetřené nějaké rezervy (které ale nechci prožrat v pravidelných výdajích).

Navíc jsme v bytě spokojení, je jinak prostorný a ve velmi dobré lokalitě.

Pokud majitel nebude ochoten souhlasit se zásahy do topení a do stavby a zohlednit to v budoucím nájemném tak toho moc nezmůžete.
Nejlepších výsledků dosáhnete zlepšením zateplení, což se bez větších stavebních zásahů nedosáhne.

hodnocení

2x
Jestli je tam komín, tak si kupte kamínka na dřevo a choďte na procházky do lesa na roští.
Bez investic (do cizího) se to jinak vyřešit nedá.

hodnocení

1x

Vy to bez majitele nevyřešíte.

Ano, zálohy jsou příšerné...minimálně 2x vyšší, než v rodinném domku (zaizolovaném), kde je také vše na elektřinu (ale podlahová plocha je dvojnásobná než u vašeho bytu).

Ano, každé jiné topení znamená zásahy stavební, technické..a nemalé investice. Ale tak jako tak, bez řádného zateplení bude cena vytápění stále vysoká.

byt
hodnocení

1x

Zdravím.Jsem sám v bytě 2+kk a za el.mám zálohu 1100,-Kč/měsíc a ještě mi vrací +PnB 4430,-Kč/měsíc.Doma jsem cca.10 hod.denně se zapnutou telkou,PC,večer světlo,vaření v so+ne.Topení je teda dálkové a trubky jsou taženy v podlaze.Střešní byt a dost dobře zateplený - jak není mínus dvacet,tak netopím.

Zkuste hledat jiné bydlení.

hodnocení

1x

podle toho co popisujete se dá topení vyřešit jediným způsobem a to stěhováním a z toho co ušetříte na energiích v poho zvládnete vyší nájem a ještě vám zbyde když do energií dáte polovičku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]