Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištení komína svépomocí

Od: jindrzavodsky odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

prosím o informaci, o vymetání komína svépomocí.

Topíme tepelným čerpadlem a v případě větších mrazů přitápíme kachlovými kamny. Při minulém vymetání vybral kominík asi čtvrt kbelíku sazí.Topíme pouze dřevem.

Prosím tedy, jak dokáži při ev. kontrole, nebo při požáru, že byl komín vymeten.

Děkuji za radu J.Závodský

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Třeba účtem od kominíka.

kmet
hodnocení

2x

To přece nedává smysl. Svépomocně vymetat by dávalo smysl jenom v případě, kdy by se komín značně zanesl mezi termíny oficiálních vymetání. Papír "já jsem vymetl" by si mohl udělat každý ;)

riva
hodnocení

1x

Já komín umím vyčistit a dovedu i posoudit, jestli je v pořádku. Proto kominíka nezvu. A obdobně to dělám u řady dalších věcí, které zvládám.

bg
hodnocení

0x
U Vasich kamen pravdepodobne 1x rocne kontrola + cisteni kominikem + dalsi cisteni svepomoci dle rezimu provozu, viz vyhlaska 34/2016 Sb. Evidovat cisteni je vhodne.

hodnocení

0x
Jaké kontrole?
Při případné škodné události bude pojišťovnu zajímat pravidelná revize od kominíka co má na ní oprávnění, nikoliv doklad že byl komín vymetán.
Vymetat můžete sám, ale teoreticky jednou za rok by jste měl nechat komín zrevidovat od oprávněné osoby.
bg

Zrevidovat určitě ne. Revize komína se dělá v úplně jiných případech. Měl jste pravděpodobně na mysli kontrolu.

Ano, správně je pravidelná kontrola.

makk
hodnocení

0x

Kontrolu nezajímá, jestli je komín čistý, ale jestli na něj máte revizi. Když budete mít komín totálně zadělaný, ale budete mít papír s platnou revizí, možná vyhoříte, ale úřady budou spokojeny.

hodnocení

0x
Jednou ročně potřebujete revizi komínu. Pokud budete mít komín čistý, zaplatíte jen revizi, pokud ne, tak pár set za vymetení. Takže je na vás, jestli si to před návštěvou kominíka vyčistíte sám, nebo to si necháte udělat. Já to raději dělám sám. Jak to popisujete, tak jako většině vám 1x ročně čištění bude stačit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]