Nejste přihlášen/a.
Před nějakým časem jsem koupil v eshopu rohovou vanu. Dnes jsme ji chtěli usadit. Čtyři malé nožičky, dvě na dvou lištách - ty jsou pod samotnou vanou a jsou v pohodě. Ale v tom rohu, co je sedátko, tam je jedna dlouhá noha a jde podle mne docela málo zašroubovat a celkem dost se kýve. Co to je? Neodpadne ta noha, až bude pod zátěží, čili až vanu usadím a někdo se posadí na sedátko? A také je ta noha dost dlouhá a i když ji zašroubuji na maximum, je delší než ostatní. To je myšleno tak, že si jí mám zkrátit? A nebo mne napadlo ji nechat, protože kvůli spádu odpadu musím vanu zvednout cca o 15 cm. Podložil bych ty čtyři nohy tvárnicí. Může to být, nemůže to sklouznout? Děkuji předem za odpovědi.
Vana musí být usazena tak,aby horní část celá tvořila přesnou rovinu podle vodováhy.Nejlíp je použít laserovku.Nohy by měly být postaveny na rovném a pevném podkladu.Nellíp asi den předem vybetonovanému.Dno vany pak bude v mírném spádu k výtoku.
Syfon musí být také zabudován a vyměřen,aby se po ustavení vany jen přitáhla převlečná matice.Také je dobře aby ležel na pevné podložce a nevisel jen na trubkách.Pokud je ve vzduchu,je dobré ho podložit gumou.Po ustavení a připojení se vana okolo zastříkne silikonem,aby se mezera zatěsnila a přes to se nalepí obklady.Poslední spára u vany se zatěsní opět silikonem.Podlaha pod vanou a okolo vany stěna by měla být natřena tekutou hydroizolací.(Pod dlažbou a pod obklady)
JABRAKA
JABRAKA
Děkuji za rady. Že musí do vodováhy, je mi jasné, jen nemám laser, obyčejná musí stačit. S tím sifonem dobrý tip Něco tam pod něj dám. A co ta vyklající se noha? A co ty tvárnice?
Tvárnice ne.Nejlepší by bylo,udělat podlahu - dlažbu - celou až pod vanu a vanu na to postavit.já bych použil kolem té nohy dvě kostky z EPS podlahového a posadil bych vanu na to.Další rada je provokační,ale možná.Vypěnit prostor PUR pěnou Některé vany mají pěnové lůžko.Ale musela by se předem napustit vodou.Zabezpečit prostor výpusti krytem.
JABRAKA
Také mě napadlo okolo té nohy něco dát, jen nevím co je podlahové EPS. A jak tu vanu mám zvednout o 15 cm, když píšete, že nožičky tvárnicemi podkládat nemám? děkuji
Ta vana musí jít nožičkama nastavit do roviny i bez podkládání.Ten polystyren bych dal kvůli fixaci té viklavé nohy.
JABRAKA
Já vím, že nožičkami to srovnám do roviny. Jenže nožičky už jsou vyšroubované na maximum a já to potřebuji zvednout ještě o dalších cca 15 cm, kvůli správnému spádu odpadu. Jak se to tedy dá udělat?
Já jsem to vyřešil u normální vany tak, že jsem v místě nožiček pomocí šalování udělal masivní betonové pilířky potřebné výšky a vanu jsem uprostřed podezdil normálně cihlami a okolo je vana podezděna po stranách i zepředu a zezadu porobetonovými tvárnicemi tl. 50 (ohledně stability je to stokrát lepší, než připevňování ke stěně pomocí profilů) a vana drží jak přibitá...
No já jsem to "sedátko" podezdil tvárnicemi a dřevěným trámkem naležato.
Vanu jsem nijak nelepil,sedí přední částí na boční podezdívce ,na nožkách co k tomu byli na tom podezděném trámku a v rozích vany byli takové "sponky" co jsem je navrtal na stěnu a vanu do nich zasekl-Něco jako když věšíte horní skříňky kuch. linky.Vana drží dodnes asi tak 7 let provozu 5 ti. lidí.
S pozdravem-"Nejbližší pomocnou ruku najdete na konci svého ramene." Libor
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.