Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koš do starého gajgru

Od: magdon® odpovědí: 12 změna:

Dá se někde sehnat koš do litinového gajgru z roku cca 1932? Původně jsem měl v úmyslu ho vyrobit z nerezového plechu, ale asi by to bylo nad mé technické možnosti.

Koš do starého gajgru

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Koš do lapače střešních splavenin seženete. Koš do skoro 100 let starého lapače střešních splavenin neseženete.

Bude to tedy potřeba řešit jinak.

Možnosti jsou v zásadě tři:

- Vyměnit starý LSS a dát nový

- Zkusit nějak upravit některý z nových košů

- Koš zcela vyndat bez náhrady

- Koš vyndat a použít lapač splavenin do nátoku okapu (ale to někde z provozních důvodů nelze)

hodnocení

Vyměnit za nový gajgr samozřejmě možné je, ale výměna by byla značně náročná. Je zabetonovaný na dvoře a pokračuje pod betonem kameninovým potrubím dnes nestandardních rozměrů.

Provoz bez koše není rozumný nejen kvůli možnosti zanesení potrubí. Mám zkušenost, že ty potvory potkaní dokážou svodem vylést až na střechu :(.

nemá lapač zpětnou klapku?

hodnocení

0x

Já jsem dělal podobné z plastového větracího pásu, Někdy ho používám i jako koš na konci okapu, když tam jsou stromy.

hodnocení

Z plastu určitě ne. Takhle vypadá košík z plastového gajgru po 3 letech. Netuším, co na tom těm potkanům tak chutná *zmateny*. Prokousali i to plastové víko :(.

Tenhle koš jsem sehnal nerezový.

Koš do starého gajgru #2

Tak udělat kutilsky z ...

Tenhle koš jsem sehnal nerezový...a je vyřešeno...

hodnocení

Ta věc je cca 1/2 metru dlouhá, plochá, na spodním konci měla půlkruhový košík cca 15 cm vysoký. Celé je to šikmo zasunuté do kolejničky v tělese gajgru. Odtokový otvor není kruhový a je značně hluboko, takže do něj žádný náhradní košík pasovat nebude. Vzhledem k rozměrům a tvaru to z žádného dnešního koše upravit nepůjde. Takže nezbyde, než to vyrobit celé. Ale dík za tip s pevnějším pletivem *palec*. To by (na rozdíl od nerez plechu) neměl být až tak velký problém.

@magdon - je pravda, že potkanům plast chutná. Ani já nechápu proč to žerou. Z toho vyplývá, že jsem měl stejný problém jako Vy a přestože mé geigery jsou asi o trochu mladší, tak náhradní košík nelze sehnat ani náhodou. Byl jsem docela konsternovaný a také uvažoval o výměně celeho geigeru. Nakonec jsem se naštval, zasednul k počítači, v CAD jsem si udělat podle zbytků košíků model a teď si košík v případě potřeby vytisknu na 3D-tiskárně. Tisk trvá na "průšovi" sice kolem 13-ti hodin a spotřeba je cca. 50m filamentu (=100Kč), ale vyplatí se mi to a mám klid.

Koš do starého gajgru #3
Koš do starého gajgru #4
jawacek350
Dobrá práce! Přesně toto jsem chtěl tazateli navrhnout - tisk na 3D tiskárně. Je to jedna z nejlepších věcí poslední doby, co jsem koupil. Cokoliv vás napadne, tak si nakreslíte a vyrobíte. Prostě super.

A potkani to neřeší? Nechutná jim to?

Tak já jsem zkoušel tisknout z PLA a to jim evidentně chutná, nebo spíše pokouší se tím prokousat a docela se jim to i daří. Trochu lepší výsledky jsem dosáhl při použití PETG, je více stabilní, není tolik křehký jako PLA a přestože se pokoušeli ho prokousat, zatím se jim to podařilo je na jedné výztuze jednoho košíku. Ale ty pokusy jsou tam evidentní a jsou vidět. ABS jsem zatím nezkoušel a asi ani zkoušet nebudu, neboť zatím nejlepšího výsledku jsem dosáhl při použití PLA s vysokým podílem nerezových ocelových částic (STEELFILL). Je sice asi 2x dražší než normální PLA, ale po 6-ti měsících je košík prakticky neporušený, byť pokusy o prokousání vidět jsou, jedná se pouze o povrch. Prokousat tento materiál se jim zatím nepovedlo *smich2*.

jawacek350
Zajímavé!:) PLA se vyrábí z kukuřice, tak možná proto. Ješte mně, prosím, prozraďte, v jaké poloze jste koš tisknul a kde jste použil podpěry? Tipuju správně, že jste ho tiskl dnem vzhůru nebo naležato? Díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]