Hezký večer, potřeboval bych chytrou hlavu,co pomůže vyřešit technický problém. Mám kovovou trubku,cca 2 metry,stojí kolmo. Na ní klouže kovová objímka z trubky o něco většího průměru,asi 10 cm dlouhá. Potřebuju,aby se nějakým způsobem dokázala objímka otáčet kolem své osy když ji seshora pustím a zároveň aby nepadala volným pádem k zemi ale na těch dvou metrech výšky se otočila kolem své osy 3-4 krát. Mám dvě dlouhé trubky s rozdílným průměrem,tedy i s různě velkou vůlí. Napadlo mě použít nějakou plastovou lištu tvaru U a nalepit spirálovitě seshora dolů. A v objímce šroub skrz, který by klouzal v té liště dolů a točil objímkou. Ale to je asi blbost. Srdečné díky tomu,kdo najde jednoduché a proveditelné řešení. Jo a bylo by fajn, kdyby se ta objímka dala vytáhnout zpět nahoru přímo, aby se netočila kolem dokola. Díky moc
Nějak normálně strojařsky by to mohlo vypadat tak, že na vnitřní trubce vyrobíš drážku ve tvaru šroubovice.
Na vnější trubce budeš mít vložený asi posuvný čep. Ten čep zatlačíš v horní poloze do drážky a tak se bude vnější trubka otáčet podle šroubovice. V dolní poloze čep vytáhneš z drážky a můžeš trubku volně vytáhnout nahoru.
Jo,jestli dobře rozumím,tak nějaký ten čep,případně šroub,který půjde skrz objimku,by kopiroval to nalepené lanko... To nezní špatně a vypadá relativně jednoduše. Podle čeho bych chytl ten sklon šroubovice,ať je konstantní pohyb?
Když už tu šroubovnici řešit páskem, tak bych tam namotal kovový a nenechal bych to jen na lepidle, ale každých např. 20 cm bych ho přišrouboval šroubem se zapuštěnou hlavou. Ale když nevíme, k čemu to je, jakou to má mít únosnost, životnost, přesnost, vůli, vzhled.. doplněno 07.08.23 13:00: No ale při nějakém rozumném počtu závitů se rychlost tajné padající věci stejně bude blížit volnému pádu. Čím to chcete brzdit? Nějakým filcem, nebo magnety?
Ta klouzající krátká trubka ponese cca 2 kg zátěže,včetně své hmotnosti. Na přesnosti víceméně nezáleží,jde pouze o to,aby nedošlo někde uprostřed dráhy k zaseknutí a zastavení
No,možná jsem přehnal tu hmotnost 2 kg, vlastně můžu toho jezdce zkrátit na 3 cm,pak na tom bude ještě tenká kostra z drátu a lepenka. Myslím že volným pádem by se to hýbat nemělo
Napadlo mne vyzkoušet krátkou trubku z tvrdšího papíru, na ní nalepit papírovou šroubovici, zkusit počet závitů a průměr, teda velikost plochy. Něco jako vrtule - šroub od da Vinci... Vrtulí by točil tlak vzduchu na její spodní šikmou plochu při klesaní po té dlouhé trubce, s využitím zemské přitažlivosti. Množství a rychlost otáček zřejmě vyjde zkusmo, podle úhlu šroubovice, váhy a plochy vrtule, a délce dráhy. Je to obdobné jak u letadla, nebo lodního šroubu... Dolů tím otáčí vzduch... Nahoru to zvednu rovnou, rukou. Je to jen nápad, nevím, na co by to sloužilo! Dej více informací! doplněno 08.08.23 03:13: Po doplnění účelu autorem otázky jsem zjistil, že jsem úplně vedle. . Terče by otáčení brzdily, zastavily, případný silnější vítr by je mohl točit i opačným směrem. To samé i kinetická energie projektilů při dopadu a děrování terče a podkladové lepenky by mohla otáčení brzdit, měnit. Na vzpomínaný účel by to bylo neskladné monstrum, náchylné na poškození. . Našlo by se v mém nápadu zřejmě více problémů ...
Jednalo by se o terč pro sportovní střelbu. Ten klouzavý jezdec by měl do tří stran (úhel 120°) navařeny tři pásovinky, různě dlouhé a na jejich konci kovový kramlík, v něm by byla uchycena lepenka a na ní papírový terč. Každý terč jiný,v jiné vzdálenosti od středové trubky. Při střelbě by byla levá polovina terče (tedy od trubky doleva) zakrytá kartonem, cca metr před terčem. Byla by viditelná pouze pravá strana. No a když se uvolní jezdec,bude postupně klesat a v zorném poli střelce se budou na střídačku objevovat ty tři různé terče,v různých vzdálenostech od trubky a střelec bude muset rychle reagovat. Počet otoček není striktní ale 5 by mělo být maximem,zásobník je na 15 nábojů.
-Tři různě dlouhá ramena s terči... To je předpoklad rozdílné váhy každého ramene, > vyšší tření a křížení té objímky na vodící trubce. Pomohlo by vyvážení ramen... Krátká objímka > větší křížení > větší odpor. Delší objímka > menší křížení, ale větší odpor při tření. Snížení tření nějakým mazadlem > lepení případných nečistot po celé délce stojanu. Znečišťování okolí při dopravě, obsluze. -Tři ramena po 120° > jedno délka do 1 metru (podle krycího kartonu asi metr před terčem) > vychází mi vrcholy v trojúhelníku dejme tomu 100, 60 a 30 cm od objímky. Neskladné při případné dopravě, bylo by vhodné udělat skládací, např. jako ramena deštníku. Nebo sešroubovat na místě. Pokud to nebude pevně na střelnici! -Potřeba dálkového ovládání na spuštění procesu pohybu terčů > bezpečnost osob na střelnici!? -Precizní zpracování, každá malá nerovnost může způsobit zastavení pohybu terčů. Popřemýšlet nad mechanickým pohonem, třeba pružinou jako budík, nebo elektrickým, na střelnici. Pohyb matky po šroubovici, možnost změny rychlosti otáčení -> pohybu terčů. . Bylo by toho hodně... Zkusme vymývat mozky!
Ne ne, je to trošku jinak. Rameno délka do 30 cm, lehké, rozdíl v délce do pár cm, zanedbatelné. Bude to skladné,jen trubka a objímka s křídly. Spouštění výstřelem do jiného terče, vymyšleno. Nějaké promazání cesty dolů bude potřeba.
Když už jsme se konečně dozvěděli účel, tak mě napadá i řešení umístit na objímku 6 šikmo uložených gumových koleček, po kterých to dolů pojede. Výhodou by mimo jiné bylo, že by šlo snadno změnou úhlu koleček měnit počet otáček/m. Tam by šlo i snadno vymyslet mechanismus, kdy jeden pár koleček bude na společném držáku, který bude pružinou dotlačovat kolečka k trubce. Při zvedadání by se stiskem prstu přemohla síla pružiny, kolečka by se odtáhla a objímku by šlo zdvihnout bez otravného otáčení. Samozřejmě by to nefungovalo na mastné tyči.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.