Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sací trubka ve studni

Od: drozt odpovědí: 41 změna:
Zdravim. Řeším takový problem. Chtěl jsem vymenit sací koš ve studni ale trubka je asi 40 r. stará je total na odpis. Zvažují čím ji nahradit. Jestli znovu použít pozink nepo PE plast trubku. Studna je 7m. hluboká. Popřípadě bych ještě v polovině délka uchytil aby se moc nehoupala.albo neni treba.Poradte jestli pozink nebo ten plast.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

4x

Dnes? No snad PE trubku. Je k tomu celá sada (levných) svěrných tvarovek a pro studny se to používá bez problémů desítky let.

hodnocení

4x

Minulý týden jsem řešil stejné. Místo původní rezavé pozink 5/4", délky cca 5 m (nahoře holendr 5/4", dole dobrý mosazný koš 5/4"). Použil jsem PE 40 mm (černá), na slunci a pomocí horkovzdušky ji dostatečně srovnal a našroubil do původního holendru a koše. Ovšem, vzhledem k tomu, že závit by netěsnil (5/4" závit = 39/42 mm, trubka 40 mm), nanesl jsem do závitu i na PE vrstvičku Mamuta. Po našroubení za studena a zatuhnutí osadil a vše funguje OK.

Pokud byla původně 1" pozink, dej klidně tu PE 32 mm a bez dalšího uchycení, bude to bez problémů držet. Toho Mamuta, pokud použiješ fitinky FeZn, doporučuji rovněž. Já mám ještě, ve stejné studni, rovněž tu PE 32 mm, ke druhému čerpadlu (pro samostatné črepání do bazénu a na zahradu) a bohatě to rovněž stačí.

hodnocení

3x
Dal bych plastovou trubku PPR - sedou, ne PE cernou. Plast nekoroduje, nezanasi se a je lehka pri manipulaci s ni. Trubka se houpat nebude, nahore drzi v cerpadle a dole je ve vode. 7 metru neni zadna velka delka, samozrejme, kdyz ji uchytite, tak se nic nestane.
drozt
hodnocení

Jo.tu šedou jsem měl na mysli. Asi to bude nejlepši. Na tu pozink.bych musel nechat udělat někde závity a to bude jedoduchši montáž.Nevim s tím uchycením. Bylo by asi dobré ale kdybych někdo chtěl vyměnit koš budu muset slézt až k té uchytce ...Nechava se to volně?nebude se to nejak kroutit?

hodnocení

3x

Máme ocelovou 5/4 9m, a když ji plnou vody ve stoje na zavěšeném žebříku soukám ze studny, tak je to docela chuťovka, takže lehký plast by byl výhodou. Na druhou stranu, když těch několik metrů plastové trubky plných vody bude jviset za jeden konec, tak bych měl případě rázů dlouhého vodního sloupce docela obavy, aby ty spoje plastu nepovolily. Takže tu plastovou trubku bych rozhodně nahoře upevnil nějakým svorníkem, aby nevysela za spoj.

Pokud byste se rozhodl pro ocel tak, levnou závitovou sadu koupíte za pár stovek a může se vždy hodit.

doplněno 05.08.23 22:44: Šmarja, "nevisela".

hodnocení

1x

Já jsem již dávno nahradil trubku pozink, trubkou PPR šedou, průměr 32mm, o délce 8metrů. Jak jednoduché to vsunout do studně...

Ničím to nemám chycené ke stěně, normálně to visí.

hodnocení

0x
Nechavame to volne. Tu plastovou trubku musite stejne svarit na miste. Budete potrebovat jeden natrubek a na konce dve prechodky na zavit. Trubku bych pouzil 40.
drozt
hodnocení

Trubku 40? Byla tam 1colka a k čerpadlu pokracuje 1coka.
Pred cerpadlem date redukci 5/4x1.
drozt
hodnocení

Nestačí tam plast 32. když tam byla roky 1colka.?

drozt
hodnocení

A nestačí tam plast 32.Vnitrni prumer je jak 1colka.
40 je sichr, dejte 32, vymenit pujde vzdy.
zaseja

Trubla 32 bohatě stačí a svařovat nic nemusíš, můžeě použít tyhle spojky a jsou i se vávitama na jedný straně a i různý kolena

obi.cz/...

Vždy je více možností, ale proč dávat za spojku stokorunu, když můžu dát dvacetikorunu...

zaseja

Ta za dvacku je nejspíš myšlená svařovací, ale na to musí být svářečka a navíc chybí možnost to podle potřeby rozebrat na půl délky a líp se s tím v případě potřeby pracuje, nemusím střihnout a kupovat novou mufnu nebo přechod na závit.

Navíc ten odkaz je jenom informativní, v instalaterské prodejně to je podstatně levnější.

spu
hodnocení

0x

Použijte klasickou pozinkovanou. Z umělé trubky se uvolňují mikroplasty

05.08.23 13:51

*smich* Pobavilo.

spu

A co vás tak pobavilo? Chtěl bych se též zasmát.

Nic sa neuvolnuje, tie rury maju atest na pitnu vodu. Mikroplasty mozu byt vo vode pritomne, ale z inych dovodov.

re4zon
Samozrejme ze uvolnuji. Ovsem v takovem mnozstvi, ze dychat cerstvy horsky vzduch je nebezpecnejsi.

Jako že z trubky PPR, které se používá k rozvodu vody se něco uvolňuje?

No a co. Lidi si taky uvolňují a žijí v pohodě

spu

zajímavý názor pane Cukráři. Budoucí generace nám za tohle poděkují. Po nás potopa, že...

Pane Spu, to není ode mne "zajímavý názor", ale spíše od Vás...

Používání plastů jen tak nezmizí. A co uvolňování plynů při zinkování? A při výrobě železa...

zaseja

spu, to by mě zajímalo, jaké potraviny konzumuješ, když zastáváš tenhle názor

vernon
Nic se neuvolňuje. Je to nesmysl...

sedona
hodnocení

0x

Pro doporuceni chybi dalsi info. Napr. jak je delka mezi hladinou vody a povrchem (hloubka studny to neni), jestli bude pouzivano cerpani jen sezonne nebo celorocne, zda bude cerpadlo ponorka nebo nasavani (napr. zahradni cerpadlo). Pokud by saci vyska byla do 7 metru, slo o sezonni vec a zahradni cerpadlo, rozhodne bych byl pro plast. Pokud by slo o celorocne pouzivane cerpadlo, sel bych do kovu (na mrazu plast krehne, po par sezonach by tam praskl). Jinak cena kovove tubky neni moc draha, uchyceni by nemel byt s elekrickym kladivem problem.

Jak již píši jinde, vždy je více řešení, ale "po par sezonach by tam praskl" definujte, prosím, kolik je to sezón, kdy to praskne, abych se připravil na to. Páč to mám již mnoho let a zatím se nic nestalo. V železné trubce voda nezamrzne?

Fakt je rozdíl ve výšce, pro použití plastu a železa?

Stále trvám na tom, vždy je více řešení, klidně i to vaše.

zaseja

Ještě jsem neviděl ve studni mráz, pokud není půl metru hluboká.

zaseja

sedona, ta pozinkovaná trubka stojí 3 x tolik, co PPR, zarůstá vodním kamenem, rezne, pozink už není to, co býval, po 5ti letech už jsem zažil prorezlou trubku zevnitř ven, je nesrovnatelně težší, samý výhody., jinak mrazem křehne jenom PP a ve studni mráz neni, a co je mimo studnu, tak musí stejně na zimu vypouštět.

hodnocení

0x

Pokiaľ neprepúšťa vodu späť,tak je zbytočne ju meniť,je v nej malý tlak,len od hmotnosti vody a tlakového rázu.

drozt
hodnocení

Děkuji všem za rady a napady. Dam tam PPR trubku.

Správné rozhodnutí.

el
Dal jsem černou PE trubku a šroubovací kolena, samozřejmě že se do roka zkroutila a sací koš byl ve vzduchu. musel jsem to pak trochu předělat.
Taky doporučuji PPR.

zkroutila a sací koš byl ve vzduchu

tak hodně se zkroutila? Jako že byla pod hladinou tak mělce? Nedokážu si to představit, že se ohne, až je koš nad hladinou...Ale když to píšete...

riva

PE trubky prodávané v rolích před použitím rozmotám bez překrucování (bývá na nich podélný pruh, tak to není problém) a rovné nechám ležet optimálně na sluníčku a optimálně i několik dní. A pak se nekroutí.

el
Ano Milane, trubka se lehce zdeformovala do tvaru vývrtky a koš vystoupal nad hladinu. Počítám že se to celé zvedlo tak o metr na délce trubky 6-7 metrů.
Možná kdybych dál větší a těžší koš tak na to nemusím sahat.

111®
hodnocení

0x

než to tady pořešíte, už bych měl hotovo...trubka co se dává ke splachovadlu na zdi. slepit, nebo jak jsou vysavačové a je hotovo na konec koš. to bude rovné nebude se to kroutit, je to plast není to těžké a vydrží to roky..nebo polyš..

111, myslíte tuto?

111®
hodnocení

0x
Ano, vydržela 30 roků

ale to byla žebrota a chudoba, dneska již máme lepší PPR.

111®

je to tak 50 let co jsem to dělal, jednoduchý, bez nářadí skoro, v té době dostupný a to nejpodstatnější je pevný a funkční a nekroutí se to..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]