Dobry den, ma smysl menit tyhle plastova okna stara 15 let, dvojsklo, plastovy ram AD70 viz. foto. Mam ideu vymlatit i ram a dat trosjkla, ale nejsem schopen rici, jaky financni prinos ziskam na vytapeni. Jednak nekde se pise, ze z celkoveho tepla utece pres okna 10% nekde dokonce 40%...tak co je tedy pravda? Dekuji
Záleží na technickém stavu oken . To znamená , asi v jakém stavu je těsnění . Zda v zimě profukuje či těsní . Stačí vzít papír a přivřít ho do okna a máte představu jak těsní okno .
A co je nejduležitější čím topíte . Pokuď drahými palivy , tak možná o tom uvažujte. Pokuď máte dřevo za hubičku , tak výměna zvýší pouze váš komfort a ušetření peněz je v nedohlednu.
A také co je asi podstatné , jaký máte životní styl . Pokud máte teplo v obývakokuchyni a ostaní jen temperujete , tak také ta uspora je asi iluzorní
tek
Tesni blbe, bud vymenit jen okna za lepsi vlastnosti s lepsim tesnenim nebo komplet okna i s ramem pryc a dat trojsklo. Topime plynem.
15 let není žádné stáří, ty okna musí být pořád stejné a těsnění se dá u mnohých vyměnit, případně seřídit přítlak. Obecně platí, že nejslabší místo kde uniká teplo je samotný rám. Zdá se vám vyplatí investice do 10-20mm silnějšího rámu? Někdo to možná vypočítá, ale dle mého bude rozdíl minimální, takže vynaložené náklady se nikdy nevrátí. Největší ztráty jsou sice u oken, ale takové větrání udělá nejvíce.
a co plocha skla, dvou, nebo tří? Tam je nejvetší rozdíl. Rám okna má být z poloviny zateplen polyšem.
tek
Dobre, kdyz okna pretesnim, seřídím...U okna je 1.1, celkově 28 m2 plochy skla, kolik mi usetri nova okna s U 0,7? Je to o 40% měně, ale kolik cca budou činit okna z nakladu na vytapeni?
Hodnota Uw je za celé okno, Uf je hodnota rámu, která je horší než sklo. Rám je tedy nejslabší článek celého okna a záleží na zapravení a usazení jak píše Milan. Dneska už jsou rámy s výplní, klidně i hliníkové, nicméně jsem to pochopil tak, že chcete ušetřit na topení. Tady si troufám říct, že ty náklady se vám nevyplatí, úspory budou minimální a návratnost dlouhá. Raději bych ty prostředky použil na fotovoltaický ohřev vody, kde bude návratnost rychlá. Ještě co se týká těch skel, tak je třeba brát v úvahu i solární zisky. V zimě je Slunce níže a pokud máte okna správným směrem, tak solární zisky jsou u dvouskel vyšší, což trojsklo zase víc odstíní. To je také třeba brát v potaz.
Jasně, máte pravdu, ...tak solární zisky jsou u dvouskel vyšší, což trojsklo zase víc odstíní... ale není to tak velké, jako únik tepla přes dvojsko a přehřívání přes léto.
tek
Mam nabidku kolem cca. 160 tis. za vymenu oken - Galean LINEAR 74 MD 45°. U celeho okna prezentuji 0,73 Jako elektrikar jsem par FVE namontoval, dekuji nechci.
Myslel jsem pouze ohřev teplé vody do bojleru. Tam stačí bohatě 2-2,5kwp a dá se to udělat okolo 40tis i méně. Když si spočítáte úsporu na ohřevu za cca 8mesicu v roce, tak je to nesrovnatelné s tím, co vám ušetří výměna oken za trojskla. Tam bude návratnost nulová.
tek
Spocitam si, ze bojler s tepelnym cerpadlem v tride A+ me za rok spotrebuje cca.800kw. 2,5kwp mne vyrobi FVE na ohřev a 3/4 zustane na strese, nedej bože vratim zpět do site...prijde flastr jako krava. Jediny zpusob jak dnes provozovat FVE je vse co vyrobit, ihned spotřebovat nebo prodat do site za slusny odkup. Pokud ale budou ridit jako doted vykup darebaci, kteri maj dobre spocitane vase naklady a manipuluji s cenou, tak to bohuzel nikdy nevyjde tak dobre, abyste vydelal. Furt jsme v CR, furt bojujete proti korporacim a byrokracii.
No snad se blýská na lepší časy a za rok by mělo být zakotveno v zákoně pojem sdílení energie, takže už by to mohlo být lepší. Vlády se tomuto vyhýbají několik let, protože ČEZ je dojna krava a přišel by o zisky. EU nám posílá pokutu, protože neznáme ani pojem akumulace energie. Všude to již funguje a člověku stačí chytrý elektroměr a muže brát přebytky třeba od souseda či vzdáleného zdroje, aniž by dvakrát platil distribuci a poplatky za jistič. Taktéž měření po fázích je ČR světová výjimka. Jinak ten ohřev vody jsem samozřejmě myslel ostrovní a mnohdy stačí 1kw spirála, takže cca 1,8kwp na střeše. Druhou spirálu mít do zásuvky třeba na zimu nebo špatný den. Dražice používají suché spirály a tam se dají použít ty dvojité, na míru, jak si člověk nechá udělat.
Měl jsem mnoho zakázek, jsem oslovil asi 10 firem, ale po zkušenostech s cenou jsem oslovoval již jen tři. Svět oken, PZM okna, PKS okna.
Kvalita stejná, jen jsem řešil cenu. Hlavně třeba řešit cenu za likvidaci, zapravení a podobně. Nekoukat jen na cenu oken, ale to vše okolo...
tm
Tek: My loni dávali trojskla VEKA, mnoho oken a dveří od DOLS Šumperk, pak ještě jedny vchodovky stejné značky od Protivanov. Max spokojenost.
vili
My kdysi koupili na část domu gealan od Světa oken, dvojsklo. Už tam byly po zamítnuté záruce 2 firmy na seřízení, dodáno celkem drahé kování na zvětšení přítlaku, a prostě průšvih. I laikovi je jasné, že je použito málo výztuže. Těsnění v celé délce lepené nedoléhá vprostřed a v rozích je kvůli sváru tvrdé, vyměnit tedy jen tak nepůjde, takže okny strašně profukuje. Ostatní okna jsou odjinud, úplně jiná liga. Okna byla za podobnou cenu. Svět oken tímto už poněkolikáté posílám do pr.ele.
U těch profilu které mají těsnění již v rámu byl problém při tom svařování, těsnění v rozích ztvrdlo a křídlo v rozích špatně dolehalo. Dá se to upravit nebo kousek vyříznout, já jsem použil profil, kde je těsnění vkládané, takže se dává až do hotového křídla podobně jako u dřevěných oken. Po čase se dá jednoduše vyměnit, ale i po 14 letech mně okna těsní dobře, takže vydrží opravdu dlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.