Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má platit opravu v podnájmu?

Od: lenkag odpovědí: 24 změna:
Dobrý den jsem v nájmu od 2/2023 už v té době bylo kování a klika balkonových dveří volnější a "vychozené" (i žena by poznala že to vnitřní kování není uplně v pořádku a že klika špatně reaguje) musí se vyměnit pouze jen svislá část, vrch a spodek jsou v pořádku. První mi říkal servisák že jenom ten jeden díl by měl vyjít do 1 000 kč což jsem si říkal ok to ještě jde. Ted se ozval po měsíci že pouze ta svislá část by stála asi 3-3,5 000 kč (starší model objednává se z neměcka a celý rám by vyšel ještě dráž). Při jakékoliv poloze (ventilace,mikro ventilace,zavřeno nebo otevřeno) šlo s klikou vždy kývat (5cm do každé strany - kvůli kování ne kvůli uchycení - 2 šroubky ty byly dotažené) . Musím to zaplatit já i když takto kování bylo již před předáním? Pokud bych to jakkoliv i omylem poškodil nebo nějaký můj host, neměl bych s tím problém ale toto je celkem dost. Zhruba 4/23 urval servisák (všechny byty) hlavní uzávěr na teplou vodu a to platilo družstvo protože to je za hodinami, děkuji za pomoc.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

3x
Majitel už o té závadě ví nebo jste mu o tom ještě stále nic neřekla? Kdyby jste to hlásila hned tak by byla šance, že to bude platit on teď už ho k tomu nic nenutí a bude záležet na jeho dobré vůli.

asd1
hodnocení

2x

Drobné opravy nájemník tj. tohle taky, pokud to pronajímatel nezatáhne dobrovolně.

Může stačit jen seřídit, taky jde sehnat si to sám, pak to bude bez marže a práce servisu

lenkag
Právě že tam jde o to že v tomto stavu to už bylo PŘED nastěhováním (únor 2023) , já nic nepoškodila, majitel zanedbal údržbu ani okna ani dveře (balkónové) neseřízuje taktéž žaluzie ve špatném stavu.
gill
Drobne opravy i beznou udrzbu provadi NAJEMCE.
Kolikrat jsi promazal to kovani oken/dveri? Ani jednou :)
Mrkni do NV 308/2015 - vyjmenovane opravy hradis cele az do limitu 100 Kc/m2/odbydleny rok a nevyjmenovane jen pokud je samotna oprava do 1000,-
gill
Takove to klasicke TO UZ BYLO nefunguje, kdyz prebiras byt, musis si to vyzkouset a kvady uplatnit bezodkladne a ne az se to rozsype.
Pronajimatel nema povinnost byt udrzbar. Tedy pokud sam iniciativne nezaridi za tebe opravu, smlouva to neresi, tak logicky a dle zakona tohle ma hradit a resit NAJEMCE.
gill
Ostatne, prasklo to tobe v ruce a proc, protoze to slo ztezka = nebylo namazany, velmi pravdepodobne. každý výrobce kování oken a dveří má v návodu uvedeno, že nejméně jednou za rok se dělá běžná údržba, promazání jednotlivých bodů.
Jakmile něco jde ztěžka, a ty to nenamažeš, tak je jen otázkou času, kdy se to rozsype.
Tohle není drobná oprava.

kmet
hodnocení

1x

Tak je to nájem, nebo podnájem?

lenkag
03.08.23 14:40
Nájem

hodnocení

1x

Že vám klika čvachtá +- 5 cm nemusí být zrovna vadným mechanismem dveří. Může to způsobovat ožvýkaný čtvercový hranol kliky. Zkuste kliku prohodit za jinou, třeba z okna.

lenkag
Právě ten hranol (v takovém kulatém pouzdře) praskl a nejde s tím nic udělat, proč odpovídáte na něco na co jsem se neptala? Snad dotaz zní jasně není tam jak opravit dveře.
asd1

Spousta věcí opravit jde, i když servis tvrdí opak...

lenkag
A jak to chcete opravit když to prasklo? Veterinák nebo svařovat? (Ironie) Víte vůbec jak to vypadá? To kolečko je prasknuté a proto nefunguje kování a klika.
Kdo má platit opravu v podnájmu?
asd1

Normálně to svaříš, někdo s TIGem co umí vařit hliník..

Příp. vzáít ze stareýho okna = obejít svběrný dvory.

hodnocení

1x

Proč cítím z Vašeho doplnění informaci zlobu..

e15.cz/...

musíte nastudovat předpis, abyste se mohla dohodnout s pronajímatelem.

novinky.cz/...

pravoprovsechny.cz/...

až to pročtete, bude dobře informována.

hodnocení

0x

Bydlet v nájmu je něco jiného, než bydlet v podnájmu. Nájemník a podnájemník je rozdíl, budou i podmínky jiné.

lenkag
Ano nájem omyl.

sedona
hodnocení

0x

Odpoved je j\celkem ednoducha, bohuzel vy moc informaci nedavate aby slo pouzit tu spavnou.

Obecne kdo co hradi ohledne oprav uvadi najemni smlouva. Pokud toto neobsahuje, tak se jde podle zakona. Ten uvadi rocni cenovy strop 100 kc za 1m2 bytu (tj. u bytu o 70m2 by rocne najemnik platit ze sveho opravy do 7tis). Zaroven uvadi kde neni limit za pripad (tusim ze 300 kc), a do techto limitu nepatri ani nick kolem dveri.

Tj. pokud najemni/podnajemni smlouva neuvadi nic o tom jak resit opravy a udrzbu, tak u dveri je vas podil na oprave dan velikosti bytu (100 kc za kazdy m2). Resp. podil plati za cely kalendarni rok na vsechny opravy v byte.

hodnocení

0x
Toto není drobná oprava. Proč by měl nájemce hradit opravy, seřizování oken a podobné věci, když jde o běžné opotřebení? Nechcete aby nájemce cáloval nájem a rovnou i hypotéku k tomu?
Okna, dveře, zdi, podlahy a takový věci jdou za majitelem a fertig. Jedině pokud by došlo k poškození z nedbalosti atd bude hradit nájemce. Jako nájemce bych majiteli řekl “přijď třeba 4x za rok na prohlídku a oprav si svoji nemovitost na své náklady tak, aby se dala řádně používat. Já tady nejsem od toho abych ti opravoval nemovitost, jsem nájemník a ty jsi majitel”.
doplněno 03.08.23 22:41: Jinak to teda nedávej k pronájmu…
gill
Soudruhu ty si nejprve precti NV 308/2015 :)
Je to hned v pismenu b)

zavada

Občanský zákoník pod pojmem běžná údržba chápe udržování bytu v dobrém stavu, včetně úklidu a čištění bytu včetně jeho vybavení. Toto všechno je povinností nájemce. Nájemce je také povinen udržovat zařízení ve funkčním stavu a pravidelně provádět kontrolu, zda vše funguje. Od února do srpna je dost dlouhá doba na běžnou údržbu a zajištění funkčnosti.

Ona to nedala k pronájmu.Ona to má v nájmu.Ale u nás se říkalo - ona uhni ať tě můžu podojit.

zavada
hodnocení

0x

lenkag dnes 14:44

Právě že tam jde o to že v tomto stavu to už bylo PŘED nastěhováním (únor 2023) , já nic nepoškodila, majitel zanedbal údržbu ani okna ani dveře (balkónové) neseřízuje taktéž žaluzie ve špatném stavu.

Takže jednoduché - bylo to před nastěhováním a byt jste si prohlédla a podepsala převzetí stavu.Tak když víte,že to tam bylo před nastěhováním,tak v ,,předávacím,, protokolu jste tohle uvedla hned do závad.Nebo nee? Jak budete dokazovat,že jste to nepoškodila mezi únorem a srpnem? Únor zima a v červenci jste za to trhla kvůli větrání a poškodila...

gill
Jisteze to tam neuvedla, jednak proto, ze to nekontrolovala, druhak proto, ze to bylo v poradku a zatreti proto, ze tady si prisla potvrdit NESMYSL, ze tyhle drobne opravy (praskle kovani) a bezna udrzba (namazat) ma resit M A J I T E L.
Ne nema!
lenkag
@gill kauce je 1 nájem tak hold nezaplatím poslední nájem a bude mi viset tři litry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]