Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklon schodů - přidání jednoho schodu

Od: lila odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

prosím o radu s opravou příliš strmého schodiště v RD. Je to betonový monolit obložený terasem, kde jsou schody každý jinak vysoký (18 - 20 cm) a podle norem nevyhovující. Podle tabulek jsem si vypočítala, že bude stačit přidat jeden schod a už se tak nějak dostaneme do správných rozměrů. Prostor je maximálně na ten jeden schod navíc. Myšlenka je taková - odstranit teraso, vyšalovat a postupně dolít betonem. Podle výkresu jsou tam drobné kolize, které by bylo potřeba odstranit, ale jinak to vychází docela schůdně. Můj dotaz zní - je toto možné, případně jaké ošetření starého betonu, aby se spojil starý a nový a nedošlo k praskání? Po rekonstrukci plánujeme schody obložit dřevem.

Děkuji za odpověď

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nebylo by pár fotek? Udělat se dá ledacos. Ale tady nevím nevím.
Když se jeden schod přidá, budou nižší nežli teď. Tedy dole bude spíš beton překážet, než aby bylo třeba dobetonovat. Taktéž je třeba kvůli obložení dřevem dělat beton o čtyři centimetry níž, nežli bude čistá výška stupně.

lila
hodnocení

Ono to právě po přidání toho jednoho schodu přesně vychází. Podle tabulek výška schodnice vychází na 181 mm

Sklon schodů - přidání jednoho schodu
Podle jakých tabulek?
Kolik je výška podesty od podlahy? Výška od podesty k podlaze nahoře?
Kolik je od hrany prvního schodu k hraně podesty? Taktéž kolik je hrany schodu na podestě, tedy od jedenáctého schodu k hraně podlahy nahoře?
U schodiště zdaleka nestačí mít jen správnou výšku stupně. V tvém případě je potřeba pro pohodlnou chůzi na schodišti šířku stupně 268 mm.
lila
hodnocení

Konstrukční výška podlaží 1990 mm, počet stupňů 11, výška stupně 181 mm, šířka stupně 260, délka ramene 2600 mm, sklon schodiště 35°, délka kroku v tomto případě 620 mm (což sice není dokonalé, ale pořád se pohybuji v toleranci). Viz stavba.tzb-info.cz/... Momentálně je tam 10 schodů, což je úplně mimo.

Teď nemám času se s tím zabývat. Zrovna počítám jiný schodiště. Odpoledne u kávy na to kouknu.
Přidat stupeň půjde, ale bude se muset dole schodiště o ten jeden stupeň natáhnout. Otázka, zdali to na chodbě nebude vadit?
Nahoře už schody nikam nepokračují?
lila
hodnocení

Já vím, že se bude muset o ten jeden stupeň natáhnout, místo tam na to je. Já opravdu nepotřebuji vědět, jak to schodiště bude vypadat, máme vymodelované obě varianty ve Sketchupu a překryté přes sebe, takže vím, jak to vypadá v prostoru. Já se opravdu ptám jen na technické provedení. Nahoře je podesta a za ní jsou další 3 schody, které jsou naprosto v pohodě, ale tam se pokračovat nedá. Musel by se celý monolit schodiště strhnout, a vzhledem k tomu, že je pod tím vstup do sklepa, je to neproveditelné.

Strhávat celý monolit schodiště není jen tak. Ale taky jsem to už zažil. Dvouramenný schodiště s podestou a tak blbě vymyšlený, že se po tom nedalo chodit. Místo betonu se udělaly samonosný dřevěný schody a bylo to krásně pohodlný.

Na ty fotce mě to připadá jako žula, ale mohu se mýlit.

Samozřejmě, nabetonovat schody tak, aby bylo o jeden stupeň více, jde. I když někde by se betonovat nemuselo. Tak, kde je současný schod nad plánovaným, se to bude muset osekat, či diamantem nařezat a vylámat.

Bude se muset asi počítat i s podestou a částí schodiště nad podestou. Problém je v onom obložení dřevem. Běžně se schody obkládají dřevěnou spárovkou slepenou z fošen a tedy o síle 4 cm. A o ty 4 cm musí být beton níž. Všude. Aby se pohodlně chodilo, měly by být výšky stupňů všude stejný, +- 0,5 cm, tedy i za podestou. Když dáš teď na podestu 4 cm, jak to vyjde dál? Je velká pravděpodobnost, že vyjde poslední schod nízký a to je potom o rozbití papuly. Když na starém betonovém schodišti není jiná možnost, buď se musí osekat beton, nebo ohoblovat zespodu stupeň, aby hrana byla stejně silná jako ostatní stupně a samotný stupeň třeba jen dva centimetry. Slabší rozhodně nedělat.

Na druhou stranu se dá dřevěným obložením schodiště hodně dohnat. Stupeň se podloží podložkami do potřebné výšky a přilepí lepící pěnou. Potom to jde utrhnout jedině heverem.

Takže nejlépe změřit rozdíl podlah, Vydělit počtem stupňů i s podestou a začít malovat na zeď čistou výšku stupňů, pak si domalovat druhou čáru alespoň o čtyři centimetry níž a hnedle se uvidí kde bourat a kde se to už vejde.

Jen tak na okraj, těch stupňů je celkově nějak málo.

lila
Ne není to žula, je to obyčejné teraso, takže stačí bourací kladivo a jednotlivé desky urazit, záležitost cca hodiny. To není problém. Pod tím je klasické betonové schodiště. Ty terasové desky mají tloušťku 30 mm, takže přibližně tloušťka spárovky. Mně jde opravdu jen o dobetonování toho schodu a navázání na stávající betonový monolit s menším úhlem. A podesta se bude taky renovovat, takže už vůbec žádný problém.
Potíž je, že nový beton se se starým nespojí. Slabá vrstva bude navíc praskat.
Záleží kolik cm by bylo potřeba doplnit. Ale podle situace bych nařezal nějaké biodesky a ty přilepil k betonu. Podle potřeby i několik na sebe.
lila
Super, konečně odpověď k tématu. Betonu by tam vycházelo od několika decimetrů na začátku po několik centimetrů uprostřed. Zhruba třetí schod od vrcholu už je jen na úpravu schodnice. A k dotazu na celkový počet schodů, opravdu je jich tam málo, celkem 13. To je právě důvod, proč to řešíme. První schod má výšku 22 cm, pak sice méně, ale nejnižší má 18,5...
Několik decimetrů betonu? Nevěřím.
Když se přidá stupeň, tak ten první bude necelých 14 cm.
lila
OK. Špatně, myslela jsem to na délku, ale uznávám, že záleží na mocnosti ne na délce. Prostě první schod celý, pak jak to kopíruje původní schodiště. Ke konci jen kosmetické opravy.
V podstatě jediný problém je, aby ten první schod nepřekážel v chodbě.
Možná by stálo za úvahu udělat u prvního stupně kulatý konce, případně jemně prohnutý podstupeň.
To by asi nebylo od věci, udělat i dřevěné podstupně. Třeba i LED podsvícení.
lila
Jo, přesně tímto směrem přemýšlíme, včetně podsvícení, jen to nemělo smysl řešit, pokud by to bylo neproveditelné. Takže v zásadě to je možné, jen je problém s napojením starý/nový beton? Řešení adhezní můstek a vroucí modlitba?
Nevěřím adheznímu můstku ani modlitbám. Cestou betonu bych nešel. Nespojí se to.
lila
Chápu to od druhého schodu, tam bych si nějaké dřevěné obkládání dovedla představit, ale co s tím prvním schodem?
Stejně jako ostatní. Sešroubovat a slepit třeba z biodesek, z překližky nebo co se podaří sehnat takový hranol o půl centimetru slabší nežli je potřeba a lepící pěnou přilepit. Klidně i ještě přišroubovat a teprve na to lepit samotný nášlapy.
lila
OK. Jen tím lepením pěnou si nejsem jistá. Časem se "vypraská" a co pak s tím? Nezačne se to pak viklat?
Nějaký jiný nápad, jak to přidělat?
Musí se to přesně vypodložit, jeden stupeň alespoň na šest bodů a pak lepící pěnou přilepit. Tudíž schod nesedí na pěně, alébrž na podložkách a drží ho pěna.
Proč by měla pěna časem vypraskat?
lila
Spíš bych to viděla něčím, jako je Sikaflex. Vzhledem k tomu, že pěna má vzduchové bublinky, nebyla bych si jistá, že to vydrží dlouhodobé dynamické namáhání. Pravda, podložky by to mohly vyřešit.
Před časem jsme sundávali pár schodů přilepených tou nejobyčejnější pěnou. Odlepení pěti stupňů byla práce na několik hodin a bez heveru by to nešlo.

lila

lila
hodnocení

Nevím, jestli jsem položila dotaz úplně špatně, ale já se opravdu neptám, jak mají ty schody vypadat, to si dokážu najít i sama, já se ptám, jestli se dají takovým způsobem prodloužit. Pokud to konstrukčně nejde, nejspíš se zrenovují v tomto příliš strmém stavu.

Ten jeden schod chcete přidat tím, že bude do místnosti dole (chodby?) vyčnívat o jeden schod navíc (teď jeden schod pak 2?).
Ale tím, že následně chcete dřevěné stupně (jenom nášlapy? Nebo i svislou část?), tak s tím bude u vyšších stupňů asi dost problém.
Narýsujte si stávající schodiště, pak nové (jenom beton, kde zohledníte budoucí dřevěné obložení) a myslím, že když to dáte přes sebe a porovnáte, tak těch kolizí tam bude celkem hodně.
Ale obávám se, že jednoduché řešení asi neexistuje (jedině to nechat být).
lila
hodnocení

Přesně tak, nakonec by vyčnívaly dva schody, je tam na ten jeden schod navíc místo, i když uznávám, že trčící monolit není úplně nejvhodnější. Schodiště právě už narýsované máme, obě varianty a proložené přes sebe, takže vím, kde ty kolize jsou. Není jich moc a znamená to vždycky urazit část stupně. Je mi jasné, že to je rekonstrukce po celém schodišti, nejen ve spodní části, druhá varianta je, nechat to být a spokojit se schodištěm, které má sklon přes 40° a délku kroku cca 66 cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]