Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu s opravou příliš strmého schodiště v RD. Je to betonový monolit obložený terasem, kde jsou schody každý jinak vysoký (18 - 20 cm) a podle norem nevyhovující. Podle tabulek jsem si vypočítala, že bude stačit přidat jeden schod a už se tak nějak dostaneme do správných rozměrů. Prostor je maximálně na ten jeden schod navíc. Myšlenka je taková - odstranit teraso, vyšalovat a postupně dolít betonem. Podle výkresu jsou tam drobné kolize, které by bylo potřeba odstranit, ale jinak to vychází docela schůdně. Můj dotaz zní - je toto možné, případně jaké ošetření starého betonu, aby se spojil starý a nový a nedošlo k praskání? Po rekonstrukci plánujeme schody obložit dřevem.
Děkuji za odpověď
Konstrukční výška podlaží 1990 mm, počet stupňů 11, výška stupně 181 mm, šířka stupně 260, délka ramene 2600 mm, sklon schodiště 35°, délka kroku v tomto případě 620 mm (což sice není dokonalé, ale pořád se pohybuji v toleranci). Viz stavba.tzb-info.cz/... Momentálně je tam 10 schodů, což je úplně mimo.
Já vím, že se bude muset o ten jeden stupeň natáhnout, místo tam na to je. Já opravdu nepotřebuji vědět, jak to schodiště bude vypadat, máme vymodelované obě varianty ve Sketchupu a překryté přes sebe, takže vím, jak to vypadá v prostoru. Já se opravdu ptám jen na technické provedení. Nahoře je podesta a za ní jsou další 3 schody, které jsou naprosto v pohodě, ale tam se pokračovat nedá. Musel by se celý monolit schodiště strhnout, a vzhledem k tomu, že je pod tím vstup do sklepa, je to neproveditelné.
Strhávat celý monolit schodiště není jen tak. Ale taky jsem to už zažil. Dvouramenný schodiště s podestou a tak blbě vymyšlený, že se po tom nedalo chodit. Místo betonu se udělaly samonosný dřevěný schody a bylo to krásně pohodlný.
Na ty fotce mě to připadá jako žula, ale mohu se mýlit.
Samozřejmě, nabetonovat schody tak, aby bylo o jeden stupeň více, jde. I když někde by se betonovat nemuselo. Tak, kde je současný schod nad plánovaným, se to bude muset osekat, či diamantem nařezat a vylámat.
Bude se muset asi počítat i s podestou a částí schodiště nad podestou. Problém je v onom obložení dřevem. Běžně se schody obkládají dřevěnou spárovkou slepenou z fošen a tedy o síle 4 cm. A o ty 4 cm musí být beton níž. Všude. Aby se pohodlně chodilo, měly by být výšky stupňů všude stejný, +- 0,5 cm, tedy i za podestou. Když dáš teď na podestu 4 cm, jak to vyjde dál? Je velká pravděpodobnost, že vyjde poslední schod nízký a to je potom o rozbití papuly. Když na starém betonovém schodišti není jiná možnost, buď se musí osekat beton, nebo ohoblovat zespodu stupeň, aby hrana byla stejně silná jako ostatní stupně a samotný stupeň třeba jen dva centimetry. Slabší rozhodně nedělat.
Na druhou stranu se dá dřevěným obložením schodiště hodně dohnat. Stupeň se podloží podložkami do potřebné výšky a přilepí lepící pěnou. Potom to jde utrhnout jedině heverem.
Takže nejlépe změřit rozdíl podlah, Vydělit počtem stupňů i s podestou a začít malovat na zeď čistou výšku stupňů, pak si domalovat druhou čáru alespoň o čtyři centimetry níž a hnedle se uvidí kde bourat a kde se to už vejde.
Jen tak na okraj, těch stupňů je celkově nějak málo.
Nevím, jestli jsem položila dotaz úplně špatně, ale já se opravdu neptám, jak mají ty schody vypadat, to si dokážu najít i sama, já se ptám, jestli se dají takovým způsobem prodloužit. Pokud to konstrukčně nejde, nejspíš se zrenovují v tomto příliš strmém stavu.
Přesně tak, nakonec by vyčnívaly dva schody, je tam na ten jeden schod navíc místo, i když uznávám, že trčící monolit není úplně nejvhodnější. Schodiště právě už narýsované máme, obě varianty a proložené přes sebe, takže vím, kde ty kolize jsou. Není jich moc a znamená to vždycky urazit část stupně. Je mi jasné, že to je rekonstrukce po celém schodišti, nejen ve spodní části, druhá varianta je, nechat to být a spokojit se schodištěm, které má sklon přes 40° a délku kroku cca 66 cm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.