Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování rutilovou elektrodou

Od: joguba odpovědí: 14 změna:

Zdravím,potřeboval bych poradit se svařováním rutil.elektrodou. Jsem začátečník a při svařování touto elektrodou se mi stává,že se při kout. svaru se navařovaný kov nanáší na oba svářené materály a v prostředku je mezera. Zkouším táhnout elektrodu i obloučky a výsledek je stejný. Když to svářím basic.elektrodou svár není dokonalý,ale je celistvý. Svářím invertorem OMICRON i když přehodím polaritu výsledek je stejný. Díky za radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svarec
hodnocení

3x

Rutilovým elektrodám je jedno na který pól se připojí - ale doporučuje se "-" (mínus). Na mínusu se lépe udržuje oblouk. Rutilky se také lépe zapalují než bazické, proto jsou pro začátečníky výhodndnější.

Jelikož oblouk dobře hoří i při malém proudu, tak začátečník často dává menší proud, než je potřeba, a výsledek je popsaný v dotazu.

Každopádně je třeba nastavit větší proud, někdy i přes hodnoty uvedené na krabici s eledtrodami. Vyzkoušet takovou hodnotu, která dostatečně prohřeje materiál a dostatečně roztaví kov, aby se všechno stavilo dohromady - záleží i na tloušťce svařovaného materiálu, protože tlustší materiál víc odebírá teplo než nějaké plechy.

Jako příklad uvádím "bodové" svařování armatůr, kdy jsme na rutilky průměru 4 mm nastavovali proud 350 až 400 A. Na delší sváry by to nebylo možné, ptotože elektroda by se rozžhavila, ale na bodové sváry, kdy se oblouk udržoval asi 1 vteřinu a elektroda tak měla možnost schládnout to bylo dobré. (To jen jako příklad toho, jaký prou rutilové elektrody vydrží.)

hodnocení

2x

Já když svařuju koutový svar, tak si vždycky beru elektrodu průměr 3,2mm. Ten kout potřebuje na vyplnění hodně materiálu. A se slabšími elektrodami dělám hezké housenky pouze do okamžiku, než odklepnu strusku.

Další co to může způsobovat je úhel (sklon) elektrody při svařování. Ten musíš vyzkoušet a najít sklon který ti bude vyhovovat a přitom budeš dobře svařovat.

hodnocení

2x
Na studený a silný materiál víc ampér, sklon cca 75 stupňů ve směru pohybu(struska nesmí předběhnout oblouk), co nejmenší vzdálenost elektrody od materiálu. Na zahřátém svarku míň amper. Na slabém plechu nastehovat, očistit a pak přejet celé najednou. Nevysušenou elektrodu zahřát na kousku odpadu cca 1 cm sváru.

hodnocení

0x
Nejednou jsem měl elektrody dle značení úplně stejný, přesto to byla jiná šarže a jedna šla krásně, druhá hrůza.
Zkus koupit jinou elektrodu, stojí to pár korun a pak sem dej vědět. Tohle těžko radit, když ti bazika funguje.
Kup víc typů elektrod, kup třeba jen po třech kusech.

hodnocení

0x

mě to rutilkama taky nák extra nejde a vařim radši bazickejma

skus si pohrát s proudem spíš víc než mín

hodnocení

0x

Rutilka je "hustější", chce víc proudu a taky se s ní dá líp "opřít" o tenčí materiál než s bazickou

zaseja
hodnocení

0x

Jakou elektrodu máš?

hodnocení

0x

Už jsem je dlouho nekupoval, mám ještě zásobu. Tak nevím jak dnes, ale na obalu bývalo napsáno k čemu jsou elektrody určené. Např. na svařování konstrukcí a jiné na svařování plechů. S těmi na plech nejdou vařit rohové sváry.

mss
hodnocení

0x

Rutilka je na trafo, tudíž střídavý proud

svarec

Není to tak docela pravda.

Rutilovými elektrodami jde svařovat i trafem, ale stejnosměrný proud je mnohem lepší. I když to oko nepostřehne, tak na trafu oblouk elektrody 100x za vteřinu zhasne a znovu se zapálí (podobně jako výbojka nebo zářivka 100x za vteřinu zhasne a znovu se rožne).

joguba
hodnocení

Svařuji rutil.elektrodou ESAB R 117 2,5 mm nebo 2 mm.

Děkuji za rady,které jste poslali. Budu je využívat a uvidím zda se to zlepší.

Jaký je výsledek svařování?

Jestli se nepletu, tak to jsou elektrody na svařování plechů. Pro silnější materiál je na konci číslo 113.

hodnocení

0x
Ja svaruju s E-B 121. Hodne dela ale svarecka. Nektera vari pekne na 70a u nektere je potreba dat 100 at vari stejne. Musi se hlavne udelat lazen jestli ten svar neni celistvy tak ty obloucky delate rychle. Zkuste jeste pohyb misto tazeni, vpred vzad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]