Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drát pro uzemnění

Od: jajina® odpovědí: 8 změna:

Potřebujeme dát nový uzemňovací drát kolem domu.Starý je rezavý a dostal se ven když jsme dělali drenáž.Potřebujem vědět jak hluboký výkop,do jaké hloubky se uzemňovací drát dává. Vše ostatní je přeměřeno a v pořádku.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x
Tohle je trochu složitější-je to jen dodatečné přizemnění nebo část hromosvodu? Je ten dům novostavba, starý 200 let, ..?

...Starý je rezavý a dostal se ven...u nového domu asi ne.

111®
hodnocení

0x

no do zemně se nedává drát ale pásovina 50x6mm pozinkovaná a musí být pod zámrznou hloubkou. Jinak se dělá přizemnění elektriky a jinak hromosvody, nesmí být společný zemnič a musí se dodržet odstup obou zemničů. Takže nejlépe odborníka pozvat. A udělat podle norem.

Já teda nevím ale standartně se bere pásovina 30x4. Můj dodavatel ani žádnou jinou skladem nedrží..

111®

no tak je to 30x4 ...oprava, já to nikdy neměřil..

Do země se dává pozinkovaný drát, ale průměr minimálně 10mm!
Zemnič nejlepe typu B kde je vše spojeno na jeden potenciál.
Taky by mě zajímalo, jak se dodržuje odstup základového zemniče. To bude asi nějaký renonc.

hodnocení

0x
Do nezámrzné hloubky, vzdálenosti cca 120cm od domu. Dnes se preferuje obvodový zemnič, to jest po celém obvodu domu.
Aby se dosáhlo dobrého uzemnění pravděpodobně bude třeba uložit pásovinu. Spoje se provádí dvěma svorkami nebo svařovaním a je nutná antikorozní ochrana.
Vývody pomocí pozinkovaného drátu o průřezu minimálně 10mm, přechod ze země a z betonu je nutná antikorozní ochrana vodiče. Gumoasfalt je nedostatečná ochrana.
Pro inspiraci se můžete kouknout na stránky kníška.eu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]