Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak moc kope elektřina 230V a 400V

Od: martin* odpovědí: 17 změna:
Dobrý večer všem, mám pouze otázku jak moc kope 230V a 400V,ano vím že záleží jak je člověk uzemněn a jakou části těla se dotkne ale i tak by mě zajímalo jak to zruba průměrné kope

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

el
hodnocení

6x
Kopání elektřiny závisí na různých faktorech, včetně množství proudu, frekvence, trvání kontaktu a podmínek uzemnění. Při dotyku napětí 230V nebo 400V může dojít k elektrickému šoku, který může způsobit zranění nebo smrt.
Průměrná hodnota, při které může dojít k nebezpečnému elektrickému šoku, se pohybuje mezi 10 mA (miliampery) až 20 mA. Nicméně, každý člověk je jedinečný a každý může mít jinou citlivost na elektrický proud.
Důležité je si uvědomit, že kopání elektřiny je nebezpečné a může mít fatální následky. Je proto vždy důležité dodržovat bezpečnostní opatření, jako je používání izolovaných nástrojů, nošení ochranných rukavic a bot, a vyvarovat se kontaktu s elektrickými vedeními nebo zařízeními. V případě jakéhokoli nebezpečí je nejlepší okamžitě kontaktovat odborníka nebo záchranné složky
Pardón, odpověď je generována chatem GPT ( musel jsem vyzkoušet)
Jen dodám že 400v běžně člověka nekopne musel by jsi propojit 2 vodiče mezi kterými těch 400v je.

hodnocení

5x
Občas usmrtí i 230V, při dobrých podmínkách... Ve vašem případě jedině osobní kontakt...a budete vědět...nebo to už nikomu neřeknete

asd1
hodnocení

4x
Podle podmínek od mirnyho zabrneni po smrt. Správná připomínka 400V je mezi fazema,takže na plnou palbu se nemusíš držet topení jako u napětí mezi fázi a zemí, ale staci jen telem spojit faze,takžeani gumový obleček a holínky tě nazachrani.

makak
hodnocení

1x
Průměrně hodně.

hodnocení

0x
Kdysi, ještě v učení za elmontéra rozvodných zařízení, jsme v Praze předělávali sítě ze 120 V na 220 V.
Dodnes vzpomínám, jak mne zkušenější kolegové učili cvrnkání dvěma prsty jedné ruky, teda do Vé, o dráty v krabičce nebo na sběrnici, svorkovnici. Těch 120 V nebylo moc příjemných, ale cvrnknutí muselo být rychlé. Případný proud tekl jen krátkou cestou, neohrozil srdce. A síť 120 V byla oddělená od země.
.
Proti tomu na těch 220 V stačilo v nouzi, bez zkoušečky, cvrnknout jen jedním prstem na jeden drát.
O kopanci, nebo pecce, rozhodovaly nejen podmínky, které zmiňuje v příspěvku @el. Také odvaha, nebo nepozornost.
.
Ve své praxi jsem toho chytil dost. Z nepozornosti jsem se jednou opřel, strčil tři prsty do větší řadové svorkovnice 380 V v rozvaděči. Naštěstí jsem stál na tlustém gumovém koberci, takže přes tělo šel jen maličký kapacitní proud. Prsty ani neutrpěly popáleniny. Asi jsem brzo ucuknul. Cítil jsem je ale delší čas. A také srandičky a posměšky mistra.
.
Přestal jsem později v práci nosit hodinky, dvakrát jsem je rozbil, když jsem se musel hrabat v starém živém rozvaděči. Kopanec a modřinu jsem přežil, hodinky ne. Rám byl tvrdší...
.
Už jsem to tu kdysi psal. Cvrnknul jsem si nejednou, vědomě, v nouzi, když jsem třeba stál na dřevěném žebříku, na hrubém koberci, gumové obuvi či koberci. Ten krátký kapacitní proud se dá vydržet. Malý syn našel fázi v zásuvce hřebíkem. Víckrát nehledal... Ani jeden jsme se ale nedotýkali zdi nebo radiátoru a pod.
V podobných případech lepších izolací rozlišuji jas doutnavky ve fázovce, držené v jedné ruce, krátkým dotknutím roury nebo zdi druhou rukou. Pokud svítí na měřeném místě doutnavka více, teče přes ní do země větší proud. Oproti malému kapacitnímu napětí jen indukovanému při souběhu s dalším vedením pod napětím.
Nedoporučuji laikům! Ne všechny tužkové zkoušečky jsou kvalitní!
.
Styk s elektrickým napětím zažilo nespočetné množství elektrikářů a laiků na celem světě. Těm přeživším, semk zkušeností, držme nadále palce.

hodnocení

0x

400V tutově zabíjí, protože je jen mezi fázemi bez uzemnění. Tedy dvoupolový dotyk.

Je ovšem rozdíl mezi dvojpólovými dotyky.
-současný dotyk dvou fází dvěma prsty jedné ruky (do Vé). Krátká cesta... Stává se sem-tam.
-současný dotyk dvou fází, každé prstem jiné ruky. Delší cesta přes tělo, okolo srdce... Volba sebevraha?
I při dvou prstech jedné ruky poteče také určitý proud z každé fáze přes tělo. Kapacitní, přes izolant, do země.

Myslel jsem to tak, že je malá šance dostat 400V přes volně ležící fázi na zemi a druhou v ruce. Spíš projde z jedné ruky do druhé a i to je zajímavá situace (kdo se chytne dvou odlišných fází při práci?).

A pokud se tak stane, tak z jedné ruky do druhé to jde přímo přes srdce nejkrtší cestou a nejmenším odporem nežli by byl odpor přes tělo a nohu.

hodnocení

0x

To sa neda povedat, stupnica je od jemneho brnenia po smrt.

111®
hodnocení

0x
S temi prsty to neni tak docela pravda. Ja se chytil jednim prstem fáze a nuly a citil jsrm jak proud teče celou rukou k srdci, pres ně a jinou cestou v ruce zpet do prstu. Snuru jsrm druhou rukou vytrhl. Takže je to asi tak.
asd1
To byl ten kapacitní pidiproud ;) nezapomeň ze se mění polarita,takže se pořád vyrovnává potenciál tam-zpet..
Ale jsou i lidi co přežili i několikanásobný zásah bleskem,což je trošku vyšší level :D
111®
Tak mam 2 jizvy tak si myslim že kapacitní nebude.
asd1
Jo, na tom prste v místě dotyku ;) Pár amper teklo jen tím prstem od fáze na zem (kolik A to bylo jde ca spocitat podle odporu prstu), přes telo tekl jen ten kapacitni pidiproud.
Ledaže by nejmenší odpor byl ne ten kousek prstu ale nasobne delsi okruh cevama,tepnou tam a žilou zpet, což je asi blbost. Ale třeba to možný je,pak by proud přes srdce šel krvi ne svalem, to by byl důvod proč tě nezabilo jen by to asi rozlozilo pár krvinek..

hodnocení

0x

Jeden borec si myslel, že s proudovým chráničem se mu nemůže nic stát. Odvážně chytil fázi, bohužel měl tu smůlu, že zřejmě zrovna trefil okamžik vrcholu amplitudy, a bylo po něm. Takže nepokoušejte štěstí. ;)

hodnocení

0x

Bývalý kolega dělal v předchozí práci s elektrikářem kterému říkali "dotykový voltmetr" - měl asi 8 dioptrií a zda je zařízení pod proudem zkoušel dotykem prstu. ( nikdy nepoužil vadasku ).

Mě se stalo taky už několikrát, že jsem se nechtěně dotknul "živého" vodiče - akorát to zabrnělo, ale schválně jsem to nikdy nezkoušel.

A jak píší jiní každý člověk je jedinečný a na každého to působí jinak.

jano123
hodnocení

0x

Ja by som kopance od elektriky neskúšal "zo zvedavosti".

Tí, ktorí to vyskúšali, a kopanec bol miernejší sa možu k tomu vyjadriť,

tí, ktorí kopanec neprežili, nám to povedia tam hore...*nene*

Ja zatial žijem, ale kopancov som už zažil niekolko, nie je to nič príjemné,

najhoršie sú napr. ak vás kopne kondenzátor, s dobrou kapacitou, a k tomu

aj "dobré nabitý"...*zmateny*

vibe2*
hodnocení

0x

Aqui descansa
Pancrazio Juvenales
1968-1993
Buén esposo
buén padre
mal electricista casero

Zde odpočívá
Pancrazio Juvenales
1968-1993
Dobrý manžel
dobrý otec
špatný domácí elektrikář

anarkasis.net/...
anarkasis.net/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]