Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maso na uzení a postup

Od: fidonet* odpovědí: 19 změna:

Zdravím,

něco dělám špatně a nevim co. Už před rokem, když jsme se chatali udit, jsme měli maso asi 4 dny ve sklepě, ale voda pak smrděla. Ne nějak děsně, ale lehce. Maso se vyudilo a nic nebylo cítit, myslíme, že v té vodě maso zkažené nebylo. Ted´ máme zítra zas udit, v pondělí jsme zakoupili maso ( je dnes pátek ), ale dali jsme maso do ledničky, kde je nižší teplota, aby nám opět nechytlo smrádeček. Jenže ouha, výsledek se dostavil stejně jako kdysi, tedy už po třech dnech.

Otázka, co a jak dělám špatně a jak to udělat dobře? Všude čtu, maso do chladu na 2-4 dýdny a po třech dnech překládat.

Můj postup : Maso omyté nasolené zalite vlažnou převařenou vodou a potřené česnekem , bylo vložene do ledničky. Dle mě jsem dodržel vše. Ale 3 dny a maco ( tedy celá lednice ) byla cítit. Co tedy dělám špatně?

Předem děkuji za rady popřípadě vlastní postupy a zkušenosti. Moc děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

Já to nikdy nedělala, ale všimla jsem si zásadního rozdílu mezi arakainem a fidem. Arakain dává maso do STUDENÉ vody, Fido do VLAŽNÉ. *nevi*

arakain77*

Kdo to kdy viděl maso do vlažné vody?Možná tak na polévku by ta voda mohla být vlažná.Všechno zchladit co nejvíc.Ale nezmrazit.Já mám i v létě maso ve sklepě,kde je max.8,stupňů tepla.

doplněno 15.05.10 13:55:

Ještě doplním,že kdo nakládá maso častěji i v létě,je dobré si udělat solný roztok a já si navíc nechávám vylisovat česnek.(Je to drahé,ale určitě se vyplatí.)Injekční stříkačkou dopravím roztok do masa a dá se udit i za dva dny.Je to trošku malilinko jiná chuť,ale máte jistotu,že se maso nezkazí.

marenka*

No právě, přečtěte si pořádně Fidoneta otázku, tam píše že dá maso do vlažné vody. Mě to pak praštilo do očí.;)

ola®

Samozřejmě se má maso nasolit a vetřít do něho na sucho co nejvíce soli a česneku! pak naskládat na sebe co nejtěsněji a nehat v chladu 24 hodin! Pak lák (převařit vodu, přidat sůl a NECHAT VYCHLADIT!) maso přeložit a zalít tím ,, Studeným lákem,, po cca 5-ti dnech lák vyměnit.

zlatej interš..r. . . . :D . . . bych to zaručeně zkazil. *palec*

arakain77*

Ale fuj.Není tím slovem míněný Interspa...r?Tam nechci ani chleba k uzenýmu.BLEÉÉÉÉÉÉÉ...

marenka*

Přesně tak. Závidím vám všem, kteří mají tu možnost, udělat si vlastní uzené. Bože, já bych u té udírny snad i spala a čuchala a čuchala. *uspech* Taky jsem jedla uzené ze supermarketů, ale jednou přijel na čarodějnice stánkař, který měl domácí uzené. To byla dobrota, ta vůně a chuť. Od tý doby uzené z obchodu nejím a běžím si pro tuhle dobrotu jednou za rok *zed*na náměstí.

sebod*

Mařenko,když se udí, tak to je nádhera *ua*. I člověk nasákne tou vůní. A když se nakoukne do udírny a ukrojí se jen takový pláteček na okoštování . ňam. A ochutnávat se musí *haha*

marenka*

Sebi, pláteček? Se mnou by to dopadlo stejně, jak ve Slavnostech sněženek. meteleskublesku.cz/...

sebod*
hodnocení

0x

Fido. Jde o to, jestli to maso smrdělo *blee*, nebo bylo cítit (jak to nejlíp říct?) no prostě masem. Kolik dáváš sole? Máš celé maso ponořené v nálevu tak, aby ani kousek nekoukal ven?

fidonet*
hodnocení

.. no je smrad a smrad. nesmrdí jako maso co se rozkláda, ale lehce zavání. Soli dávám 20g na kilo a nevyčuhuje nic ven, je to tak 2 cm pod hladinou.

Jsem z toho neštastný, hlavně ženě se to moc nelíbí, spíše má obavy, aby se nekazilo a něco se pak nepřihodilo.

.. ja za 20 min odjíždím, přijedu v neděli, tak další reakce až pak. Děkuji předem za rady a nápady a přeji všem pěkný víkend a sobě pěkné první uzeni .. jen by nemuselo zas pršet ...

arakain77*

No ono to maso tak divně zavání asi každému.Pokud nakládáte i do česneku,je to ještě horší.Ale nesmí smrdět jako když se kazí.Když ho koupíte,snažte se dosáhnout teploty masa 2,až 5,stupňů.Pak ho naložte do 20.-25.g soli a 10dkg česneku na kilo.Soli radši přidejte víc.Nevyplatí se šetřit.Hlavně v létě.Naložte třeba do hrnce co nejvíc namačkat maso natěsno na sebe a nechat 1,den stát třeba v lednici.Pak asi za 24,hodin zalejte převařenou studenou vodou o teplotě 2,-8,stupňů.Nesmí nikde z vody čouhat,aby se nezačlo kazit.Pravidelně kontrolovat,aby to nezasmrádlo a po třech dnech vodu vyměnit.Můžete další vodu lehce nasolit,aby se při výměně vody nesnižovala koncentrace soli.V létě a při počasí nad 10, se musí doba naložení zkracovat a doporučuji sůl vyměnit za rychlo sůl PRAGANDU.Já běžně nakládám maso na uzení čtyři týdny.

jirka1*
hodnocení

0x

Dobrý den, my vždycky udíme v zimě a maso třeba bůček máme naložený v hrnci venku třeba týden nebo 14 dní. Nidky se nám to neskazilo. A myslím že tam dáváme sůl. Ale pokud děláme např domácí klobásy, tak máme maso nakrájené na menší kousky aby se vešly do mlýnku a také jen umačkané v hnrci. Ale teď si nejsem jistý stou solí.

ola®

*ua*chi,chi.chi... ,,myslím, že tam dáváme sůl,, úúúááááááá to je hláška*smich*. A když nemáme sůl, dáme banány...*frajer*...

Jsem se supr pobavila*haha*

fidonet*

jj skvělá hláška .. myslím, že i sůl ...

Doma je PC stále v rekonstrukci, tak píšu až z práce. Takže máme první uzení za sebou, maso dobré, uzák zlobí ..

Děkuji za upozornění studená - vlažná voda. Opravdu mám v návodu, vlažnou vodu. Tedy budu chladit v lednici ( vodu ). Jako vy jste všichni super, ale rady mít maso kolem 2 stupňů, je zajimavá rada, ale tolik nemám ani v chladnici. V bytě je 18 , ve sklepě 15, v chladnici 11 stupnu. Nebojte se solí nešetřím, je levná, ale kdysi jsme , když jsme na uzení jezdili kd známým, bůček hodně přesolili. Takže budu tedy zas solit více.

Jak to tedy o víkendu probíhalo : Začal jsem na 60 st. a po dobu 12 hodin tam těch 60 bylo a pak dalších 6 hodin kolem 75st. a ukončeno 2 hodinami na 55 st. Všechno na buku, na konec polínko (15cm šíře ) třešeň ..

No byl to jen test, ale přece :

Kuřecí stehna "Lambada", jen u samého kraje asi 1 milimetr vysušeno a lehce hořké. Slane OK.

Buček : pěkně prouzený, jen uprostřed cca 2cm kolečko ( při ukrojení ) maso hodně křehké, jako je lososové maso. Zvažuji zda je vubec ve stavu "jedlé", zda není ještě "nedodělané" . Křupky v bučku u kraje jsou totálně tvrdé, ale z obchodu byvají křupkavé ( asi tím, že to oni vaří, jinak nevím ).

Ale co nám vyváděl uzak?

Při topení, se pořád potil, i po vysušení, kdy byl předehřátý a suchý, se po vložení masa a rozběhnutí uzení, silně rosil a valila z něj voda. Hodně desek se zkroutilo, podle toho jak jsou sešroubované. Celkem dost utíká dým, ale to tak asi má být, ale dvířka se rozšířila asi o 4 milimetry a roztáhla boky uzáku, takže jedna deska na boku vyloženě uhla o cca 8 milimetru. To je vlastně jediný pohyb. Konstrukce je z čtyř železných profilů v rozích, takže moc velké pohyby jim to neumožnilo. Jen ta co se pohla je už nad tou konstrukcí.

Dvířka přiště přiříznu a tu díru zalátám , takže vlastně spokojenost. Už v neděli dětičky ( a my taky ) snědli stehna a do lednice jsme nastrkali uzenou slaninu. Jen škoda, že vám to sem nemohu dát na vyzkoušení.

Takže vlastně jediná nová otazka : Kuře tuhší kraj a nahořklé? Co s tím, aby se to neopakovalo? je to dlouhou dobou uzení nebo vysokou teplotou?

fidonet*

za 14 dni zase budu testovat uzak, Dá mi ještě někdo nějaké rady, čím jsou způsobené moje malé nezdary?

Pocení uzáku, nahořklé okraje ...?

popada

Maso před zalitím lákem (po 24h) nijak nepěchuji. Naopak. Jednotlivé kusy masa navíc prohodím plátky česneku a lák se tak dostane k masu ze všech stran. Maso není třeba překládat. (Zatížím jenom tolik, aby maso zůstávalo ponořené.) Solím zásadně kuchyňskou solí, nakládám na 4 týdny, maso má stále svoji jasnou barvu, lák je po celou dobu pouze lehce narůžovělý. Před uzením maso prohřeji 1h ve vodě teplé asi 60°C (zatáhne se), zároveň se opláchne od soli. V udírně to zatím vytáhnu na 100°C a okapané maso zavěsím. Po oschnutí masa (nelepí se na ně saze), držím zhruba 5-6h 60°C při intenzivním kouři. Pak vytáhnu na chvíli zase ,,stovku a hotovo! (Čím delší dobu maso zůstane ve vysoké teplotě, tím je křehčí.) V této fázi uzení je možno do ohně přihodit aromatičtější dřevo, případně hrstičku jalovčinek. Pozor! Šedivá barva masa uprostřed uzených kousků je způsobena nedostečným proležením a nezachrání to ani 24h v kouři. A pro zastánce zdravé výživy. Vyuzené maso se rovnou z udírny vloží na hodinu do vody teplé 86-90°C, nevařit! Po vyjmutí masa voda vypadá, jako když se v ní po šichtě vykoupalo 5 kominíků. Takže neukrajovat rovnou z udírny, chceme jíst maso a ne saze, že? Ještě k láku. Žádná přisolená vodička, ale 9-11% solný roztok, řádně převařený a neméně řádně vychlazený. Hodně úspěchů!

arakain77*

Nemáš to špatně vymyšlené.Jen se zeptám...Ten lák necháváš po celou dobu stejný,nebo ho po nějaké době vyměníš?Já ho aspoň kontroluju.Když se zakalí,tak se zkazí maso.V zimě to ani není potřeba.Spíš když je teplo.Ne každý dokáže držet maso v chladu dlouho.Postup uzení máš taky dobrý.Třeba ho vyzkouším i já.

fidonet*
hodnocení

možná budu za troubu,a le jaké je přesný návod na vytvoření 9-11% roztoku? Kdyby byly obě látky tekuté bylo by mi to nad slunce jasné. Ale pokud je sůl pevná látka a voda tekutá, mohu se jen domnívat .. třeba 10g na 1 litr? prosím o upřesnění . děkuji a pokud to půjde přidám BOD

doplněno 02.06.10 22:19:

bohužel nejde, nejste registrovaný. I tak MOC děkuji ... . .

doplněno 03.06.10 09:29:

Jěště otazka : Všude píšou, že koupený hotový vyrobek třeba z TESCO, přeuzením zlepším ještě o jednu třídu kvality. Co třeba se špekem? přímo koupený TESCO ( fujtajbl ) dám do uzáku, nebo ho také mám ještě naložit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uzení bůčku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]