Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autem nedostupná chata a vývoz septiku

Od: janaa* odpovědí: 47 změna:

Septik je po 10ti letech plný, chata 300 m do kopce od parkování, kolem stromy a ostatní chatky. Jakým způsobem ho vyvézt? Je to vlastně první vyvážení, co máme chatu. Děkuji

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jen bych si dovolil připomenout, že způsob likvidace splaškových vod jste jako majitel nemovitosti povinen doložit i dva roky zpětně. A ano, musí to být dle zákona, což vyvezení Frantou s traktorem na blízké pole rozhodně není. Pokuta 20tis Kč a může být udělována opakovaně.
kloset
Teorie a uz to dostal nekdo i v praxi jinak, nez na udani zlomyslnym sousedem?
ben®
martincakl - proč to vozit na pole, když se to nesmí? Normálně traktorem, na fakturu a na čističku - takto to řešil kamarád na chalupě přes místní družstvo.
@ben: Samozřejmě. Ale zdaleka to není pravidlo.
kloset: Dokážu si představit človeka, co si v novostavbě musel za nemalé peníze pořídit ČOV a udělat vše legálně a jeho souseda co má vše načerno a za plotem se mu směje. A nejen představit, takové případy znám z praxe.
P.S.: Žádné udání není potřeba. Na OŽP ví zcela přesně, jak který dům likviduje odpadní vody. Stačí si jen vytisknout seznam a poslat pokuty. Opět příklad z praxe, z vesnice co má 88 čísel popisných, tak splaškové vody legálně likvidoval majitel pouze jednoho (!) domu.
ben®
martincakl - a Vaše rada pro tazatelku, jak tento akutní problém řešit (viz původní dotaz) je jaká? Kam s tím teď a nyní?
Ať mi tazatelka zavolá a zkusíme na něco přijít. Potřebuji daleko více informací.
ben®
martincakl - to jo. Nevěděl jsem, že už tazatelka má na Vás kontakt a chcete ji poradit jen soukromě. Tak to ono zavolá .
Snadno si kontakt zjistí když bude chtít.
Buď zde budeme několik dnů diskutovat a pokládat doplňující dotazy, nebo to vyřešíme telefonátem trvajícím deset minut.
Nemám s tím problém.

riva
hodnocení

2x

Řešte to podobně, jako ostatní tvorové. Jen přidejte trochu rozumu. Ryba kadí do řeky, to vy nedělejte, ani nenechte splašky mizet v potoce nebo u souseda. Jinak je to stejné hnojivo jako to, co zůstává za koněm, vepřem, nebo domácím psem. Zlikvidujte odpad na vlastním pozemku. Půdním bakteriím poslouží jako zdroj potravy, rostlinám jako potrava. Optimální je čistička, nezatěžujete řešením vašeho odpadu nikoho jiného a obvykle jsou výstupy čističky pro váš pozemek požehnáním.

A zákony? Dodržovat zákon neznamená, že jednáte vždy rozumně. I obce mají často pochopení pro místa, kam fekální vůz nevyjede.

kloset
hodnocení

1x
OT: a jak je to s kadibudkou, mohu a za jakych podminek postavit kadiboudu, tedy diru na howna a drevenou budku nad nim? Nebo je na tohle nejaka legislativa?
re4zon
Nemuzes, je to totez jako vypoustet septik do jamy..
kloset
Neni to totez, protoze to neni tekute, neni toho tolik, je to stejne jako hromada hnoje.
A kdo mi v tom zabrani? Prosim legislativu.

Podle Viktora Klimenta z oddělení ochrany vod na ministerstvu životního prostředí je moč odpadní voda, se kterou se musí nakládat podle zákona o vodách

zdroj třeba

asd1
To by tě mohl urad pokutovat i za ocurani stromu v lese ;) Ale obávám se že od takový doby nejsme daleko...

Ale někde měšťáci toto pokutují za znečištování veřejného prostředí...

asd1
Proto píšu v lese;) Ty určitě když jdeš houbarit, tak při potrebe opustis les a vyhledas veřejné záchodky:D A moci i zvěř, to by je měli vystrilet aby byl předpis splněn...
kloset
@Milancukrar Bohuzel stary 10 let, ale zajimavy:
Nabízí se ale i výklad, že výkaly z kadibudek a kompostovacích toalet by teoreticky mohly spadat v katalogu odpadů do kolonky „kal ze septiků a žump“. Ty se kompostovat smějí. Vědět by to měli na ministerstvu životního prostředí na odboru odpadů. Nevěděli a odkázali nás k ministerskému právníku Štěpánu Jaklovi. Ani on však nedokáže otázku zodpovědět, bylo by potřeba podat žádost o určení odpadu podle katalogu odpadů, na jejíž vyřízení má úřad 30 dní.
Jakl však zcela nevyloučil možnost, že teoreticky by lidské výkaly z kadibudky či kompostovacích toalet vůbec nemusely být odpadem. Jejich původce se jich jako odpadu totiž zbavit nechce. Nepovažuje je totiž za odpad, ale za surovinu, kterou chce využít ke kompostování. Zákon o odpadech navíc k předcházení vzniku odpadů výslovně nabádá. Jak se zdá, naše legislativa s něčím takovým, jako je kompostovací záchod, dopředu nepočítala
Konec citace.
—-
Já mám chatu, koupenou, kde kadí bouda už je na cizím pozemku, který se zatím chová jako Louká, tedy majitel tam nechodí , koupil toho na investici před řekněme 15:20 lety, takže tak.
Tak přemýšlím jak to udělat, aby ty hovna taky trochu ubejvaly, nebuď srab tam chodí kdekdo, a ta kupa už je docela vysoká, ty byliny tomu zrovna nepřidají, a WCnet použít nejde

Ano, kal (vč.kalu z DČOV) se kompostovat smí.

Pokud ale kadibudkou rozumíme klasické "zařízení" s jámou vykopanou v zemi, která není vodotěsná, ale propustná, pak by se jednalo o vypouštění odpadních vod do vod podzemních. Při vypouštění odpadních vod do vod podzemních je nutno splnit NV č.57/2016 Sb. (a další ákony a normy), a ty hodnoty (jedná se o 4-6 sledovaných ukazatelů) uvedené v tomto NV tímto způsobem opravdu nikdo nesplní.

hodnocení

1x

Chata snů, která se po deseti letech proměnila na noční můru...*sok*

A jak to dělají ti ostatní? To si všichni kopou jámy a zasírají si pozemky?*uf*

Nemůžete se nějak všichni domluvit a něco vymyslet a investovat do nějakého společného řešení, pokud to tedy nějak jde?

doplněno 29.07.23 15:10:

@boban, v tom případě mám tedy štěstí na sousedy..

doplněno 29.07.23 15:26:

@martincakl, jj, to jsem měla na mysli, zkusit by to paní ale mohla, no...

dnešní "lidi" se neumí dohodnout mezi sebou ani v rodině, natož jako sousedi.

@andy123: Technicky by to v některých případech šlo řešit společně pro několik domů resp. objektů. Prakticky se však nedohodnou mezi sebou ani dva sousedé, natož více. Ano, vyšlo by to (zpravidla) levněji jak investičně, tak provozně, povolil by to i OŽP, ale právě ta dohoda je sci-fi.

kloset
A jak jsi tu dohodu pane cakl představujete? Jakože si to uděláte na svým pozemku, sousedům to umožníte používat za Sdílení nákladů na vývoz, a současně jim umožníte zapsat věcné břemeno? Zkuste to trošku rozebrat, jak byste si to představoval realizovat v praxi

kloset: Patrně čtete jiný text, než který jsem napsal. Píšu, že se v praxi ani dva sousedé nedohodnou. Já jsem technik a projektant, dokážu to tedy bez jakýchkoliv problémů vyřešit po stránce technické.

ČOV pro více objektů může klidně být umístěna na obecním pozemku, nikoliv nutně na pozemku jednoho z těch domů do ČOV napojených..

Ale ano, dokážu si i představit smlovu sepsanou právníkem a její hrubé obrysy. Právník ale nejsem, tudíž bych si musel právníka zaplatit. A opět opakuji, bylo by to krajně složité a lidé to chtít nebudou.

Jen pro ilustraci: Minulý rok po mne majitelé 4 bytů v malé bytovce (do té doby napojené logicky na jeden septik) chtěli, abych udělal 4 ČOV, tedy pro každý byt zvlášť..To je samozřejmě zcela absurdní, ale zcela ilustrující stav ve společnosti.

kloset
No ilustrující zejména to, jak by ten právník v tý dohodě ošetřil, že ten soused sere trochu víc :) muselo by se zohlednit, vodoměru, každých 5 let vodoměru měnit, někdo to musí odečítat, co když ho ten druhý nepustí do bytu to odečíst…
Ono je to jednodušší, když má každý svoje. dříve jsem si taky myslel, že je jednodušší, společný. Jenže oni se pak k tomu ti lidi taky chovají jako ke společnému…A jak jistě víte, jako technik, tak ono dost záleží jak se k tomu septiku a čističce ve skutečnosti chováte…
Však oni se lidi nedomluví ani na společné studní, tam by skutečně stačilo jen čerpat a měřit. no jo ale kdo zaplatí toho, kdo se o to bude starat? Nikdo! A tak si každý udělá svoji studen za 150.000 raději, než to řešit.
Takže pane techniku, příště lidem nedoporučujte nereálné věci když už víte že to skoro nejde. A hurá jim na počítat 4 čovky :)) A jak to dopadlo v tom baraku jak to udělali?
Nejsem si vědom, že bych někde doporučil nereálnou věc, ani v tomto vlákně.
V té bytovce to dopadlo tak, že mají samozřejmě jednu větší ČOV jako náhradu starého septiku. Nakonec se mi jim podařilo vysvětlit, že to co chtějí je nesmysl nejen technický, ale i finanční.

hodnocení

0x

Vybrat do becek a odvozit na karce?

Jak blizko se realne dostane hovnocuc? Tech 300m?

janaa*
hodnocení

ano, 300 m.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, v lese za chatou vykopat jámu, obsah septiku tam pomalu a tiše šoufkem vynosit a jámu zaházet. Zdravím!
doplněno 28.07.23 22:41: Pro jistotu - myslím tu jámu na vlastním pozemku, někde např. v místě, kam se vůbec nechodí.

A na co stavěl septik?

ben®
pletiplot - kdo stavěl? Znáte to tam? Nezdědil nebo nekoupil s chatou již hotový septik? Je to opravdu na tom kopci septik a není to kadibudka? Je na tom kopci přívod elektřiny a vody? Proč někdo stavěl septik, když neměl předem vymyšlený způsob jeho vyprazdňování? Ale jinak správná připomínka - moc toho nevíme a zdá se, že od autorky dotazu se už nic dalšího nedočkáme.
janaa*
hodnocení

my to tak už koupili, oni to dělali určitě do té jámy. Je to septik, máme tam elektřinu vodu, sprchový kout. Což je takové blbé, no, tak se ptám na jiné možnosti, děkuji.

ben®
janaa - pokud by se tam dostal traktor, tak zemědělci mají fekál jako přívěs, resp. poptat se v nějakém zem. družstvu. A jinak po částech vlastní likvidace šoufkem a zakopat někam k plotu (dělá se to běžně a přírodě to neškodí, i když ekolidi to neuznávají). Stejný problém tam jistě (a možná stejně) řeší i Vaši sousedé z okolních chat.
janaa*
hodnocení

Traktor se tam nedostane. Okolní chaty jsou daleko méně obývané, my tam býváme nejvíce. Některé jsou úplně opuštěné, tak to asi ti chataři řeši ještě míň, než my teď po 10 letech. Do lesa se mi to taky nechce dávat, samozřejmě. Jak píšu, má to i sprchu, tak i různé šampony apod.

Inu, tak budete muset investovat do čistírny odpadních vod.
Nechce se mi to číst celé, ale jestli ta chata je obydlená jenom občas, tak ta čistírna nebude fungovat asi úplně optimálně.
Nemusíte to číst celé. I to lze vyřešit.
ben®

re4zon
hodnocení

0x
Levna a nelegalni varianta - vycerpat to nekam jinam pobliz, dela to spousta lidi (bohuzel). Drazis a legalni varianta - koupit 300m hadice (cca 4000 a vice) a kalove cerpadlo (1500+), realizovatelne pouze pokud je to cele z kopce a pokud je obsah septiku tekuty, mozna to budete muset i tak redit a/nebo pouzit cerpadlo s drticem.
tomas44
Kalovkou za 1500 hovna neodpcerpate
kloset
Howna i papir ti rozlozi wcnet bakterie na vodu a zbytek je cerpatelny v pohode, mam vyzkousene v septiku, naplnen za 3 dny a vyvoz jednbou za 5 let bo to nejak napenilo … a nevedel jsem co se deje, jinak to odtekalo ze 3komoroveho septiku do piskovyho filtru v pohode
Kdyby byl cas a v okoli nebyly lidi a leto v plnym proudu, odcerpam to do pole kalovkou za hodinku

Tomáši, čtěte to celé...napsal i "mozna to budete muset i tak redit a/nebo pouzit cerpadlo s drticem"

jm
hodnocení

0x
Ta správná volba bude vlastní čistička odpadních vod.
29.07.23 00:51
Nebude

správná a a po zřízení bezproblémová metoda je suchej záchod... (a pokud by to mělo bejt ve zvlášť luxusnim provedení, tak dva suchý záchody, používaný střídavě a se snadnym odběrem odzadu, zřejmě už po roce se z fekálií stane prsť, co se může rovnou dávat na záhony... (přičemž odběr by nejspíš stačil jednou za řadu let))
odpadní vody prostě vypouštět na pozemek s tim, že se budou důsledně používat drahý, ale ekologicky šetrný mycí a prací prostředky

kloset
Existuje i zachod spalovaci, hovna spali na popel. Az na tu cenu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]