Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik přispívat rodičům

Od: jap* odpovědí: 32 změna:
Dobrý večer,
je mi 21 a stále bydlím u rodičů.
Nestězuju si, vztah máme celkem dobrý a zatím se nikam nehrnu. Přispívám 4500Kč za měsíc a nevím jestli je to akorát nebo moc. Činí to za rok 54000Kč a to už mě trošku zarazilo jestli opravdu v elektrice, vodě a jídle tolik spotřebuji. 15 dní z měsíce se stravuji a myji v práci. Víkendy kdy nefunguje závodní jídelna mám teda navařeno z domova. Kolik jste přispívali vy nebo vám vaši potomci?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

10x
Chce se říct... Jestli se vám moc zdá, jděte do soukromí, platíte si pak jen své... Jen to bude možná 10 tis místo pěti

asd1
hodnocení

8x
Je to ok, spíš málo. Pokud ti to přijde moc, jdi bydlet do svého. Ale počítej že za blbou garsonku dáš desítku a maminka ti nebude ani vařit ani prat a už vůbec ne uklízet...

id
hodnocení

6x
15 dni v měsíci se stravujete v práci. To tam máte snídani, svačinu, oběd i večeři, něco dobrého na zub, ovoce atd?
15 dní se myjete v práci. To fasujete zubní pastu, sprcháč, toaletní papír atd?
Bez podrobností nelze posoudit výšku přispívané částky.
Jen mě zarazil váš dotaz. Ptáte se zda je to akorát nebo moc. Neptáte se zda to není málo.

hodnocení

3x
Je to o dohodě a možnostech, ale za 4500 nikde jinde bydlení, navíc se stravou o víkendu (a předpokládám i nějaké to vyprání prádla), neseženete. Záleží taky, o jaké bydlení se jedná, jaké náklady s ním rodiče mají a kolik se vás o náklady dělí. Ale tuším, že těch 4500 akorát tak pokryje váš díl nákladů na elektřinu a topení.

ltz
hodnocení

3x
Máte hezké bydlení, maminka se stará a to vše máte za 4500 korun. Vzhledem k tomu, že už máte svůj příjem, vám určitě ještě zbyde dosti solidní částka z platu. Můžete si proto i ušetřit pro sebe. Klidně by jste mohl dávat i 5 tisíc. Když by jste měl své bydlení, moc by vám toho nezbývalo + starost o sebe-jídlo, vaření, uklizeni, praní.. Takže to vlastně máte dost levné a rodičům se sluší přispět. A co vy víte, možná vám i něco z toho odkladaji a jednou vám to dají.

hodnocení

3x

@jap - Kolik jste přispívali vy nebo vám vaši potomci?
Odpovědi, ať už jakékoli, jsou vám k ničemu, protože v každé rodině to je/bylo jinak - od platby za bydlení po způsob vaření atd. Mezi třípokojákem na sídlišti a patrovou vilkou se dvěma komplet vybavenými byty je rozdíl stejně jako mezi chlebem "s něčím" a denně teplou masitou večeří či dvěma košilemi denně a jedním trikem na týden.

Protože se nezmiňujete, zeptám se - ty peníze jsou jediné, čím se na chodu domácnosti podílíte?

xyzz
hodnocení

2x

Je to ok. Nehleď na to pouze z té stránky, kolik reálně rodiče stojíš... ale i z té, že jím částkou dáváš najevo svou vděčnost, resp. jim pomáháš v jejich živobytí.

hodnocení

2x

Všechno se dá poměrně snadno a dobře spočítat. Záleží na celkových nákladech rodičů na bydlení (vlastní RD, nájem, voda, energie a pod.). Ty by Ti rodiče snadno mohli sdělit a ty podělit počtem bydlících. A pak na dalších Tvých "položkách", které se dají rovněž propočítat a vyhodnotit. Co třeba i maminčin "servis" co se týká praní, úklidu, snídaní, večeří? A ty obědy na víkend doma si propočti třeba za cenu, jakou platíš v práci.

A velmi dobře si můžeš i zjistit a spočítat, jaké náklady a výdaje by jsi měl, pokud by jsi bydlel sám třaba v nájmu a vše výše uvedené si musel zajišťovat a platit sám. Jenom vlastní ubytování, nehledě na ostatní, by tě přišlo minimálně na tuto částku. Každopádně, Tebou placená částka, není určitě nijak "přemrštěná", o což ve Tvém dotazu zřejmě jde. *tyty*

jaj*
hodnocení

2x
Tak to je hodně dobrá částka, po mě naši chtěli 10 tisíc a ještě jim celý víkend pomáhat, v roce 2014. Přitom moje matka se válela rok v nemocnici a mě hodila na krk babičce a svým mladším sourozencům zadarmo. Pak budu chtít taky po dítěti platbu běžného nájmu a platbu za jídlo ve výši životního minima a podilet se několik hodin na práci doma, ale nebudu ho doma držet, může si půjčit u Providentu a jít pryč :)
topi
Chteli a nedostali nic co? Pomahat? Asi v RD a ne v byte.
A kdy to melo byt? Za 10.000 si pronajmes byt 1+1 40m2 vc. energii i dnes. Takze asi vasi bydleli v zamku.
jaj*
V normálním rodinným baráku na vesnici bydleli, do města autobusem se dvěma přestupy, ten barák sem musela taky po víkendech stavět, někdy místo učení do školy. Sourozenci to mají lepší, ale zase oni tam bydlí se svojí rodinou(že nemají nevlastního otce jak ja), ti nemusí nic dělat a co tak vím tak bydlí zadarmo. Někdo se umí narodit. Jo nedostali nic, hned jsem se odstěhovala ke komusi, už ani nevím ke komu :) stejně bych ty peníze nesehnala do té doby co je chtěli, chtěli je do druhého dne a nebyly. Už se těším až se k dětem budu chovat stejně jak se chovali ke mě, už mě nebude čekat žádné umývání nádobí, jen nevím ke komu je hodím až budu chtít jet na dovolenou, mě matka vždycky hodila k babičce.
darsi

Jaj - maminka se k vám nezachovala hezky, z příspěvku je cítit, že jste vlastně vevnitř zraněná. Nepředávejte tento starý vzorec dál - svým dětem,. Mrkněte na facebook DĚTI JSOU TAKY LIDI, je vydaná i stejnojmenná kniha. Kdybyste chtěla pošlu Vám ji poštou zdarma. Moje výchova byla podobná jako Vaše, moc lásky jsem od rodičů nedostala, doma jsem byla za služku a těšila jsem se až budu dospělá a až se osamostatním. Nyní mám 34 let, 3 syny, zahrnuji je láskou a stavím dům. Rozhodně se nemám dobře zásluhou svých rodičů, ale svým prozřením. I když oni se mým úspěchem cachají. Pro mně tu ale nikdy nebyli jako opora, ani mi finančně nepomohli. Spíš naopak.

Hlavu vzhůru, žij svůj život tak, abys TY byla spokojená a šťastná a straň se těch, kteří Tě vysávají a ničí. Zní to krutě, ale i pokud se jedná o rodinu. Kdokoliv Tě ničí, není hoden Tvého času.

Pokud budeš mít někdy děti, zahrň je láskou. Ony jsou čisté. Ony nemohou za to, že jsou někteří dospělí (i jejich rodiče) pokřivení. Jsou závislí na mamince, ona je středobod jejich vesmíru. Kolem maminky se točí svět. Kdo není pln lásky, ať děti radši nemá.

jaj*
Spíš nevím proč bych měla dělat pro někoho něco co jsem sama neměla. Např. Neměla jsem do mých 15 let svůj pokojíček, tak proč bych něco takového měla já zařizovat svým dětem? Mám dělat služku rodičům a ještě dětem? Proč jsem to obs*@la zrovna já? Kdybych měla hezký dětství, kdybych měla svůj pokoj, tak bych si mohla skládat puzzle jak jsem vždycky chtěla a večer v klidu spát. Místo toho jsem musela hlídat mladší sourozence, na puzzle nebyl prostor protože je ničili i věci do školy mi ničili a večer se naši dívali na televizi třeba do 5 do rána. Kdybych si to pak na dětech nevybrala tak bych na tom byla okradena jen já. A to naši měli 3 televize, a dívali se na tu v obýváku kde jsem spala. Nechápu proč bych měla být jiná, proč bych se měla omezovat kvůli dětem, který mi mají podle mého názoru sloužit jako jsem sloužila já. Třeba na domě na kterým jsem strávila mládí když se stavěl už nemám svůj pokoj a nic, úplně mě vyhnali. Moje mamka měla u svých rodičů pokoj ještě když jí bylo 30 a válela si tam svůj tlustý zadek a když se byla válet v nemocnici tak mě hodila na krk babičce a mladším sourozencům. Já bych taky měla mít nárok na to aby mi děcko pak někdo hlídal, ale že jsem to já tak nemám na nic narok. Takže jsem na tom ještě hůř než ostatní, matka všechny jen využila a já to odnáším. Někdy si říkám jestli to fakt někdo neřídí a neplatím někomu za to, že matka nezůstala ve škarpě, ono by to možná bylo lepší, jestli fakt splácím nějaký jakože dluh, o takový život nestojím i kdyby si ji měla sežrat rakovina tak to nechci odnášet za ni. Takže až budou děti tak budou pěkně platit, ať mám zaplaceno i za rodiče. :)

@jaj - Prosím, nemějte děti.

Vždy jsem myslel že platí...
"Moje děti se musí mít líp než já"
No koukám, že u někoho to neplatí *sok*
@jaj
Ty chudinko jedna ubohá. Zajdi si na psychiatrii.

hodnocení

1x
Neumím si představit, že bych po svých dětech měl něco chtít…placení budou mít celý život opravdu až až. Jedině snad kdyby mě to mělo finančně zlikvidovat.
asd1
Ja si zas neumím představit uz pracovat tj. mít příjem, bydlet u rodičů a nic jim na bydlení neprispet...
Nechcete mne adoptovat?
Neni to o tom něco chtít po svých dětech je to o tom aby se naučili že nic neni zadarmo a místo aby se snažili makat a zajistit se sami chodili jen s nataženou rukou k rodičúm
Klidně múžete ty prachy od nich dávat stranou a jednou až bude ten správný čas jim je darovat
Však děcka se to naučí a vědí to už od brzkého věku. Dokud budou děti bydlet u mně, tak chtít nic nebudu, ale nejsem zase takový blázen, aby toho děcka zneužívali. To znamená chvíli po škole a než se usadí, najde partnerku a tak dále. Nemůže to být samozřejmě tím stylem, že to bude mama hotel do 40.

hodnocení

1x

Už je to dávno, ale v naší rodině (3 sourozenci) jsme každý přispíval 1/3 svého čistého výdělku.

sasa*

I u mne je to dááávno. Dával jsem 1/2 výplaty! Bez problémů...

hodnocení

1x

Na dnešní ceny je to fakt málo, ale pokud jsou rodiče spokojeni, není co řešit.

hodnocení

0x
Dobrý večer,berte to v podstatě tak, že za půl měsíce dáte za všechno 4500 Kč. To je hodně v pohodě. Mamka Vám určitě i žehlí a pere. Pokud máte v rodině dobré vztahy,tak to neřešte. V žádném případě ale nedáváte nijak hodně, nebo nad rámec. Nebudu sem tahat, kolik toho zbaštíte,nebo jestli jste doma mlsný. My jsme doma nepřispívali nikdo nikdy nic. Naši by si od nás nevzali ani korunu. Pamatuji si, když bráchové (já jsem nejmladší) začali chodit do práce. Z první výplaty koupili rodičům nějakou věc (mají je doteď *smich*) Pak našli nic nechtěli (aby si kluci přece našetřili do začátků a tak), postupem času se na tom nic nezměnilo. Ale my zase bereme jinak dárky na Vánoce, práci doma nebo na domě a tak. V dnešní době už tohle asi úplně praktikovat nejde, když vidím, jaké mají lidé často problémy vyjít s penězi. Mého muže maminka po něm chtěla před lety přispívat 5500 Kč na měsíc. Když zemřela, našli jsme krabici se vzkazem a se všemi penězi, které ji za ty roky zaplatil na nájem a na jídlo a na vše.

smode2
hodnocení

0x

V roce 2010 částku 3300,- měsíčně. Což je na dnešní přepočet zhruba 10 000,-/měsíc. A ještě mi kafrali do toho, jak a kdy si mám uklízet. To jsem je samozřejmě vypakoval, neb jídlo jsem si kompletně platil sám za další peníze - vařil a připravoval též sám (doma skoro nikdy nic nebylo) a nějaké praní a tak - též samostatně. Nestaráte se - nevychovávejte :-P Nejlepší bylo jak tehdejší maminka přítelkyně sondovala, kolik přispívám - říkám: něco přes 3 tisíce. "Švagr" totiž tehdy taky začal pracovat. Přispíval pak 3000,-, jenže i s jídlem - a to toho sežral každý měsíc minimálně za 6000,- (opravdu - v restauraci si klidně dával 5 jídel za sebou a no problem *smich* zatímco já s dívkou jedny žebírka a to ještě napůl a byli jsme plní :)).

hodnocení

0x
Je to řekl bych přiměřené. Rodiče na tobě určitě nezbohatnou.

vili
hodnocení

0x
Když to vezmu přísně podle dotazu, tak náklady na vodu, elektřinu, teplo a tv poplatky mi dělají rozpočítané na osobu kolem 2500.
K tomu se samozřejmě ročně také platí daň z nemovitosti, její pojištění a poplatky za odvoz odpadu, ale ty jsem nzapočítával, stejně jako opravy a údržbu, to by rodiče museli zaplatit beztak stejně, navíc za rok to není rozpočteno na jednotlivce velká položka.
Je samozřejmé, že výpočet je zjednodušený, třeba topení bych platil i v případě, že bych bydlel úplně sám, byť bych zřejmě nemusel všude topit na pokojovou teplotu, ale spotřebu vody a elektřiny jsem měl vždycky závislé na tom, jestli byly děti na internátě nebo o prázdninách doma. Ale kvůli zjednodušení bych vzal přímé náklady na energie a vodu a vydělil počtem lidí v domácnosti.
Podle mého názoru, tak to, že se tazatel meje v práci, můžu zanedbat vzhledem k tomu, že nepočítám jiné náklady než čisté energie a vodu. A určitě doma normálně chodí na záchod a vodu stejně spotřebuje, když už by se někdo chtěl zabývat detaily typu denní sprcha. Mimochodem, u nás se sprchujeme třeba 2x, ráno a večer.
Proto mi vychází výpočet, že 4500 - 2500 dělá 2000. I kdyby se stravoval opravdu půl měsíce v práci, denní příspěvek z 2 tisíc na jídlo na 15 dní je 130 korun. Jestli rodiče nemají o dost menší náklady na energie a nebo nejí denně pouze čtvrt kila sekané a 6 rohlíků, zdá se mi to relativně málo vzhledem k tomu, že nemusí řešit zásobování, plánování a přípravu jídel. A pochybuji, že si sám žehlí a pere. To jen na úvahu, že za 130 korun toho určitě dostává mnohem více.
To byla technická stránka věci. Nyní přejdu k lidské. Někteří rodiče mají sami problém vést domácnost za svůj příjem a i to, že dospělé děti bydlí s nimi a přispívají aspoň svůj podíl, jim může hodně pomoci. Někteří naopak dětem dávají peníze i dlouhodobě potom, co se děti odstěhují a mají svoje rodiny. Po mých dětech bych to asi nevyžadoval, respektive pokud by se choval potomek doma slušně, pomáhal by občasně v domácnosti (myslím například alespoň párkrát umýt nádobí nebo podobné činnosti) a mimo obvyklé zábavy s vrstevníky by si šetřil na vlastní bydlení, nic bych nechtěl nebo jen minimální příspěvek ze slušnosti, jako ocenění rodičů.
Pokud ovšem by doma bydlel bez náznaku snahy, do práce by nechodil nebo by chodil jen na občasné brigády a všechny peníze vyházel za blbosti a byl věčně bez peněz, znamená to, že se nenaučil hospodařit a v tomto případě bych tvrdě vyžadoval jeho osamostatnění a do té doby téměř tržní nájemné.
Když jsem bydlel u rodičů kdysi já, dával jsem jim nejdříve část peněz i z prázdninových brigád a po nástupu do práce čtvrtinu mzdy. My ovšem neměli spolu tak výborné vztahy, takže jsem se s nimi věčně dohadoval, že vlastně podle nich platím málo, navíc jim vadil můj denní režim (budilo je třeba, když jsem se vracel z odpolední po 11 večer a šel jsem se ještě najíst a umýt nebo že v sobotu spím po noční místo práce na domku, a vedlo to k mému relativně rychlému osamostatnění. Tazatel ale píše, že vztahy jsou dobré, v tomto má výhodu.
Pokud bych se vrátil k dotazu, dával bych 5 tisíc a nepřepočítával bych, jestli jsem je opravdu spotřeboval. A občas bych maminku pochválil za péči. Věřím, že i později s rodinou budete vycházet skvěle.

topi
hodnocení

0x
Hadam ze tech 54000 by ti v jinem byte stacilo asi tak na 3 mesice i s jidlem a najmem :)
Pokud se budes chtit osamostatnit, tak nasetrit si mas vetsi potencial u maminky v mamahotelu, nez v najmu, co myslis?
Vubec jsi neuvadel tvuj prijem, no prumerny prijem bude okolo 30.000 cisteho, takze z toho dat 4.500 je skoro nic.

spu
hodnocení

0x

Je to moc. Já dával 1000 kč

vibe2*
hodnocení

0x

Dobrá odpověď je "přiměřeně".

hodnocení

0x

Kdyby jsi bydlel v podnájmu 1+1 tak by jsi platil min. 10tis. nájem + za jídlo na víkendy+za drogérii.Musel by jsi chodit na nákup,vařit si,prát,žehlit,uklízet.Řekni někdy mamince,at ti napíše seznam a udělej nákup na víkend,aby jsi měl představu,co to v dnešní době stojí.Už nejsi dítě,jsi dospělý muž,tak by za tebe rodiče už neměli nic platit,ale měl by ses na výdajích a práci kolem baráku,nebo bytu spravedlivě podílet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]