Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Naplnit láhev bombu na plyn

Od: propen odpovědí: 12 změna:
Jak byste udělali propojení této malé 0,5 kg lahve s 10 kg standardní lahví na přelití PB?
Mám k tomu viz foto. Redukce (2 kg pro Var2) a zbytek PB hořáku na 2kg
Na malé 0,5 kg lahvi je ventil stejný jako na běžné lahvi 2 kg. Akorát se mi ekluje to spojovat hadicí, zda tam smí v hadici téci tekutý PB? A zase spojovat to napevno nevím. V té velké může být tak 12 bar žejo.
V plničce mi tu malou už nenaplní, jednak se jim to nevyplatí kvůli dvacetikoruně a druhak se jim to nechce ani to nesmí dělat, protože revize 10 let dávno prošla…

Naplnit láhev bombu na plyn

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

*ee* Pokud se nesnažíte získat " darvinovu cenu" , tak na to rychle zapomeňte!

asd1
Důvod? Tohle problém neni
Potřebuješ redukci s ventilem,sesroubujes, plnící flaska hrdlem dolů,plněná podchlazena hrdlem nahoru a prepustis.
Hadici nedoporucuju i když taky by to fungovalo.. když chceš plnit pravidelně tak udělej tu redukci

jirib
hodnocení

3x
Zase další jouda,co si nechce dát poradit a ví to naprosto přesně.
Něco podobného jak včera s neladěnou anténou.
Otázku zavřít,pán si nechce nechat poradit,aby to hodil do šrotu...

...akorát, že neladěná anténa nikoho nemůže zabít.

hodnocení

2x
Tlakové nádoby starší 40 let se plnit nesmí. Proto ti na tom nikdo revizi neudělá a tím pádem ani nenaplní.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, nechat udělat revizi, nebo sehnat zánovní s platnou zkouškou, pak lze řešit věci dále. Když vidím tu lahev, tak bCh ale rovnou zkontroloval i ten vařič, či to k čemu to je. Ono i půl kg plynu je velké bum.

propen
hodnocení

Takže zase rady na draka. Ta láhev je v pohodě, určitě víc než ty plechovky PB co se prodávají v obchodech a promáčknete to prstem :)
Jo ty vybuchujou. Ne tohle.
Že se láhve starší 40 let revidovat nesmí to je mi novinka, vždycky to dovezu do plničky, tam by to vymění, přelakují to a hotovo. bavím se o standardní komunistických dvou a 10 kilových lahvích, kteří jsou určitě starší 40 let…
Ale tuhle řešit nechtěli. poslední revizi měla 78, kvůli legislativě.
Jo a není to k vařiči, je to do ruky, k hořáku. není tam žádná koroze

hodnocení

0x

páni hrozně akurátní a zdeúředně přeopatrný radové, vím, že fakticky píšete naprostý blbosti; totiž právě ty tazatelem zmiňovaný tenoučký turistický plynový kartuše si sami lidi znova plní dost běžně, na Ali je dokonce spousta nějakejch redukcí pro tohle plnění (mimochodem, proč by měly tyhle kartuše bouchat?, že sem o tom nic nečet?, ano, jistě občas nějaká bouchne, tak jako občas bouchne leccos (včetně celejch baráků kvůli plynu)); schválně, oč víc proti domácímu plniči (kartuší) riskuje třeba člověk, co jezdí po silnicích na kole - chcete každýmu takovýmu tvrdit, že je naprostej kretén, protože šíleně riskuje zdraví a život?, pokud ano, tak ste nenormální blázni vy, normální je nějakou maličkou míru rizika přijmout, jinak nemůžete v životě fungovat

já s plněnim plynovejch bomb a bombiček zkušenost nemám, ale aspoň poradim, aby se tazatel, pokud nedostane rozumnou radu tady, obrátil na nějaký turistický, outdoorový fórum, tam snad užitečný info dostane

(mimochodem, pokud bude mít tazatel relevantní informace, může je klidně dopnit i sem, já mám taky podobnou starou malou silnostěnnou menší bombičku (tušim taky se stejnym ventilem jak ty 2 kg), takže jestli se jí nezbavím, třeba někdy pocítím potřebu jí naplnit, a rád si se k tomu něco dozvím)

hasicskavyzbrojna.cz/...
Tady to máš dole velkými červenými písmeny. Sice je tam psáno že jde o CO2 bomby ale u ostatních plynů to sotva bude jiné. Ono přece jen na to, abys plyn udržel v kapalném stavu je potřeba tlak jak kráva. To že si někde na plničce s nějakou revizí nebo životností tlakové nádoby nelámou hlavu je jiná věc.
asd1
Bouchaly ty starší kartuse na čistý butan,obvykle v autě na slunci nebo hned při plneni. Novější na PB 30/70 už tolik ne, ale s plynem 50/50 mají nižší teplotu do který jsou bezpečný. Jde to řešit že bombicku nevyvaris úplně ale necháš zbytek,to bývá čistý butan a to ten 50/50 naredi a sníží tlak.

jenda2
hodnocení

0x
Nadoby musi mit stejny tlak. Pokud je, vyreseno. Nesmi byt hloubkova koroze.Pokud neni zase vyreseno . Plnici nadoba musi byt vetsi.spojeni tlakovou hadici pro vyssi tlak v pohode. Prepustite a hotovo.
bery*

Hadice stačí snad jakákoli opletená pro tlak třeba do 10barů, víc tam za běžný teploty není. Materiál je jedno, i kdyby nebyla chemicky vhodná, za tu chvíli ji to nesežere. Hlavně ji dobře uchytit k těm "koncovkám" :) Je potřeba jen rozdíl teplot, vždycky to teče z teplejší do chladnější, takže ideálně tu plněnou předtím dát na pár hodin do mrazáku (pokud je úplně prázdná, nebo jde o tenkostěnnou kartuši s minimální tepelnou kapacitou, je třeba ochlazení opakovat), nebo zdrojovou ohřát kýblem horký vody, nebo sluncem (u benzínky v klecích na ně praží pořád).

Přepouští se kapalná fáze, pokud tedy není zdrojem flaška pro pohon "ještěrky" se stoupačkou, je potřeba ji naklinit ventilem dolů - ale ne úplně vzhůru nohama, na dně bývá plno bordelu, co by způsobil minimálně následnou netěsnost kuličky ve ventilu.

Ale hlavně plněnou VÁŽIT (kuchyňskou nebo rybářskou váhou), při větším rozdílu teplot to tam teče jako voda v zahradní hadici a náplň se přešvihne raz dva. Ty běžný dvoukilovky a životnost, většinou na nich nejstarší údaje už nejdou rozluštit, ale co jsem viděl, blížily se o někam k půlce minulého století :) To by mě taky zajímalo, jak se v plnírnách vyměněných lahví řeší. Dělají při nečitelném nebo propadlém datu vždycky novou tlakovku a razí datum se značkou? Řeší přitom datum výroby? Co taková PB flaška, nebo CO2 hasičák, vlastně udělá, když někde zůstane třeba 100 let zapomenutá plná?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]