Nejste přihlášen/a.
Máme v rodinném domě v přízemí koupelnu, která se před 3 roky rekonstruovala. Nedávno nám začaly vlhnout zdi v místnosti, která s koupelnou sousedí. Logicky jsme povolali pána, který nám dělal při rekonstrukci stavební dozor, ten však trvá na tom, že jde o spodní vodu a podpírá toto tvrzení nějakými argumenty.
Já mám ale velmi důvodné podezření na to, že voda skutečně natéká pod koupelnu odpadem. Jsem totiž schopen změřit množství nově nateklé vody na hodinové bázi (detaily jak to provádím případně přidám, myslím že to není v tuto chvíli podstatné), a vidím, že se situace zhoršuje jen, když se ta koupelna používá.
S pánem to řešíme už celkem dlouho, provedly se různé testy včetně prohlídky potrubí kamerou (při ní jsme nic závadného neviděli), ale pořád jsme na tom samém, tj. jeho závěr (spodní voda) proti mému pozorování (vody pod koupelnou ubývá v období, kdy ta se nepoužívá a naopak).
Takže jsem si chtěl nechat poradit, jestli existuje nějaká metoda, jak tohle spolehlivě prověřit. Pán nám radí udělat drenáž, ale já mám značné pochyby, že by tohle problém vyřešilo. Tudíž bych potřeboval ideálně zjistit, kudy přesně voda z odpadu uniká, pokud vůbec.
Moc děkuji předem za jakékoliv tipy.
Chcelo by to nacrt, skladbu podlahy, hlbku ulozenia odpadu a potom este podorys, vyznacit trasy a bod napojenia na hlavne odpadove potrubie.
Moj navrh je nejakym sposobom upchat potrubie, napr balonikom na hadicke alebo lepsie rozobrat to niekde a vlozit zatku, nasledne napustit vodou a sledovat pokles hladiny. To iste je mozne urobit so vzduchom, napokon tlakova skuska sa bezne robi pred odovzdanim zakazky.
Díky, tady odpovím na všechny příspěvky s radami udělat tlakovou zkoušku. Tu jsem po p. stavebním dozorci požadoval, ale on argumentuje tím, že není průkazná jelikož:
- odpadní potrubí není stavěno tak, aby vydrželo tlak
- zkouška by mohla být zavádějící, protože nelze vyloučit nějakou netěsnost ve vrchní části potrubí, ale voda samotná protéká po dně potrubí.
Jinak opdad nám ústí do septiku, tam by šlo kvůli takové zkoušce samozřejmě výtok utěsnit.
Tak nevím, přijde mi to, že se ten člověk spíše jen vymlouvá, ostatně proto jsem to chtěl zkonzultovat s někým nezávislým. Zřejmě se tedy moje obavy ohledně jeho přístupu potvrzují. Zkusím ho přimět tu zkoušku udělat, a eventuálně si na ni smluvit někým jiným.
Stavební dozor má částečně pravdu, tlaková zkouška odpadů se nedělá, opravdu na to není stavěné, to potrubí by to vydrželo, ale vylítlo by to někde ve spoji, dělá se jenom zkouška těsnosti
Tou kamerou to nenajde, je to v hlíně pod podlahou, pak je beton, izolace, polystyren, podlahový topení, zaklopený zase polystyrenem, beton a dlažba
Děkuji za reakci. Bohužel, v koupelce jsme si nechali udělat podlahové topení, takže to by kvůli veškeré té izolaci zřejmě dost zkomplikovalo takový postup. Bavil jsem se telefonicky s pánem, který mi na sebe nechal v jiné reakci na sebe číslo, ten mi to potvrdil a říkal, že kromě destruktivního rozkopání samotné podlahy zbývá jen zkusit vyhloubit díru pod koupelnou a vysledovat, kam to přesně protéká. Asi to bude dost složité dořešit
Stale mozete upchat hlavne potrubie zatkou v sachte pred domom, nepouzivat WC, drez, proste sa na den - dva odstahovat a predtym napustit potrubie v kupelni az po okraj, napr demontovat sifon na vani. Ak vam hladina klesne, ma to jasny unik.
Su firmy, ktore vlozkuju potrubia rukavom napustenym zivicou a generatorm pary to vytvrdzuju, len sa obavam, nerobia to pre male priemery potrubia a nesmu tam byt zakruty.
V místnosti vedle koupelny hydroizolace je, ale asi nic moc kvalitní, to potvdil i předchozí majítel nemovitosti, který se na stavbě podílel (kolaudace proběhla někdy před 30 lety, stavba tak nějak svépomocí, jak se to tehdy běžně dělalo).
Nicméně, jak už jsem psal, mně to holt neukazuje na spodní vodu, která by vzlínala. To množsvtí vody pod koupelnou se evidentně mění v závislosti na intenzitě jejího používání.
Jak píše pan Peter, udělat schéma odpadů, utěsnit odpad na konci domu a natlakovat systém. Jako se dělají jinde na kanalizaci tlakov/.... je lépe vzduchem tlakovat, s vodou to jde taky.
milane, já jsem s pánem už mluvil telefonem, nahoře jsem ti popsal jeho podlahu, takže jenom hledat bouráním je složitý a moc škody, zkoušku těsnosti ucpáním je zbytečné dělat, pán má vyvrtanou díru v té vedlejší mistnosti ve zdi, kde je podlaha asi o půl metru níž, než v koupelně a po vylití kýble vody do umyvadla, sprchy a nebo wc mu za chvilku z tý díry ze zdi ta voda vyteče, je zbytečný to tlakovat, když ví, že to teče, jde o to to najít a to termokamerou přez ty polystyreny nenajde.
Já bych se pod tu podlahu podíval z tý vedlejší místnosti, do zdi udělat okno a jít po vodě až k závadě.
Je to technická místnost a nejni tam podlahovka, takže škoda daleko menší, než rozbitá podlaha koupelny a navíc si tam z toho pak může udělat sklípek na víno, třeba to tamtudy půjde i opravit.
To už si pán musí vymyslet sám, jak postupovat, neptal jsem se ho, kde bydlí, z Prahy asi dost daleko.
Jinak říkal, že to potrubí je asi 1 metr od té zdi, tak to by se asi tím novým sklípkem vyřešit dalo, sehnat nějakýho ukrajince, teď jsou jich tu mraky a tvrděj, že chtějí pracovat a ať hrabe a zaslouží si pobyt.
Zaujimavy pripad : kamera neukaze velku a zjavnu chybu ako prasknute alebo zalomene potrubie, ale staci vyliat vedro vody a z diery v stene tecie voda? To tam musi byt diera ako prasa.
No ano, taky je mi to divné, takovou díru bychom snad měli kamerou spatřit. Jenže já jsem si opakovaně ověřil, že se to fakt po nalití vody do sprchy nebo WC rozteče. Jediné, co mě napadá, je, že v době provádění prohlídky kamerou mohlo být potrubí obklopené vodou nebo nasáklou zeminou, což ho drželo "v lajně", takže to pak mohlo na pohled vypadat v pořádku. Teďko je to tak, že to po týdnu nepoužívání prakticky přestalo téct, a když jsem z takové situace vycházel, tak po nalití 10l vody do odpadu se postupně vrátily tak 3l zpátky (během 2 dnů), čili fakt by tam zřejmě musela být díra značná. Právě proto pomýšlím, že bych nechal udělat prohlídku znovu, tentokrát kdy to z pod koupelny nepoteče. Čili aktuálně asi vhodná doba, než se do spodního bytu vrátí jeho uživatelé. Chtěl jsem si předtím o tom podebatovat se zkušenými lidmi, víceméně se mi tu potvrzuje to, co jsem si myslel, takže si zkusím domluvit další prohlídku, snad už něco ukáže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.