Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zavést topení v rekonstruovaném bytu

Od: verca7* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
minulý rok se u nás rekonstruoval byt (starý cihlový byt, poslední patro a nad námi neobydlená půda, dřevěná okna, 85 m2), ale rozhodli jsme se pouze pro rekonstrukci z poloviny. Je zrekonstruovaná chodba, kuchyně, záchod a koupelna. Máme kondenzační kotel, vyvložkovaný komín a radiátory po zrekonstruované půlce bytu.
Na plánku můžete vidět polohu kotle (červený vykřičník) , který by měl utáhnout celý byt. Znázornila jsem také ukončení Cu trubek (modrý vykřičník) odkud povedeme vodu k dodatečnému topení. Zrekonstruovaná půlka bytu má elektřinu i trubky v sd podhledu, ale v druhé části bytu bych se podhledu již ráda vyhnula.
Původně jsme chtěli tyto dvě místnosti dále dovytopit wafkami ale topenář nám wafky odříznul od přívodu plynu. Má otázka zní jak byste v naší situaci vytopili celý byt. Po diskuzi s topenářem uvádím níže tři možné varianty.
1) Na plánku zeleně - Trubky v obýváku natáhnout po zdi k radiátoru který bych dokoupila a takto provizorně dovytopit ložnici a obývák. Radiátor bych poté do budoucna mohla využít, pouze by se přendal. Dveře z chodby nechat vždy otevřené. Máme tam 2 velké radiátory (chodba, kuchyně s jídelnou), 2 menší (kuchyně, záchod), žebřík v koupelně. V tomto případě by byl radiátor na zdi naproti oknu. Kdybych jej nechala dát provizorně k oknu tak platím větší množství cu trubek a to by bylo zbytečné, když by se to pak zase předělávalo. Původně jsem chtěla nechat rubky zasekat ale bylo mi řečeno, že to do naší zdi nepůjde jelikož je velmi tenká. Trubky jsem nenechala původně zasekat jelikož by se tím poškodila zeď a chceme rekonstruovat obývák a ložnici až v další etapě zase kompletně i s elektřinou, perlinkou, štukem a vymalováním. Elektřinu mám nataženou z chodby do budoucna a bude schovaná v krabičce na zdi.
2) Na plánku růžově - Trubky vést po zdi v ložnici a schovat je malým schodem ze sádrokartonu u stropu. V místech kde jsou okna nechat trubky zasekat do zdi a zeď v těchto místech provizorně zapravit. Jelikož se jedná o zeď baráku tak je již dostatečně silná. Jelikož je ale zeď podle topenáře tak tenká, že do ní nelze dát trubky v mirelonu, tak se obávám, aby nebyl obdobný problém s elektřinou, která se už do těchto zdí zasekat bude muset. Postavení nové zdi nepřipadá finančně v úvahu přestože se nejedná o nosnou zeď.
3) Možnost udělání nové trubky k wafkám mi přijde finančně nevýhodná. Říkala jsem si, že raději rovnou investuji do radiátoru a kusu té Cu trubky. Myslím si, že by to i vyšlo podstatně levněji. Co se týče varianty elektrického přímotopu tak na to nemám názor. Netuším co by vyšlo dovytopit tyto dvě místnosti touto cestou.
Předem děkuji za rady!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, máte kotel, který má stačit k vytápění celého bytu, tak nevymýšlejte/nedělejte provizoria (která často zůstávají trvalá) a normálně dodelejte topení v celém bytě a odložte jinou úpravu (pokud jsou důvodem nedodělku rekonstrukce peníze). Hotové topení v bytě je základ, ostatní v těch pokojích počká. Zdravím!

verca7*
hodnocení

Plánek bytu:

Jak zavést topení v rekonstruovaném bytu

verca7*
hodnocení

Omlouvám se, ale otázku jsem vložila znova pod stejným jménem jrště jednou, protože se mi zde pokazilo formátování. Pokud možno, prosím o smazání tohoto příspěvku.

verca7*
hodnocení

Příspěvek byl smazán přesně naopak, takže tedy na tento prosím o odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]