Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký koupit vypínač ke světlu a zásuvku

Od: tm odpovědí: 25 změna:

1) Potřebuji béžový vypínač ke světlu - zkrátka obyč. vypínač ke světlu. Trochu mě znejistilo přepínač střídaný vs. přepínač křížový... který koupit? Osobně to tipuji na ten poslední...

esvit.cz/...

esvit.cz/...

esvit.cz/...

2) dvojzásuvka - jakou vybrat, abych je mohl propojit uvnitř a nemusel jít extra kabel ke každé zásuvce, resp. z té zásuvky už kabel nikam dál nepovede? Asi tu první...

esvit.cz/...

esvit.cz/...

Děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vibe2*
hodnocení

5x

To není obyč. vypínač ani obyč. zásuvka - to jsou vypínače a zásuvky s vyšším krytím (IP44) do venkovního prostředí.

Tuto okolnost jste jaksi zamlčel.

Dvojzásuvky už jsou uvnitř propojené z výroby. Pokud to má dva vývody, tak jeden je přívod a druhý vývod k další zásuvce.

Řazení spínačů (kupte si řazení 1) viz zde:

nizke-napeti.cz.abb.com/...

shopelektro.cz/...

Stupně krytí IP

cs.wikipedia.org/...

tm
Tak jasné, že chci ip 44, to bych to jinak nevybiral, ale chápu, že někdo je úplně mimo, tak je lepší upozornit

Ty seš mimo. Křížák se používá mezi schodišťáky (přepínače 6 ky na začátek a konec a mezi 7), když chceš 3 a nekonečno vypínačů na dlouhou chodbu a rosvěcovat u několika míst.

hňu**

tm
Tak pardon, že jsem se zeptal...

Ptát se můžeš, ale nedělej chytrého, když se neumíš zeptat normálně.

tm
Jednak bych řekl, že jsem se zeptal normálně a kdybych dělal chytrého, tak se zde neptam. Pokud nechcete odpovídat, nikdo vás nenutí

tm... ale chápu, že někdo je úplně mimo, tak je lepší upozornit

To je normální u tebe?

@gumidek
Souhlas s tebou. Vibe2 mu ve svým volným čase zadarmo poskytuje radu, shání odkazy na vyrobky a von mu místo poděkování napíše že je mimo. Od tohodle okamžiku neměl dostat ani jednu radu.

hodnocení

3x

V návalu "chytrosti" jsi zapomněl napsat kde to bude použito, pokud to bude IP 44, tak je vhodné použití pod stříškou. pokud to bude na volné stěně někde venku tak je doporučováno IP 64, nebo 65. Některé zásuvky a vypínače lze montovat tak, že je možno vnitřek otočit, tím pádem je vhodno namotovat tak, že lze dát přívod spodem a zabráníš tak případnému zatečení vody kolem kabelu. To je prostě praxe, starého, letitého elektrikáře..Je rozdíl používat přístroje do vlhka, nebo do mokra. Venku raději ty s vešším IP vždy.

doplněno 23.07.23 13:13:

Opravuji s "vyšším".

vibe2*

Tazatelem předložené výrobky mají sice membránovou vývodku a výrobce udává krytí IP 44 - ale pro nezkušeného montéra je docela obtížné utěsnit vstup kabelu. Takže také navrhuji kabelový vstup zdola ...

zásuvky praktik IP44 mají dole přípravu na udělání dírky. Podle orientace montáže nahoru či dolu (vypínače) se musí vyvyrtat dírka aby v případě zavodnění vlhkem a kondenzátem mohla voda vytéct a nezsstala ve strojku. Potom plní funkci IP44

A o tom to je, proč používat něco, co časem zkoroduje vlhkem (to je zkušenost z provozu, kde byly IP44), když je možné použít přístroje kvalitnější. Jaký má smysl vrtat nějaké dírky, když tam voda nepatří. Prostě nevhodná volba, šetření na nesprávném místě.

IP44 nemá určení vodotěsné, prachotěsné do ponoru.

To si spousta lidí plete. Proto je nutné případnou vlhkos dávat pryč odtokem a díry tam výrobce nemůže předpřipravit, protože neví, jak budou nakonec orientované montované na zdi, aby tam pak dírami spíš nenapršelo.

tm
Ano, je to pod střechu. Déšť ani snih se k tomu nedostane.

ale vlhkost se tam může vysrážet, proto jsou tam ty díry na vyvrtání na dno.

tm, ale vlhko ano, je-li to venku. Řešení jsem popsal.

hodnocení

1x
Použít můžete obyčejnou jedničku, nebo i schodišťák, také křížák. Všechny sepnou, rozepnou obvod. U některých bude ovšem třeba najít, které jsou to kontakty.
Dokonce i sériový vypínač, teda dvojitý, na výstup druhé polovičky můžete přidat usměrňovací diodu a spojit s výstupem první.
Potom bude svítit žárovka buď naplno, nebo jen na půlvlnu, teda na polovic.
tm
Takže tento, přehlédl jsem ho...
esvit.cz/...

ideálně. Na tak jednoduchou funkci lze použít všechny druhy, ale rozhodující je pak cena. Třeba když jich kupuješ na celej barák.

Zde jsou praktická zapojení se všemi typy

shopelektro.cz/...

hodnocení

0x

6ku přepínací a jeden kontakt nevyužijete.

hodnocení

0x
Řazení 1/0 se na světlo nehodí. Je to vlastně tlačítko. Stlačíš - svítí. Pustíš - zhasne.
I ten by se dal použít! Musel bys ale vykuchat pružinku, která vrací páčku do základní polohy.
tm
Takže 1?
esvit.cz/...
Na tak jednoduchou funkci, rozsvítit zhasnout světlo z jednoho místa, je možné použít vypínač řazení 1, také 2, potom i řazení 6 nebo 7.
Už jsme o tom psali.
.
Doporučuji ovšem vzhledem k nedostatečným vědomostem použít službu či pomoc elektrikáře, nebo aspoň elektriky znalého kutila.
tm
To zvládám sám, mám tam teď provizorní starý vypínač, jen musím vyměnit kus za kus. Napoprvé jsem přehlédl tu verzi 1 a zarazilo mě 6 a 7, ty jsem myslím před lety kupoval na schodiště
Držím palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]