Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Vyklízíme Sklep a půdu atd. rodinného domu. Máme různý odpad kterého se potřebujeme zbavit (kov, staré matrace, staré elektrospotřebiče, dřevo různé (desky atd., děda byl stolař)). A prostě podobný odpad. Vím že většinu takového odpadu BYCH MĚL (?) být schopen odvézt do sběrného dvora a oni to tam ZDARMA převzít (většina věcí by měla být zdarma)...? Problém je že ne u všech sběrných dvorů to zdarma je (kromě elektrospotřebičů). Potřebuju do odvézt do sběrného dvora pod který spadám podle bydliště, aby mi to tam zdarma vzali. Problém je že nevím který to je. Bydlím na vesnici a velice pochybuju že má malá vesnice má vlastní sběrný dvůr... Předpokládám že sběrné dvory mají jen města a tedy taky předpokládám že bych to měl být schopen ZDARMA odevzdat v nějakém blízkém městě (pod které spadám podle bydliště). Volal jsem do jednoho města (moje obec je v okresu daného města) ale tam mi řekli že to tam určitě neberou a doporučil mi zavolat si do jiného blízkého města, že snad spadám pod něj (i když moje obec není v okrese daného města, je dané město o něco blíže mojí vesnici). Volal jsme tam, ale neberou mi telefon...
Jak zjistím pod který sběrný dvůr spadám a kde tedy většinu věcí můžu zdarma odevzdat...? Nemůžu to najít ani na internetu...
Zdarma vám převezmou tak maximálně železo - jinak každé kilo tvrdě platí právě obec-město podle vašeho bydliště. Je to limitováno podle dohody právě s příslušným úřadem - např. u nás je to "dva vozíky na domácnost za rok" - jestli je to suť nebo stará okna je už jedno.
No a zjistíte to na vašem obecním úřadu.
mimochodem - ještě z toho rozpisu věcí...:
spotřebiče, kov - odvezou si zdarma dobrovolní hasiči
dřevo - pokud není lakované, natřené - odveze si první dřevem topící člověk z okolí
Ten "odpad" může být pro někoho potřebný a vaše celkové náklady na likvidaci se pak můžou snížit vč. práce s odklízením i na pár procent původní hromady!
Jak tak koukám, názory jsou tu velice různé. Takže je to asi jak kde. V Praze Vám zdarma vezmou prakticky jakýkoliv odpad, když ho odvezete do dvora v obvodu, kde máte trvalý pobyt. Kontrolují to podle občanky.
Jedná se tedy o "občanský" odpad. Pro živnostníky a podnikatele to neplatí.
Dobrý den! Souhlas s "magdonem" , jen bych to doplnil takto: "v obvodu, kde máte trvalý pobyt" a kde máte zaplacen místní poplatek za svoz odpadu. U nás to kontrolují z OP a pohledem do databáze platičů.
Zadarmo nikde. Kazda obec a mesto vydavaju rocne cennik, kolko sa plati za bezny komunalny odpad, mate v tom napr 1 x tyzdenne vyvoz jedneho kontajnera. Vsetko navyse a najma nadrozmerny a stavebny odpad sa plati. Suma je mala a urcite vas to nezruinuje.
Další chybná rada. Třeba u nás (malá obec kolem 1000 obyv.) na sběrném dvoře zdarma vezmou vše z toho co psal, když jsme vyklízeli otočili jsme se tam během dne s vozíkem 3x. A o stavební suti nic nepsal, mluví o vyklízení, ne bourání.
A kde zjistit informace je snad jasné, na webových stránkách obce (u nás to tam je), na obecním úřadě, nebo se poptat sousedů.
Proč chybná - každá obec, město to má jinak. U nás, středně velké město, je to dáno kg/měs a pokud je to víc, platíte. Ale zase tu máme plno firem, které se právě vyklízením živí a berou si za to docela hezké peníze . Takže buďte rád, že je to zatím u vás zdarma a nekritizujte rádce, když neznáte, jak je to jinde.
Proč asi chybná - protože píše zadarmo nikde, což prokazatelně není pravda, viz zkušenost moje i dalších rádců. Já nikomu netvrdím že je to všude zdarma tak mi to nepodsouvejte, jen vyvracím to jeho nikde a dávám příklad jak je to třeba u nás, nikomu netvrdím že je to všude stejně.
To je ta pokřivená představa, že je sběrný dvůr zdarma. Není zdarma.
Když žiješ na vesnici, tak máš dvakrát za rok přistavený kontejner a tam můžeš vyhodit odpad. To ale platí obec a je to služba pro občany té obce.
Když chceš vyvést větší množství odpadu, tak si objednej kontejner a za ten odpad musíš na sběrném dvoře zaplatit.
Tohle má každé město jinak...
U nás na chalupě je sběrný dvůr "zdarma", platíme jako chalupáři pouze jednou ročně jednorázově odvoz odpadu na celý rok, trvalé bydliště tam nemáme.
Za ty roky jsme tam platili pouze jednou, když jsme kdysi rozšiřovali vjezd u chalupy a odvezli jsme tam zbytky asfaltu..
Jinak nahlásíme vždy jen jméno a adresu a neplatíme a že jsme tam za ty roky toho navezli hafo..
Musíte si zjistit podmínky, jak to funguje u vás...
Zdarma = platite taky poplatok za odpad, z ktoreho obec vie zabezpecit aj odvoz isteho objemu inych ako beznych odpadov.
hb44 - Nevím, čemu se tak řehtáte . Zrovna minulý týden jsem do dvora odvážel 30 betonových dlaždic z terasy. Po prokázání trvalého pobytu v místě to bylo zcela zdarma.
U nás 2x do roka přistaví velkoobjemový kontajner. Termín je znám dávno předem. Postupují podle ulic. Když chci vyhodit něco velkého, jako židle, koberec, matrace, tak si pospíším, abych u kontajneru byla ráno s odpadem první. Tohle si zjistěte a pak budete odvážet do sběrného dvora sotva polovinu
mnohonickový,
Prekvapuje mne, ze tohle nikdo z radcu nevi?
ale to se velice mýlíte, spoustu poradců to zde několikrát sdělilo.
já jsem naopak překvapen že lidé co celá léta vysedávají u PC a píší hlouposti do poraden vůbec neví, že jejich vlastní město má ze zákona elektronickou tabuli a navíc webové stránky, kam se mohou podívat a požadované informace si tam najít...ono je to skutečmě všude jinak, někde lze odevzdat bezplatně např. 200 kg stavebního odpadu za rok, jinde jen 10 a za zbytek se platí...je to tím, že zákon to upravuje relativně obecně a o podrobnostech rozhodují komunální politici..Především proto, aby se z obcí nestaly firmy na bezplatnou likvidaci bordelu všeho druhu, protže na tom, by se obratem začalo život obrovské množství parazitů podnikavců...Správně to funguje na principu trvalého pobytu nebo vlastnictví nemovitosti...Proto s největší pravděpodobnosí budete ve sběrném dvoře dokládat, že odpad je z vaší nemovitosti nebo zde máte trvalý pobyt...
Pokud tyto požadavky nesplnujete doporučuji se předem domluvit s vedením obce...zpravidla to má na starosti někdo z místostarostů který zajistí vydání pracovního pokynu pro sběrný dvůr...Takže to TAKÉHO dvora, pro který spůlňujete podmínky nastavené v rámci zákona místní samosprávou...jinak si můžete na likvidaci objednat za peníze soukromou firmu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.