Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba vlastního štuku - jaký písek?

Od: honzaz odpovědí: 10 změna:

zdravím, dělám si doma v jednom pokoji hliněné omítky. Chci si i vyrobit směs na finální omítku - v klasickém zednickém pojetí něco jako štuk.

použiju k tomu jemný namletý jíl a jemný písek. a teď otázka, jaký písek byste použili, když byste si vyráběli vlastní štuk? Musím použít frakci 0-0,5mm. Dá se myslíte použít (a teď právě nevím co to znamená) křemičitý zásypový písek?

např. toto? dek.cz/...

díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dříve se dělal štuk jen doma.

Hodně vápna, písek vátina, voda, promíchat a nechat několik dní odpočívat.

*palec* Jj je vidět že jste z Pardubicka (měl jsem z pardubic přímo několik spolužáků na střední škole jeden bydlel někde u krematoria naproti ženijní brigády, jen tak mimo soutěž))

Jinak opravdu-tehdy než se šlo na štuky tak jsem jako uční na Cílu (výr družstvo invalidů v PV na Olomoucké za Hloučelí) den dopředu jen míchali štuk, přes síto šel do karbovny odkud se pak bral , když se zdělal tak se zase den míchal jen štuk když byl třeba!

nejčastěji používáme směs od Weber pak Cemix a výjíměčně pak Hasit a když se namíchá taky den dopředu-lépe se s ním pracuje!

Jj je vidět že jste z Pardubicka***už dva roky ne, páč si jinde užívám důchod.

hodnocení

2x

Štukový písek a vápenný hydrát v poměru 1:1, voda. Promíchat a ideální je nechat uležet do druhého dne. Na Plzeňsku lze štukový písek koupit např. v Horní Bříze, nebo v Kaznějově. Vždy jsem si štuk míchal sám.

doplněno 20.07.23 21:37:

Štukový písek lze jistě koupit v každém regionu, je potřeba hledat.

hodnocení

0x

Kremičitý nie. Na Slovensku sa na to používal pieskok z lokality Šaštín a určite aj v Čechách alebo na Morave bola taká lokalita s tak jemným pieskom.

honzaz

proč ne křemičitý?

Křemičitý a na štuk? No pokud Vám nezáleží na penězích? Pak klidně! Na Hané jsme písku na štuk říkali náplava,- a byl tuším z Ondratic stejně jako hrubší a ostřejší na jádrovou a zdění, na betony a potary byl "říční písek z Tovačova, Kolegové z Pardubicka pak vátina. Je to písek kde jsou nejmenší zrnka do max milimetru! Na Zbraslavi snad kde jsme na stvabě kopli do země tam byl jemný na štuk, na Jindřichohradecku používáme písek z Majdaleny nebo , více, ze Strážské pískovny, jeden čas-OSP z pískovny na Fedrpuši kde to zakázali zelení skrze něaké žáby pětiprsté-ojedinělá lokalita!

diesel, 1* a *palec*

Ještě jsem zapomně dodat-staří zedníci, v dobách kdy jsem se učil (hlavně poři rekonstrukcích-tehdy se říkalo při přestavbách) sbírali starou opadanou-okopanou-seškrábanou omítku větší kusy drtili a pak to přesívali štukovým sítem a míchali z toho štuk.

Jen malý dotaz proč ne štuk z pytlové směsi?

pesně tak jak říká diesel u nás na hané se tomu písku říká náplava

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]