Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se cena elektřiny v nízkém tarifu zvýšila více než ve vysokém?

Od: postcd® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

zdá se, že pro období 2022-2023 došlo ke zvýšení ceny vysokého tarifu ze 4 na 6 korun (o 50%) a u nízkého tarifu ze 2 na 4 koruny (o 100%). V tom období také došlo k navýšení spotřeby v nízkém tarifu a snížení spotřeby ve vysokém ( odkaz)

Proč došlo k nerovnoměrnému navýšení ceny, kdy v NT je navýšení výrazně vyšší, než ve VT? Zdá se, že se ceny VT a NT přibližně srovnaly u řady dodavatelů ( odkaz). Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chad
hodnocení

3x

Prosím tě o jakých cenách se bavíš? Zřejmě nechápeš, jak se konstruuje cena elektřiny.

Pokud se zdražila silová elektřina, a nezdražily se regulované složky, no tak výsledná cena je součtem :)

Neuvedl jsi ani svou SAZBU, V sazbě D 26 & D4, D5x ve vysokém tarifů je myslím brutálně nízká cena Distribuce. No takže tam se zdražení komponenty silové elektřiny promítne daleko více.

Vypiš si ty jednotlivé ceny na kus papíru před a po zdražení a uvidíš sám.

hodnocení

> Pokud se zdražila silová elektřina, a nezdražily se regulované složky, no tak výsledná cena je součtem

Škoda, že jste to napsal nepříliš srozumitelně pro laika. Za sazbu si můžete vzít jako příklad tu, která je uvedena v jednom z odkazů. A uvádíte, že ve VT je nízká cena distribuce a proto se u něj více projeví zvýšená cena silové el. (počítám, že je to ta, daná výrobci). Ale když si lépe přečtete můj úvodní dotaz, uvidíte, že se výrazněji zvýšila cena NT ne VT. A bylo by dobré, kdybyste vysvětlil polopatě proč se projeví celková cena více, když je nížká cena distribuce. Děkuji.

chad

Na tom tvém prvním odkazu žádný informace uvedený nemáš k tve sazbě

To je zřejmě z té faktury,a Jediné co z toho vy čtu je že více využíváš nízkého tarifu, zřejmě jsi se naučil používat odložený režim v pračce a myčce :)

Příklad k tomu co nechápeš:

Distribuční cena NT: 0,2 (D26, D57 apod..) *

Distribuční cena VT: 2,2

Cena silové elektřiny se zvedla z původních 1 Kč na 5 Kč

Tak, už chápeš, jak se to projeví? :))

Hledat ty exceli s kalkulačkou se mi nechce...

Ty regulované ceny jsou státem, resp. energetickým regulačním úřadem vyhlašované ceny, najdeš je v energetickém věstníku na webu energetického regulačního úřadu vždycky na přelomu listopad prosinec, jsou tam vydány pro všechny sazby ale pro všechny distribuční území

---

* sazby D 25, 27 se liší oproti uvedeným v tom, že mají brutálně vyšší distribuční cenu ve vysokém tarifů, pokud se nepletu... Zase mají nepatrně nižší měsíční plat, takže se vyplatí s počítací, při jakém objemu energie se to láme...

Ale brutální zdražení silové energie z 1 Kč na 5 Kč zamíchalo karty zcela, takže nemá význam se tím moc zabývat dnes

hodnocení

Já jsem psal o zvýšení NT ne o VT, jako vy.. Pomohlo by i vysvětlit jak s tím souvisí ta cena distribuce.

chad

Tak pro pomocnou školu POTŘETÍ

VT 2+4 = 6

NT 0,2 + 4 = 4,20

kde 4 (až 4) je to skokové zdrazeni silovky z 1 na 5 (v extrému) A ta první cifra je distribuční cena, tedy regulována cena pro všechny stejná, která se liší pouze podle sazby

Už to chápeme nebo musím ještě víc?!

Prostě v nízkém tarifů je nižší distribuční cena, takže celková cena elektřiny, když většina ceny je si lovka, tak se projeví daleko více

hodnocení

Také si připadám jako v pomocné škole. Už po několikáté píšu, že mluvíte o koze a já o voze. Uvádím, že se výrazně navýšila cena NT a méně VT. Vy uvádíte opak. Podotýkám také, že váš příklad pokulhává. Neukazuje totiž shodnou cenu VT a NT, jak jsem psal hned v otázce "ceny VT a NT přibližně srovnaly".

No jo, . Pokud vim, tak par let nekteri, ne-li vsichni dodavatele prodavaji mwh za vicemene stejnou cenu obou tarifu a ve finale se to projevi pouze cenou distribuce. A je mozne,.ze cena distribuce je jiz v jinem pomeru nez byvala, tak se brzy muze stat, ze nebude rozdil.
chad

Popáté:

Přesně tak výrazně se (poměrově) navýšila cena NT, Copak to z toho příkladu vážně nechápeš?!

Ve výsledku ale vždycky bude i celková cena NT nižší, každopádně už v roce 2020 byla v jednom mém odběrné m místě a sazbě D 57 nižší jen asi o 0,05 Kč :/)) Jen upřesňuju, že v této sazbě je distribuční cena v podstatě skoro stejná, u tebe, pokud máš D 25, tak je distribuční cena VT a NT brutálně rozdílná.

Já to vzdávám, ať ti to vysvětlí někdo jinej. Ty seš vážně kluk nechápavej. Prostě jedna složka se navýšila o až 4 Kč, takže ta sazba, kde byla and the velmi málo, a VT docela hodně, tedy tvoje sazba D 25, tak tam se to opticky promítlo přesně jak udáváš... Už sazby D 57 naopak, tam se to poměrově neprojevilo vůbec

hodnocení

@chad Vaše texty jsou mnohé a bohužel nepříliš srozumitelné, zkusím tedy vysvětlit to, jak jsem to z vašich lajdáckých textů pochopil:

Výrazně vyšší navýšení ceny za kWh u NT oproti VT znamená, že z nějakého důvodu (nevím, že by byl srozumitelně a jednoduše vysvětlen) došlo u NT k navýšení jedné ze složek ceny elektrické energie, která se nazývá Distribuce. U VT tato složka není, nebyla tolik navýšena nebo nebyla navýšena vůbec (bylo by zajímavé vysvětlit proč).

riva
hodnocení

2x

Dlouhodobě je NT méně a méně výhodná - celkový poměr v roce:

2014 VT/NT = 2,14

2022VT/NT = 1,43

A proč to tak je? Předpokládám, že to souvisí s rozvojem FV a používáním baterií. Některým se začalo vyplácet dobíjení baterek z NT a používání této elektřiny v době vysokého tarifu. Tak proč jim to trošku neosolit.

kmet
hodnocení

0x

Je to stále stejná elektrika, stejněz dráty a zlaťáky cinkají do stejných kasiček. Byli by hloupí, kdyby nevyužili situace brutálně si přivydělat. Mimochodem, proč nafta zdražovala jak pominutá, že předehnala benzín levou zadní?

chad

V Elektrice se neorientujete, a v naftě? Pokud vím tak se od července vrátila daň na naftu a nebo které přesně zdražení máte na mysli?

Ono jen tak plkat bez vhledu do věcí, akorát lidi zmatete...

Já podobným negativistum říkám, tak si zařiď svojí výrobnu a prodávej si elektřinu a zbohatneš, když je na trhu tak drahá. Jenže ona drahá není, dnešní Spotová cena je přesně 594,- Kč spotmarketindex.cz/... No přitom vláda vymyslela strop 5000 Kč :) takže když zasvítí sluníčko, tak je elektřina extra levná. Akorát že je solárníci nic moc nedostanou, a ovčané nakupují stále za 4800, protože asi jen 20 lidí si stihlo udělat spot V době, kdy to bylo povolené :)

jenže je 999 lidí z 1000 naprosto netuší, z čeho se skládá cena elektřiny, jak to funguje, a znají jenom zálohu a nedoplatek, případně kolik dostanou dotace, když si postaví fotovoltaiku ;)

fajn, nemůže každý rozumět všemu, ale proboha proč takový Neználek o tom kecá?! to jako já kdybych tady kecal o tom, kde přesně se má řezat slepé střevo :)

Pobavilo...

jendad
hodnocení

0x
Rozdělení na NT a vysoký tarif je historické. Kdy centralizované zdroje stále vyrábějí, ale spotřeba není stála. Výrobci tedy motivovali spotřebitele a vymysleli NT a nabijel se tak bojler. Jenže Němci začali využívat oze a zalohuji jej plynem. A plyn se dá velmi dobře regulovat. Protože jsme prakticky německá kolonie přizpůsobili jsme se regulacne Němcům a NT s jeho nízkou cenou ztrácí smysl. Postupně počítám, že úplně zmizí jak budou ceny energií zdražovat.
S nástupem nové generace elektroměrů nás čekájí velké změny. Tyto elektroměry umí měřit po čtvrthodinách a v průběhu dne a vytížení sítě se bude měnit cena za odebranou energii.
Naopak, NT bude mít stále větší smysl, ale ne ve stávající formě s cca pevnými časy.

hodnocení

0x
Časy kdy je NT jsou pouze orientační.
Když jedou soláry naplno tak je nízký tarif skoro celí den.
hodnocení

Bude to tak, někdy se to liší den ode dne, kdy to zapne. V létě to momentálně bývá zhruba od 13:00-16:30. V zimě, když bylo méně světla, to začínalo později a asi i dříve končilo.

hodnocení

0x

Vždyť se zdražili obě ceny úplně stejně - o 2 koruny!

hodnocení

Já vím o případu, kdy VT +50% a NT +100%, což znamenalo prakticky srovnání cen obou a to mi právě přišlo divné, protože jsem NT pokládal za pokus motivovat zákazníka, aby bral v době NT více energie (protože jí mají výrobci přebytek, díky solárům). Ale odpověď od riva říká proč se mohla (nevím zda má pravdu) cena NT tolik zvýšit oproti VT.

chad

Je to nesmysl co píše RIVA, Další co nechápe jak se skládá cena elektřiny. Prej OSOLIT.

Pokud jsi doteď tak líný, že jsi si doteď neotevřel ceníky, tak věř, že nízký tarif a vysoký tarif definuji pouze cenu distribuce. V době nízkého tarifů bude vždycky cena distribuce nižší, v každé distribuční sazbě. Ale ty fakt vůbec nechápeš, jak se skládá cena. Jinak by ses nemohl takhle dokolečka neustále ptát na NESMYSLY!

dříve to měli obchodníci upravené i obchodní cenu, ale to je jenom marketink. Obchodní neboli silová elektřina není důvod aby se řídila nízkým a vysokým tarifem, dneska má nejméně polovina obchodníků cenu stejnou. A ti co mají odlišnou obchodní cenu, tak v tom nízkém tarifů je ta cena vždycky opticky o chlup nižší.

Pokud ti to doteď nedošlo, tak ti to vysvětlím úplně hospodský jako bych to řekl holkám v Kraví ně:

prostě když stála sklenice na mléko korunu a stále stojí korunu, jenže se zdražilo mléko, původně stálo litr korunu a nyní stojí 5 Kč. No tak už tě skoro jedno, že ta sklenice stojí korunu, prostě už má bagatelní vliv na celkovou cenu. Přesně takhle to je s celkovou cenou elektřiny

riva

Vždyť se stačí podívat do historického ceníku 2009, kde je vidět podstatný rozdíl v ceně silové energie v NT a VT.

Proč se cena elektřiny v nízkém tarifu zvýšila více než ve vysokém?
chad

Kamaráde, ten tvůj druhý červený kroužek dole pravděpodobně nejsou jednotkové ceny, ale celková spotřeba :)

S tak to cenzurované faktury to fakt nejde poznat... I když zase jeví se to jako cena za jednotku podle toho zaokrouhlení..

Je nelogický, aby byla tak to odlišná silová elektřina, není k tomu žádný racio důvod!

Každopádně, já platil za silovou elektřinu cca 1000 Kč za MWh (A měl jsem smlouvu, kde je ta cena byla pro NT i VT stejná, to bylo ještě za doby Bohemie ) takže je to by znamenalo, že tě za ten vysoký tarif akorát někdo (ČEZ?) velmi dobře odrbnul :))

takže, pokud jsou to opravdu jednotkové ceny za silovku, tak jsi se jen nechal okrádat, neřešil jsi to, protože to bylo stejně levný... Zřejmě jsi nikdy neudělal změnu dodavatele do té doby, ať ti to konzervativní zákaznici platili klidně dvojnásob

chad

Edit: Jo 2009 Tak to byl asi určitě ČEZ žejo... To bylo prostě oblbovací politika, ještě nebyl liberalizovany trh... Takhle starý faktury sem netahej...

Ještě ti řeknu, proč je to nesmysl, no protože různý nízký tarif jí dle sazeb a území jedou v úplně jiných časech, takže to žádný vliv na energetickou soustavu centrálně z pozice elektrárny vůbec nemá.

V té době to fungovalo vůbec nějak celý divně, každopádně meziročně se ta pevná cena za elektroměr v podstatě zvyšuje o 50%, v té době co ty uvádíš ještě nebyla ani solární šílenství, To je pro současný srovnání úplně mimo ! Argumentuj od 2018 třeba...

hodnocení

0x
Me by docela zajimalo, co se bude dit po zruseni stropu pri smlouve u cezu na neurcito. Momentalne maji krasnych 12,1 za kwh. Lze ocekavat, ze pri zmene cen to klesne na prijatelnou castku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]