Nejste přihlášen/a.
Ahoj priatelia, mal by som dotaz ohladne mojho zah(r)adneho cerpadla. Situacia je jednoducha. Na pozemku mam v zemi (1m pod zemou) gumovou hadici s vodou - vedie zo studny ktora je na ulici (ma aj rucnu pumpu) a je k nej napojeny aj soused (jemu vsetko funguje). Pouzil som dve kolinka a hadice aby som tu vodu dostal nad zem. Zatial nechcem riesit cerpadlo nejak definitivne, staci mi provizorne venku na pozemku, aby som si zalieval zahradu a na zimu cerpadlo odpojim a zazimujem. Ked som to spravil, tak to fungovalo - viz video. Ale po tyzdni som prisiel, zavodnil som potrubie (hladina klesla) ale cerpadlo nic nevytiahlo, len vypluje tu vodu ktoru som nalial do zavodnenia potrubia ale potom nic, suchota, tak necham cerpadlo 20s ist na sucho a vypnem, tak som skusil vsetky plastova kolienka rozmontovat, znovy zatiahnut, aj s teflonovou nitou v zavitoch, zda sa mi ze pri zavodnovani voda v potrubi trovchu buble a takisto aj trochu klesa hladina. v hadici ked dolejem, za par minut je trochu nizsie. Pride mi to ako by potrubie nebolo tesne, ale nedokazem to silnejsie zatiahnut, cely zavit na kolienku je dosrobovany, myslim ze dostatocne. Tesnenia su na miste. Existuju nejake diagnosticke metody ktore by som mohol skusit? V skratke - islo to, ale uz to nejde.
Za kazdu radu som vdacny
Vokurcicka3000
Tu je video ako to fungovalo
https://youtube.com/shorts/E-EJChiGsPc?feature=share
Mne strašně moc baví, když se tady lidi ptají proč něco nefunguje a přitom popisují jak to mají zapojené. Odhaduju, žes zapojení neměnil, takže tam asi chyba nebude.
Ale protože je sucho, tak asi klesla hladina vody v té studně (to je skoro jistý).
Taky je možný, že tvoje čerpadlo má nejlepší léta za sebou a nedokáže vytvořit takový podtlak, aby ze studny vodu nasálo. Pokud můžeš vyzkoušet jiné čerpadlo, tak když si nasaje, tak je problém v původním čerpadle. Když ani nové nenasaje, tak může být problém i v sacím potrubí. A taky je možné, že je ve studně tak málo vody, že si při zapnutí čerpadla sací potrubí nasaje vzduch.
Vůbec nepíšeš co tam máš za čerpadlo.
Podle fotky je tam nějak moc přípojů. A nějak nejde poznat co je sání a co výtlak.
A taky je tam na okraji vidět svorkovnice (čokoláda) a tak se teda zařízení v blízkosti vody nezapojuje.
Ahoj, diky za komentar. Podla toho co pises to asi fakt vypada ze klesla hladina vody ve studne. Taky proto ze ked som to dal dokopy a fungovalo to, tak ked som nalil vodu do tej zvislej casti saciho potrubi, tak ta hladina stala a nepohla sa, ted kdyz jsem udelal to samy tak trosku klesla, zabublala, potom zas klesla..
V te casti co som robil ja som z vonku nevidel zadny unik vody, kolem kolinka to bolo suche, to by znamenalo ze problem bude asi dal, ze? Co se tyce cerpadla tak presne neviem co to je zac, ale fungovalo to, aj viz video, tak by som to chcel zas rozbehat tak jak to bolo, na obrazku som popisal Sani, Vytlak 1 - to ide von do hadice, Vytlak 2 - tam bola puvodne zapojena ta nadrz vodarny, to se pri demolici rozbilo, takze mi zustalo jen cerpadlo, planoval som Vytlak 2 zaslepit zaslepkou a pouzivat len Vytlak 1 na polevani zahrady atd. A ta cokolada ano souhlasim to je hruza, uz som to isiel davat dokopy aj udelat cerpadlu maly domecek, ale prestalo to tlacit vodu tak teraz sa venujem tomuto problemu
P.S. nevim preco sa mi tie fotky davaju dolu hlavou, omlouvam se za vizualni chaos
Do studny bohuzel nemam pristup, ta je na ulici, sme na nu napojeni ja a soused, jemu voda jde. Ale nevieme jestli moje pripojka neni treba vys nez ta jeho, takze me muze nabirat vzduch kdyz jemu to jeste saje dobre. Neda se to zistit nejak ode mne? Napriklad zkusit natlakovat to potrubi? Keby to nafukam - primo do tej pripojky, keby sundam tie svoje kolienka a potrubi, tak ked to neudrzi tlak bolo by to jasne?
Fyzikalne ziadne cerpadlo umiestnene v urovni terenu nevie tahat vodu z vacsej, ako cca 8m hlbky.
Ci tam je spatna klapka a ci funguje ako ma, si viete overit otvorenim sania a naliatim vody, ak hladina klesne, klapka nefunguje.
Ta vyska cerpadla by mala byt OK, pretoze mi to presne v takomto zapojeni fungovalo par tyzdnov dozadu - tu je video
https://www.youtube.com/shorts/E-EJChiGsPc
Vtedy ked som nalial vodu do potrubia tak hladina ostala stat, teraz klesne a bubla.. Takze hovorite ze ta spatna klapka moze byt pokazena? A chovalo by sa to rovnako keby je v studni malo vody? Alebo v tom pripade by ta klapka mala aj tak ostat zavreta a nenechat vodu z potrubia padnut naspat do studne? Som v tom amater tak sa ospravedlnujem za hlupe dotazy
Dakujem
To si nejsem jisty, bohuzial studna je na ulici - spolocna se sousedem a nedostal som sa do nej, ale jak citam komentare tak je to asi nutne vizualne skontrolovat. Za tip ohledne natlakovani potrubi a jarovej vody dakujem, skusim, ale ked to tak predtym fungovalo - tzn moje potrubi by malo byt OK - to fakt vypada na bud nizkou hladinu vody, alebo pokazenou zpetnou klapku v sacim kosi? Diky za radu
Rozumim, budem sa snazit dostat do tej studne a zistim co je vo veci. U nas je taky sucho no, mohlo by to byt proste malo vody. Zatial dakujem za rady
Natoč co to dělá teď.
Když máš zpětnou klapku přímo před čerpadlem tak by mě docela zajímalo, jak zaleješ saci trubku to musíš tu trubku rozebrat, a po pár rozebrání už to moc nebude těsnit co?
pokud ti výtlak bublinku je, tak to ihned vypni, za předpokladu, že sací potrubí vč dpojů je stoprocentně těsné, tak je nízká hladina a saje vzduch ve studni, soused nebo někdo jiný vyčerpal vodu, má sací trubku hlubší
OK, natocim, ale budu tam az za par dni, no, saci trubku zaleju tak ze odsrobujem ten sroub na prvnim obrazku a lejem vodu. Vejde sa tam asi tak 10 litru vody, no ale - predtym hladina v tom otvoru zustala vysoko, ted doleju, trosku klesne, zas doleju, zas klesne. Stejne som to skusal odpojit dlouhou cast hadice a zalieval som vodou len tu zvislu cast hadice (s odpojenym cerpadlom) tam sa to chovalo stejne, predtym hladina zustala v jednej vyske, ted trochu klesa a bubla
Jak sa pytas ci mi vytlak bublinkuje tak ano, ked nalejem vodu do saciho potrubi, pustim, vytlaci mi tu vodu co som tam nalial a potom idu z vytlaku trochu bubliny. Takze hovoris ze by to mala byt viac menej urcite nizka hladina v studni jo? Tak sa tam budem muset dostat a mrknout. Diky moc za rady!
To je zátka a ne šroub, Pokud tam dříve voda zůstala, a nyní voda vyteče nebo steče, tak je v prdeli zpětná klapka ve studní, pokud tam tedy nějaká byla? Ale pokud voda předtím stála dlouho a nyní pomalu odteče, no tak tam být musela.
Nejspíše tam byla plastová zpětná klapka v stavím kosi, která se rozbije za dva až 8 let... kupovat zásadně celou Mosazné zpětné klapky !
Teoreticky by to nemuselo vadit, pokud hladina vody není moc nízko, protože se zpětnou klapku máš na čerpadle.
takže teoreticky pokud naleješ vodu, a rychle za špuntuješ, Ale musí to být za těsnění na 1000%, tak by to mohlo nasát...
Tak je možný že ta zátka netěsní nevím jak je to těsnění jestli parkováním, dalsi tam teflonovou pásku, tak ta při povolení už nefunguje!
1) ujisti se že V Studně dost vody
2) zalej to potrubí a ujisti se že ta zátka na sání je stoprocentně těsná, Dále zalej i to čerpadlo
3) nech čerpadlo sát minimálně 100 sekund...
Pakliže bude opakovaný problém se sáním, tak nezbyde než Vyměnit zpětnou klapku ve studní, zřejmě sací koš s klapkou, následně bych vyhodil tu zpětnou klapku před čerpadlem, pak to bude fungovat na 100%
Je potřeba vědět co máš ve studní, nemůžeš se tam podívat? Je tam sací koš se zpětnou klapkou a je pod vodou? Zaci klapku tam asi nemáš, když jsi jí dal těsně před čerpadlo, bez ní to nefungovalo A voda hned spadla?
Čerpadlo nasucho nech běžet aspoň 60 s, Přitom palcem ucpu Výtlak, aby mi to nevy cákalo vodu... Ale já tam mám vodárnu, která má vzdušní k, takže je to trošku pruží... zkus si prostě s tím palcem pohrát, nenapsal jsi, jestli máš zavodnění i ty trubky, protože přes čerpadlo tam vodu do sací trubky nenaleješ, když máš zpětnou klapku před sacim vstupem čerpadla...
Ja jsem to takto zapojene uz koupil (pozemek se starou stodolou a tohle bylo ve sklipku pod zemi ktery je uz zasypan) puvodne to cerpadlo teda bylo napojene primo na tu hadici co je v zemi - v jedne vysce. ( v teto nove vysce - nad zemi - mi to uz fungovalo, takze by to cerpadlo melo byt schopne natahnout i do teto vysky) Takze jen zkousim s nulovou znalosti problematiky dostat vodu nad zem zatim alespon provizorne.
Nevim presne ktera soucastka na tom cerpadle je zpetna klapka, ale ked otvorim tento otvor (viz foto), tak sa tam vojde vela vody (asi polka tej bandasky na fotke - cca 10 litru), tak som myslel ze sa tym zavodnuje to moje saci potrubi, potom to hasakem zavru a skusim, vytlaci mi to vsetku vodu co som tam nalial, ale zo studny nevytiahne nic. Ale tymto istym spusobem som to stejne udelal 2 tydny dozadu a tahalo to zo studny. Mam zkusit sundat z toho cerpadla vsetko co je tam navic? Moze nejaka z tych veci co tam je robit problemy?
Tú spätnú klapku na saní tesne pred čerpadlom vyraďte a dajte ju, prípadne, za čerpadlo. Ak padá voda v sacom potrubí, je tam buď netesnosť na potrubí alebo je netesná spätná klapka na sacom koši. A to za predpokladu, že v studni je dostatok vody, sacia výška nie je viac ako 7 m a vodorovné sacie potrubie nie je nadmerne dlhé.
ano, z prava trci puvodni hadice, na kterou jsem nandal kolinko a odtud to jde nahoru 1m hadice, pak druhe kolinko, 3m hadice a cerpadlo
ale není vidět napojení souseda...nemá soused čerpadlo odpojené? že by se přisával vzduch od něj? Viděl jste jak to soused má? říkáte že jemu to chodí, máte společný koš? nebo jak to máte zbastlený nakreslit...
No, sousedovic hadicu / trubku ja nevidim, melo by to byt nejak takto ako na obrazku, ale s neznamou - Nevim jestli mame spolecny kos anebo ma kazdy svuj, keby sme mali spolecny, tak by to zas ale nefungovalo jemu (jemu by sa prisaval vzduch keby ja mam odpojene cerpadlo, nie?) a to sa nedeje.
No musim sa dostat do tej studny, to snad ukaze co je vo veci
Taky muže byt prorezla ocelová sací trubka ve studni pokud už je to tam 50 let..:
pokud máš vzduchový kompresor, odmontuj čerpadlo, udělej si nějakou redukci s ventilkem, a natlakuje tu sací trubku zhruba na 3 bary, jestli tam udrží tlak a nebo to někde bude po cestě svůj syčet a nebo ve studní to bude syčet
každopádně, pokud do výtlaku jdou stabilně bublinky, a dříve nešly, tak to někde přisává vzduch na sací straně, snižuje to průtok, a dřív nebo později to nenasaje, nemůže to přistávat v té zátoce, kterou tam závodnujes savici?
to je nákres na houby, ten neříká jestli máte společnou stupačku s košem nebo jak to je.. Podle toho mate každý svoje sání.Ale je to tak? Ještě k tomu je tam ruční pumpa. Takže 3 sací koše. Pumpa ruční vodu dává? No nezbude než kontrola sestavy směrem do studny. Pak se dá radit co dál.
Kdyby měl společnou né stupačku, ale stoupačku, tak by to sousedovi taky nemohlo fungovat, I když možná by mohlo, pokud neroz jebal tu Zátku, a má těsnější sání
na společnou stoupačku by svědčilo to, že někdo obsadil zpětnou klapku před čerpadlo...
Otázka je, kdo obsadil s věrné tvarovky na plastovém potrubí, oni nejsou konstruovány na podtlak, takže i tam to může přistávat... Záleží na tloušťce PE hadice, Já používal slabostené dvou milimetrové, a taky s tím byly problémy. Tak jsem to nakonec zavařil polyfuzkou
Navíc vložky se na takto slabé ani nedají sehnat (vložky se prodávají na 26 mm do d32 PEHD takže to vyžaduje tloušťku stěny 3 mm , jedině nechat vyrobit z mosazi
Ohledem sání, měli jsme do baráku sací trubku dlouhou snad 25 až 30 m, k tomu nevím jestli ta hladina byla 4 m, fungovalo to, dneska to už nefunguje, protože zřejmě upadnul sací koš a nechce se mi to řešit, případně jiná netěsnost v systému. Na zahradě už je bazén a je to dost hluboko takže opravovat tu trubku je celkem nereálný
každopádně, já bych to dneska řešil vždycky ponorným nerezovým čerpadlem, dá se sehnat za 3000, i s integrovanou kondenzátorem, nemusí nikdy nic být vidět, a problému se spadlou vodou se vám nikdy nestane, životnost toho čerpadla je tak 15 let. Třeba v Lidlu mají GUDE za 3700, Ale to má bohužel kondenzátor v externí krabici nahoře na patnáctimetrové šňůře, ponořit se to dá do 15 m A dává 75 l za minutu...
Výhoda je, že to má sání úplně dole, takže se to dá postavit na dno kopané studny...
Pokud bys měl možnost tam přitáhnout kabel, tak bych to určitě vyřešil tímhle způsobem. na svým pozemku bych si k tomu přidělal vzdušní k, případně i frekvenční měnič, a byl by z toho velice výkony systém, tu trubku DN 32 tam klidně můžeš nechat
To je zaujimava myslenka, len bolo by asi tazke tam dotiahnut elektriku. A potrubi by sa ako vyriesilo? Mam to k tej studni asi 30m. Pridavam aj fotku pumpy, ktora asi moc nenapovi to som len ulozil zo street view, zajtra sa na to mrknem, jak to vypada vo vnutri, inak myslenka ponorneho cerpadla sa mi lubi
Jestli se dělali nějaké stavební úpravy (nová silnice?) , tak se ta sací hadice mohla poškodit, 30 m v zemi, Nebo to mohl zkoušet omylem navrtat, abys mu nebral vodu )
Na tu ponornou, to můžeš nechat tuhle trubku, pokud není moc poškozena.
Beztak bych to nejdřív natlakoval tu sací trubku, udělej si na to koncovku s ventilkem a na fokej vzduch aspoň 1,5 baru. Když to bude unikat, tak jdi ke studní a podívej se jestli bublá, Pak je v háji sací koš. Asi nejrychlejší metoda.
Při opravě bazénu jsem dal do studny kalové čerpadlo, co dává 15 kubíků za hodinu, stálo 8 stovek, a vyřešeno... napojil jsem ho elektrikářskou chráničkou DN40 nebo 50 na starý rozvod, náklady do tisícovky a už to chodí 10 let bezvadně...
předtím tam bylo stoletý sací čerpadlo neustále problémy s nasáváním, muselo se zalejvat, Davide byla dn100 A co cikoš s klapkou na to by stál několikanásobek )
jo a hlavně, na čím pozemku je ta studna? Řešil jsem jiný případ, ten pozemek s touhle studnou někdo koupil, a pak 15 lidí na ni napojených si začlo vrtat svoje studny, protože se nebyli schopni domluvit. Nemusím říkat, že jeden vrt dneska stojí mezi 100 až 200 000 Kč.
Skusim to natlakovat, mozem sa este spytat ako sa da spravit taka koncovka s autoventilkom? Mam taky maly kompresorik na akumulator co by mal dat 8 bar, s tym by to snad slo potom
Propoj hadici od kompresoru s hadicí výtlaku vody a je to... pokud tedy máš kompresor s manometrem, tak to můžeš sledovat rovnou na něm...
K tomu potřebuji znát vnitřní průměr hadice od kompresoru (8mm?) a vnitřní průměr hadice výtlaku čerpadla (21mm?) , pak lze udělat anebo koupit hadicovou spojku redukovanou...
pokud to hned natlakuješ, A nebude únik, tak druhý krok je vyhodit ta zpětná klapka zaslání, to je ten mosazný váleček na sací hadici co máš na čerpadle.
předtím si můžeš připravit jarovou vodu v rozprašovači...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.