Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vyspravit tyto praskliny

Od: ln odpovědí: 5 změna:
Ahoj, prosím, čím nejlépe vyspravit tyto praskliny v omítce? Je lepší sádra nebo nějaký silikon, a jaký? Nebo něco zcela jiného? Díky
(Pro rejpaly : dum je ze 40.let, je na hlíně a před pár lety jsme odvedli dost vlhkosti která pod dům tekla z okapu. Dům vyschl, a začal pracovat, udělaly se praskliny. Na statiku by to nemělo mít vliv.Dum je stavěný z cihel a dole dokonce z kamene, má novou střechu tasky Bramac, nová okna a je vevnitř pomerně suchý, vlhčeji je jen v přízemí. Největší prasklina je rozdíl mezi překladem nade dveřma, dům prostě pracoval a neměl betonové základy, ale podlaha v jednom místě v přízemí, kde je podlaha nejstarší a není nově udělaná a má tam dlaždičky, trošku poklesla. )
Edit - omluva, za nahrání obrázku, všechny mají být nastojato místo naležato

Čím vyspravit tyto praskliny
Čím vyspravit tyto praskliny #2
Čím vyspravit tyto praskliny #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Celkem jednoduchá oprava. Spáry (i ty jen naznačené) vyškrabat do hloubky. Pak tam pistolí natlačit bílý akrylátový tmel z kartuše, vyhladit a po zatuhnutí přetřít malířskou barvou. Já to dělal před lety v paneláku, nepoznal byste na kterém místě.

Ano, souhlasím, po zkušenosti se "sádrováním" prasklin v paneláku, kdy se po čase praskliny a trhliny objevily znovu jsem to opravoval s použitím akrylátu z kartuše. Po vyškrábání zbytku starých oprav sádrou jsem tenčí spáry opravil jen tmelem z kartuše. Pro vyspravení větších a širších spár jsem si "vyrobil" tmel z kartušového akrylu, který jsem trochu "nastavil" jemným prosátým pískem. Je to již hodně dlouho a nové praskliny se nekonají. Je to podle mne dáno tím že ten "domácí" akrylový tmel je pružnější a flexibilnější než vrstva sádry, malty nebo štuku.

hodnocení

1x
Rychla oprava je pouzit silikonakrylatovy tmel jen na prasklinu. Lepsi reseni bude oskrabat malbu, pouzit flexi lepidlo a perlinku. Pretahat to a prestukovat. Nejaky cas to vydrzi, ale jak dum sedne, tak se to muze znovu projevit.

olinl
hodnocení

1x

Spíš jen taková poznámka-dům stále teplotami pracuje i zateplená novostavba(tam nepatrně méně), takže vždy se ti někde u staršího domu v létě nějaká prasklinka objeví.

vibe2*

Když je "dům na hlíně" a přesto, že jste před pár lety "odvedli dost vlhkosti která pod dům tekla z okapu", vždy bude pracovat - vlivem teploty i vlhkosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]