Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutné uzemnit zděný sprch kout?

Od: alike odpovědí: 22 změna:

Dobry den,

viz nadpis... nekde pisou, ze je treba pouze vanu/ocelovou vanicku. Mohl by mi to nekdo vysvetlit prosim?

Děkuji :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kovovou vaničku, kovové trubky (plyn, voda...), kovová futra a případné elektrospotřebiče třídy I. je v koupelně nutno pospojovat a uzemnit. Drobné kovové předměty u kterých nemůže dojít k zavlečení napětí (háčky na ručníky, řetzízky špuntů, kohoutky na plastových trubkách, kovové části plastových sifonů...) se samozřrjmě neuzemňují.

Co byste chtěl uzemňovat na zděném sprchovém koutu?

hodnocení

0x

Je to jednoduché - pokud je na něčem příprava pro uzemnění, je třeba zemnit. Pokud není, kam to chcete šroubovat?

alike
hodnocení

tak rozhodne, jen me to spis zajima z ochranneho hlediska, pridelat se to da vzdy

maxmax.cz/...

sasa*

Berger nemáš pravdu! V koupelně by mělo být tzv. ochranné pospojování v souladu s čsn 332000-7-701 čl.701.415.2.

Všechny neživé vodivé části upevněnýchch zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou ,nebo sprchou se musí

spojit s ochranným vodičem! Průřez vodiče musí být opět v souladu s čsn (543,1,3).

A nikde se nepíše, že na to musí být zařízení připraveno, natož, že musí mít svorku na uzemnění. Svorky bývají v prodeji

jako samostatné .. apod. Připojuje se třeba vodovodní potrubí (pokud je kovové) tzv. Bernard svorkami apod. Také tyto trubky nemají žádnou svorku pro uzemnění z výroby! Kovové odpady, Kovová futra dveří.Vše spojit. Protože se jedná o širokou otázku doporučuji nastudovat čsn 332007-701 ...

Do vzduchoprázna sděluji...

Když chceš něco vědět, tak si kup normu za 3 stovky a uč se.

Stejně většinu nepochopíš...

alike
hodnocení

ja to nechcj nijak rozporovat, ale kdyz jsem boural futra taky to nebylo spojene a barak stoji 50 let... Tak uplne nevim
zaseja

Ale já to rozporovat budu, v podlaze sprchy je plastová gule, která má nerezovou mřížku, jak bys jí připojil? To samé je případ s plastovým sifonem akrilátovývh van a vaniček, také nerezové mřížky, nástěnná baterie taky nemá nic kovového pro možnost pospojení za obkladem

sasa*

Samosebou malé kovové předměty v koupelně, pokud se na ně nemůže dostat dotykové napětí, se nemusí se soustavou spojovat. Dle starých norem se futra měla pospojovat jen pokud byla v dosahu z vany. Poté se od toho ustoupilo, ale v dnešních časech by měla být na pospojování přivedena! Dtto kovová baterie, pokud je namontována na kovové potrubí

je s tím přes to potrubí spojena. Píšu, co požaduje čsn a ne co si vymýšlím. Jak si to provedete je mi fakt jedno.

Pospojení v koupelně se dělá z bezp. důvodů. Je to zvýšená ochrana a dělá se i přesto, že je v koupelně použit proud.chránič.

zam

Já bych si dovolil perličku,když před lety se začínalo používat plastové potrubí ,stále platila norma o pospojení trubek před a za vodoměrem a tak našli revizáci pospojení plastových trubek.To bylo v pořádku,jenom se trochu usmívali.

Jak jsme to v mládí mohli přežít, dvoužilové vedení...

zděný sprchový kout se opravdu neuzemnuje jen pro doplnění jak zminuje kolega zaseja vodovodní baterie se uzemnuje takhe zbozi.cz/...

sasa*

Pro Milana Cukr. Jak jsme mohli přežít 2 vodičové? No jednoduše i při tom bylo třeba provádět pospojení a připojení na PEN vodič. Mám to dosud!

No a moja už nebohá suseda prežila pridanú zásuvku,ktorá bola povrchovo zapojená čiernou anténnou dvojlinkou,tou plochou, vyvedením z druhej zásuvky.

zaseja

pcmani kam bys to chtěl u tý baterie dát, nikam se to nevejde, na etážku? Kolikrát ti vychází konec závitu etážky až těsně ke hraně nástěnky a ty na ten nesmysl potřebuješ asi 1 cm a ještě ti ze zdi musí koukat kousek drátu, kterej se ti tam plete.

A co ty sifony ve vanách a umyvadlech?

sasa*

zaseja - čteš to celé? Píšu, že není požadováno u předmětů malých rozměrů, a tam, kde není možnost, aby se objevilo

nedovolené dotykové napětí - třeba ty tvoje kovové sifony! Nemusí se pospojovat.

zaseja nepotřebuješ 1cm ale pul a musíš mít vývodku nachystanou jak má být a vleze to v pohodě, ale dělá se to jen někdy, ale to ti musí říct revizák ne já

Slavco, tak to jsem taky viděl, a domníval jsem se, že je to jen sen. Přítel tchýně takto udělal prodlužku k televizi.

sasa, to znám, mnohá zapojení ještě takto fungují. Stále je to ale jen dvoužilové vedení, která, jak sám píšete, funguje v pohodě i dneska.

hodnocení

0x
Sprchove zlaby maji zemnici sroub na kovove nozce.

olinl
hodnocení

0x

Pokud tam máš připravený zelenožlutý drát 2,5 nebo 4mm² na uzemnění nebo máš vedle uzemněnou vanu, topení, plynovou nebo kovovou vodovodní trubku, případně lze z nejbližší zásuvky vytáhnout vodič na toto ochranné pospojení, tak to k tomu přidej, nic tím nezkazíš.

doplněno 15.07.23 12:56:

Ještě pokud je za zdí elektrorozvaděč nebo ekvipotenciální svorkovnice, z těch to uzemnění lze natáhnout také.

111®

Myslím že pospojování vyžadule 6mm2 , 2,5mm2 v žádném případě...

olinl

V "domácích" podmíkách 2,5mm² pokud nehrozí mechanické poškození vodiče, ale všude jsem dával do koupelen apod. 4mm² od rozvaděče nebo ekvipotenciálky(samozřejmě zde hraje roly i vzdálenost), 6 mm² se dává ve společných "veřejných" prostorech-prádelny, umývárny, sušárny atd.

olinl

Omluva za "roly" má být měkké i. Vysvětlení k té 2,5mm²-pokud by šel "zemák" např. od zásuvky k vaně nebo ke kovovému potrubí kde je použita 2,5 v mědi, postrádalo by použití čtyřky logiku(jakožto srovnání potenciálu země). Krom jiného se mohlo(dnes už by to asi nikdo nepoužil) na přizemnění elektrospotřebičů použít i pozink drát průměru 8 nebo 10 mm-už si nevzpomínám, byly na starých pračkách a na mandlu na prádlo na to speciální svorky, ale to už je dávno co jsem to opravoval po revizi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]