Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
viz nadpis... nekde pisou, ze je treba pouze vanu/ocelovou vanicku. Mohl by mi to nekdo vysvetlit prosim?
Děkuji
Kovovou vaničku, kovové trubky (plyn, voda...), kovová futra a případné elektrospotřebiče třídy I. je v koupelně nutno pospojovat a uzemnit. Drobné kovové předměty u kterých nemůže dojít k zavlečení napětí (háčky na ručníky, řetzízky špuntů, kohoutky na plastových trubkách, kovové části plastových sifonů...) se samozřrjmě neuzemňují.
Co byste chtěl uzemňovat na zděném sprchovém koutu?
Je to jednoduché - pokud je na něčem příprava pro uzemnění, je třeba zemnit. Pokud není, kam to chcete šroubovat?
Berger nemáš pravdu! V koupelně by mělo být tzv. ochranné pospojování v souladu s čsn 332000-7-701 čl.701.415.2.
Všechny neživé vodivé části upevněnýchch zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou ,nebo sprchou se musí
spojit s ochranným vodičem! Průřez vodiče musí být opět v souladu s čsn (543,1,3).
A nikde se nepíše, že na to musí být zařízení připraveno, natož, že musí mít svorku na uzemnění. Svorky bývají v prodeji
jako samostatné .. apod. Připojuje se třeba vodovodní potrubí (pokud je kovové) tzv. Bernard svorkami apod. Také tyto trubky nemají žádnou svorku pro uzemnění z výroby! Kovové odpady, Kovová futra dveří.Vše spojit. Protože se jedná o širokou otázku doporučuji nastudovat čsn 332007-701 ...
Do vzduchoprázna sděluji...
Když chceš něco vědět, tak si kup normu za 3 stovky a uč se.
Stejně většinu nepochopíš...
Ale já to rozporovat budu, v podlaze sprchy je plastová gule, která má nerezovou mřížku, jak bys jí připojil? To samé je případ s plastovým sifonem akrilátovývh van a vaniček, také nerezové mřížky, nástěnná baterie taky nemá nic kovového pro možnost pospojení za obkladem
Samosebou malé kovové předměty v koupelně, pokud se na ně nemůže dostat dotykové napětí, se nemusí se soustavou spojovat. Dle starých norem se futra měla pospojovat jen pokud byla v dosahu z vany. Poté se od toho ustoupilo, ale v dnešních časech by měla být na pospojování přivedena! Dtto kovová baterie, pokud je namontována na kovové potrubí
je s tím přes to potrubí spojena. Píšu, co požaduje čsn a ne co si vymýšlím. Jak si to provedete je mi fakt jedno.
Pospojení v koupelně se dělá z bezp. důvodů. Je to zvýšená ochrana a dělá se i přesto, že je v koupelně použit proud.chránič.
Já bych si dovolil perličku,když před lety se začínalo používat plastové potrubí ,stále platila norma o pospojení trubek před a za vodoměrem a tak našli revizáci pospojení plastových trubek.To bylo v pořádku,jenom se trochu usmívali.
zděný sprchový kout se opravdu neuzemnuje jen pro doplnění jak zminuje kolega zaseja vodovodní baterie se uzemnuje takhe zbozi.cz/...
Pro Milana Cukr. Jak jsme mohli přežít 2 vodičové? No jednoduše i při tom bylo třeba provádět pospojení a připojení na PEN vodič. Mám to dosud!
No a moja už nebohá suseda prežila pridanú zásuvku,ktorá bola povrchovo zapojená čiernou anténnou dvojlinkou,tou plochou, vyvedením z druhej zásuvky.
pcmani kam bys to chtěl u tý baterie dát, nikam se to nevejde, na etážku? Kolikrát ti vychází konec závitu etážky až těsně ke hraně nástěnky a ty na ten nesmysl potřebuješ asi 1 cm a ještě ti ze zdi musí koukat kousek drátu, kterej se ti tam plete.
A co ty sifony ve vanách a umyvadlech?
zaseja - čteš to celé? Píšu, že není požadováno u předmětů malých rozměrů, a tam, kde není možnost, aby se objevilo
nedovolené dotykové napětí - třeba ty tvoje kovové sifony! Nemusí se pospojovat.
zaseja nepotřebuješ 1cm ale pul a musíš mít vývodku nachystanou jak má být a vleze to v pohodě, ale dělá se to jen někdy, ale to ti musí říct revizák ne já
Pokud tam máš připravený zelenožlutý drát 2,5 nebo 4mm² na uzemnění nebo máš vedle uzemněnou vanu, topení, plynovou nebo kovovou vodovodní trubku, případně lze z nejbližší zásuvky vytáhnout vodič na toto ochranné pospojení, tak to k tomu přidej, nic tím nezkazíš.
Ještě pokud je za zdí elektrorozvaděč nebo ekvipotenciální svorkovnice, z těch to uzemnění lze natáhnout také.
V "domácích" podmíkách 2,5mm² pokud nehrozí mechanické poškození vodiče, ale všude jsem dával do koupelen apod. 4mm² od rozvaděče nebo ekvipotenciálky(samozřejmě zde hraje roly i vzdálenost), 6 mm² se dává ve společných "veřejných" prostorech-prádelny, umývárny, sušárny atd.
Omluva za "roly" má být měkké i. Vysvětlení k té 2,5mm²-pokud by šel "zemák" např. od zásuvky k vaně nebo ke kovovému potrubí kde je použita 2,5 v mědi, postrádalo by použití čtyřky logiku(jakožto srovnání potenciálu země). Krom jiného se mohlo(dnes už by to asi nikdo nepoužil) na přizemnění elektrospotřebičů použít i pozink drát průměru 8 nebo 10 mm-už si nevzpomínám, byly na starých pračkách a na mandlu na prádlo na to speciální svorky, ale to už je dávno co jsem to opravoval po revizi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.