Nejste přihlášen/a.
To není jen tak. 2 zemnící tyče, vzdálené od sebe 1,7m ti těžko dají požadovaný zemní odpor! Nepíšeš co chceš zemnit!
Problematika zemnění je pro ochranu před bleskem v čsn 62305 a další provedení zemničů atd. na ochranu před nebezpečným dotykem v dalších čsn a ne , že zatlučeš roxor a bude vystaráno!
Blbé uzemnění u baráku je horší, než žádné! Pohovoř si s někým, kdo o tom má trochu šajn a nepošle tě hned někam!
Mj by měl být vypracován projekt, co všechno tam dle novějších čsn má být připojeno. Nejedná se ani tak o přímý úder blesku do baráku, jako spíše atmosférické přepětí, které se dříve vůbecneřešilo. V dnešní době jsou domácí spotřebiče
plny elektroniky, které to vadí. Pračky, sušičky apod. Doporučuji, pokud s tím budeš něco dělat držet se toho již kvůli pojišťovně , která při sebemenším plnění z důvodu přepětí na tobě bude chtít revizi.
Ale furt nevíme, co chceš tím přizemňovat .Máš tam proudové chrániče? Kam jsou ony přizemněny? Jak píšu Zemní odpor
zemniče by měl být co nejnižší. Pod 15 Ohmů, nemá cenu... Udělat a změřit revizákem.
Klasika, SAŠA tu machruje, že je revizák a že se má přízemít třeba když chceš chránič, tedy přízemnít pen
No ale jak to správně provést, ono přizemění, na to ti @saša napíše, že není zedník
Přitom se tu bavíme jen vo trubce do země. jenže je to zřejmě jen teorie a bez nějakého pokusničení a měření drahými přístroji je to stejně všechno skoro k ničemu, takže finančně dodavatelsky nesmysl čili finanční sebevražda.
Takže za mě svépomoc -pozinkovaný elko nebo trubka zatlouct 1,5 m hluboko do vlhkýho Jílu a proPOJIT SPOLEHLIVĚ S PEN, Co vede do baráku, ale ještě před chráničem, pokud někdy bude. Anebo propojit jen s PE. Asi ideálně u HR.
anebo, pokud to v baráku nikde nebrní a neindukuje, tak se na to wysr.. a vyjde to podobně a bez starostí...
Někdo by se mohl hodit aspoň kopii z té normy, ty normy jsou ve sponzorovaném přístupu zdarma, ale nechce se mi to hledat, nejsem revizák, já jsem praktik
zemnící by podle mého laického názoru měla být v zemi - ne v drenáži pod dlažbou... - já se to snažil dávat do míst se zeminou nejlépe mírně vlhkou - ne do vysušené části zaizolovaného sklepa... - to by pak byl podle mne jen kus zaizolovaného drátu
na starém baráku jsme dodělávali způsobem - zakopaný železný rám a do hloubky cca. 150cm trubky lešenářské přivařené k tomu. Na železe pořádně přidělaný měděný 4mm drát - vedený v husím krku po zdi až k pojistkové skříni. Tam různě řešena elektrikářem nová jističová sada včetně fíček a blbostí, které před tím 70 let být nemusely :D
Ale na vašem místě bych také neřešil jen tak "to musí stačit", ale přizval elektrikáře - jeden pohled dá za tisíc slov.
Po posledním doplnění tazatele doplním i já...
Nějakou dobu měl na starém RD otec problém s tím, že voda z vodovodu "kopala" - a řešil to dlouho... - až se zjistilo, že uzemnění toho domu bylo hned vedle železné trubky přívodu vody do domu.
Nevím, kde byla chyba, bylo mi tenkrát snad 5 let - ale vím, že to řešil změnou místa uzemnění.
Kde byl skutečný problém - Bůh ví.
No hlavně by to mělo být na tvém pozemku, a ne někde pod veřejným chodníkem.
Když uvážím, že elektrický ohradník se uzemňuje na 120 cm metrové pozinkované téčko... a taky to vede kilometry zemí, žejo... a tam je řádově 10.000 Voltů
1) Je dle mne zbytečné měnit hliníkový spoj mezi EM a bytovým rozvaděčem, pokud je dostatečně tlustý* a nedochází ti tam k již měřeným ztrátám. Nic tím totiž nezískáš, Jen ulehčíš práci tomu, kdo ti to doporučil, tedy rozvoďákovi při výměně EM a současně necháš vydělat elektrikáři, kteří ti tuhle investiční akci k ničemu rozmlouvat určitě nebude.
A měnit neměřený přívod z hlavního jističe do EM na to kašlat úplně, to jsou ztráty distributora, tak ať si to vymění sám já bych to neplatil ani za nic, jen na příkaz a ne na doporučení. Zvlášť na baráku, kde to vyhřívá zadarmo zeď
)
2) distributor své (neměřené) AL přívody nikdy měnit nebude, protože je to neekonomické a hloupost a tlustý je má dost
Pane učiteli, když budou dávat kabel ze sloupů do země, tak mi taky přivedou k eltroměrovému rozvaděči zemnící pásek?
Děkuji a přeji jen zdraví..všem.
Je to pánové jednoduché. Přívod na pojistkové spodky hl. pojistek je dle smlouvy (pokud nemáš nějakou jinou) majetkem Dodavatele. Takže i tento přívodní kabel je dodavatele. Dle čsn se kabelová vedení přizemňují každých 200m!
Pokud je uzemnění před poj. skříní kratší ,proč by přizemňovali u poj. skříně?
pro 111. Umíš číst? První moje odp. 14.7. v 13 08 h, další v 14.11 hod, kde se marně dotazuju co chce přizemňovat.
Dále tvrdím z praxe , že s 90%, dvě tyče 1,5m v jílu, vzdálené 1,70m nedají požadovaný zemní odpor! Toť na vysvětlenou.
No on chce přizemnit zelenožlutej vodič co má v luftě. To napsal. Lze se jen dohadovat co to může být. On nám to asi neřekne protože asi neví kam to vede nebo to nedokáže pojmenovat. Osobně bych to typoval na přizmnění bodu rozdělení, jinak by to nedával smysl. Ale jestli má zemní smyčka dostatečně malou impedanci, mohlo by to přizemnění být zbbatečné. Ale to je jen můj dohad. Takže nekamenovat. Měl by se tazatel vyžvejknout, jinak nemá cenu tady dál odhadovat co vlastně chce. A nepřu se o kvalitě zemnění v jílu, my kdysi dělali přizemnění zesilovací stanice a zvládlo až nějakých 20-25 tyčí...než jsme se dostali tuším na 5 Ohmů , na 2 Ohmy jsme se nedostali..
Podívejte já tu někde vysvětloval proč přizemnit. je lépe horší přizemnění než žádneé. Našel jsem to . jestli vám to pomůže budu rád.
na pospojování můstků uvnitř rozvaděče stačí 6mm2.
K tomu přizemnění: to přizemnění se dělá k vůli bezpečnosti. Přichází ti PEN tedy vpodstatě sloučený N+PE.
Tak a nyní ji představ že někde tekou velké proudy vodičem N a vzniká na něm tím páedem napětí jako ztráta na vodiči řekněme 60V. Což může být součet z garáží před tebou..
Ty si to přitáhneš do garáže a už máš na PEN napětí větší jak bezpečné, protože podle normy je bezpečné do 50V. Ty se chytneš a dostaneš kopanec rovnou z PEN.
Ale když ho přizemníš, stáhneš toto napětí k zemi a mezi přivedeným PAN tebou a zemí/myšleno podlahou/ bude napětí blzké 0V. Bere se v úvahu že jsi bos a máš mokré ruce. když to nepřizemníš zatáhneš si nedovolené napětí na PE přímo na kostry spotřebičů. Doporučuji to proto, že nikdo neví, kde to bylo naposled přizemněno. Jde to udělat i tak že zakopeš zemnící pás tak 0,7m do zemně alespoň 3m je to pozink 5x50mm vzvedeš a připojíš to Cu10mm2 na svorkovnici PEN.
Jak jsem psal jde to i trubkou, ale to záleží na podloží.
Pokud na to elektrikář kašle může si to dovolit v bytě nebo domě, kde je přizemnění v hlavní přívodní bedně na vstupu do domu nebo na stupačkách.
Pak se to rozbočuje až v bytě neb nejbližší přizemnění je nedaleko.
Obecně se rozvodní soustavy přizemňují po 200m , nebo na odbočkách delších jak 50m.
Snad to stačí..
Zdroj: poradte.cz/...
hromosvod by jste měl udělat pořádně-to znamená pozvat si odborníka který Vám v tom poradí a popřípadě udělá i následnou revizi...protože až Vám švihne do baráku blesk budete se divit co vše budete muset pojišťovně předložit...dělali jsme před 3 lety novou střechu-starý pozink co tam byl už byl kapánek prorezlý-teď tam je zas plech ale titan/zinek- střecha je rovná s mírným sklonem-a teď máme podle nové normy ty jimací tyče nejen ve středu ale i v každám rohu střechy-samozřejmě vše je propojeno propojeno no a jak se to pak dole změřilo tak to bylo špatné a museli jsme kopat ...ale zvládnout se to dalo...navíc dělám na svém a nikdy bych to nešidil
omlouvám se já jsem se rozepsal o hromosvodu který pán neřeší a tudíž to co jsem napsal je pro něj o ničem
Tak to by mě zajímalo, která pojišťovna kdy a jakou formou Vám zaslala výzvu k doložení takového dokumentu.
vždyť hromosvod ani není povinnost!
Ukažte mi nějaký rodinný domek, který nárokoval pojistku s úderů Blesku, těch bude jak šafránu... vážně by mě to zajímalo, kdy a kdo to řešil, a ještě k tomu konflikt s pojišťovnou. bydlím starý barák ještě před platností nových norem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.