Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskla struna u žaluzie

Od: liska5 odpovědí: 5 změna:

Myla jsem okna a drcla do toho vlasce, po kterém sjíždí žaluzie. Praskl, resp. se vytrhl z toho čudlíčku na spodním rámu platového okna. Žaluzii stáhnu i vytáhnu, jen ten silonový vlasec tam plandá a při otevření ventilačky se žaluzie odchýlí do prostoru.. Co s tím?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nahoře na kraji žaluzky je krytka, tu sundejte, pod ní hledejte čtvereček tak1x1cm, to je pojistka silonu, jde vytáhnout. Trochu povolte jeden anebo dva šrouby, které na té straně drží žaluzku. Měla byste vidět pár cm silonu, pod žaluzkou ho zkuste o kousek potáhnout. Dole nožem vysuňte hříbek silonu, navlečte do něj silon a co nejvíce na konci udělejte uzlík. Ten uzlík natlačte do díry v rámu a za ním hříbek. Nahoře napněte silon, zajistěte pojistkou, dotáhněte šrouby, dejte krytku, kafe. Možné problémy - silon je krátký, silon se třepí (umí hnusně píchnout), silon nejde potáhnout a napnout, krytka se rozpadne (běžné), hříbek se rozpadne...

au1
hodnocení

3x
vymenit :) v hornbachu jsem cely klubko toho silonu kupoval snad za stovku. zaluzii odmontovat,nahore drzi na 2 vrutech, a lanko vymenit. podle toho jak je tam uchyceny to puvodni pretrzeny poznate kudy provliknout novy lanko. dole v tom hribecku je dirka,tou lanko provliknete a udelejte uzel. nestalo se mi ze by ten plastovej hribek prezil v celku, vsechny se mi pri montazi novyho lanka rozlomily :(
liskavytrhla

Vždyť píše že ho jenom vytrhla, tak ho stačí zase zasunout, je tam takový kolíček špunt jakoby klínek s dírkou, vlasec má na konci uzlík a je to tam zaklíněné právě o ten uzlík... Chce to trochu grif A nebát se pořádně ten vlasec napnout, on je pružný... Anebo se ten uzlík na konci rozvázal?

Tak ať se naučí fotit, nebo hledat na instruktážních videích na YouTube...

jestli se ten hříbek fakt rozlomil, tak navštívit nějakýho oknaře, ten jich má v kapse tucet zadarmo... mě se rozpadli hlavně ty spojky řetízku, holt šidili na ÚV stabilizátoru, a slunce to za pár let rozloží

au1

praskl, resp. se vytrhl = je vejpůl. jemným dotykem při mytí oken to lanko nevysunete z hříbku. může zkusit lanko posunout dolů, pokud je nahoře dostatečná rezerva. nevěřím ale že se to povede, po pár letech není lanko měkký ani pružný, časem ztvrdne a snadno se přetrhne sebemenším dotykem, jak se to nejspíš stalo i lišce *frajer*

liska5
hodnocení

Děkuji všem. Ten hříbek s dirkou jsem opatrně vydloubla. Nepraskl, ale vypadl z něj uzlík s centimetrem vlasce. Teď lézt nahoru se mi na stará kolena moc nechce. Schůdky od mytí oken už jsem odnesla. Hlavně, že vím, jak na to. Vlasec mám, klidně bych to mohla navázat. Na poslední centimetry stejně žaluzie nespouštím, a za záclonou to ani není vidět. Přinejhorším počkám, až syn přijede z dovolené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]