Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vybíral jsem bahno na dně studny a začala se mi zpod spodní skruže sypat suť (kameny, písek, kousky betonu), spodní skruž se nahnula. Kolega v práci mi poradil, abych páčidlem tu skruž srovnal a potom stejným způsobem dopasoval i vrchní skruže postupně na tu spodní. Ale druhá skruž se sesunula taky našikmo, ale jakékoliv pokusy o srovnání jsou jen horší a horší, na jedné straně se ta suť vysypala a za skruží je mezera a na druhé straně se nahromadila suť z vrchnější vrstvy a skruž se posunula asi o 10cm do strany. Nedaří se mi to srovnat. Místo není přístupné, že by mi tam najel třeba bagr. Studna má 5 skruží. Poradí mi někdo, jak na to, nebo klidně i za rozumné peníze opraví? Děkuji za odpověď.
Děkuji za radu. Ono se to právě při jakékoliv manipulaci na jedné straně odsypává až dolů ke dnu a pod spodní skruží to propadává do vody, ale na druhé straně se to zvrchu přisypává za tu skruž a vychyluje ji to. Vždycky mě něco napadne, vypadá to jednoduše, ale jak vlezu do studny a zkouším s tím hnout, tak to nejde. Použití nějakých rozpěr a zkusit to srovnat o dvě sousední skruž asi taky nepůjde, ty skruže jsou tenkostěnné a mám obavy, aby to neprasklo. Dnes se mi povedlo sehnat studnaře, který se na to podívá, zda to má cenu zachraňovat, nebo ne. Ale připadá mi, že rušit studnu jen kvůli posunuté skruži o 10 cm by byla škoda.
Kdyby se někdo z okolí Brna vyznal a byl ochotný mi pomoci, budu rád, na ceně se určitě dohodnemě.
A čemu to vadí, proč to vlastně nenecháš být?
dolů do studny bych dosypal drcený štěrk 16 / 32 aby se to neodsejpávalo a nevyplavovalo ze stran spodem když jsi byl tak zbytečně pilný, a dolejsi to odhrabal a nechal bych to být!
Anebo si znova přečti co ti napsal tomk, trámek 12x10 cm nahoru a zvedání na 1-2 tuny s vhodným hákem A vy podložit dole když to zvedneš tak nějakými betonovými nebo kamennými zbytky...
Podle mě tady platí, nehrabat do toho, co funguje
Takže jsi chtěl vlastně načerno prohloubit studnu.
A je ta studna přihlášená? To má výhodu i pro tebe, aby ti někdo v okolí nebral vodu, kdyby tam někdo něco dělo se studnou, tak se bude u tebe sledovat pokles hladiny při čerpací zkoušce apod.
současně tam je ochranný pásmo 12 m od studny nemá být cesta, jímka apod.
Jojo, je přihlášená, jsou k ní i nějaký papíry, ale ochranný pásmo ... s tím si tady nikdo hlavu nelámal, sousedi si udělali vedle vrt a jak zalívají, tak jsme bez vody, musíme vždycky po jejich zalívání čekat, až to doteče. Na dně byla suť bahno, to jsem jen odhrabal a vytahal a nahrnulo se tam další. A zbytek jsem už psal. Nešlo o prohlubování, jen vyčištění a spuštění koše níž ke dnu.
Zkušenosti s tímhle nemám, ale zauvažoval bych o vytažení alespoň těch čtyř skruží a znovu a správně je usadit. Svépomocí bych dal jen ty 50 cm, na metrovky bych si netroufl. Nevím jaké máš skruže jestli 50cm (400 kg) nebo 100 cm(800 kg) u těch metrovek je to na jeřáb.
DN800 x 500 mm váží necelých 300 kg, a dá se s ní v pohodě manipulovat ve 2 chlapech i do kopce. Teď jsem to dělal.
Ale my nevíme, co tam tazatel má. Může mít DN1000 x 1000 a to už na ruční manipulaci fakt není. každopádně instaluje se to tak, že se to podkopává a ono to padá Ale rovnat ve starý studni bych to fakt radši nedělal, zafixovat a nechat být
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.