Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará asfaltová lepenka/pás - mikromletý azbest?

Od: mava® odpovědí: 16 změna:

Chtěl jsem se zeptat zkušenějších osob, proč se ve velkém upozorňuje na rizika spojená s azbestem ve formě eternitu, izolačních desek, boletických panelů apod., ale je dostupno jen velmi málo informací o tom, že mikromletý azbest se může vyskytovat v některých asfaltových pásech? K uvedené informaci jsem se dostal až po důkladnější rešerši.

Protože mám na zahradě po bývalém majiteli složené staré sfaltové pásy, nechal jsem vzorek ověřit v laboratoři (na výsledek nyní čekám), na internetu nejsou k dispozici v podstatě žádné fotografie takovýchto asfaltových pásů.

Nebo se možná úplně pletu a je tohle úplně jiný materiál.

Stará asfaltová lepenka/pás - mikromletý azbest?
Stará asfaltová lepenka/pás - mikromletý azbest? #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Přestaňte už konečně plašit s azbestem!

Kde jste proboha na to příšel-asfaltová lepenka a azbest *zed*

hodnocení

3x
V čem vlastně tkví problém?
hodnocení

Zajímá mě to z hlediska likvidace - jestli to můžu zlikvidovat sám nebo raději přenechat odborné firmě. Dle infa ze sběrného dvora mohu dovézt lepenku, ale musí být v pytlích. Pásy jsou natolik velké, že bych je musel mechanicky rozdělit (řezat/lámat), aby se do pytlů vešly, a tehdy by mohlo dojít k uvolňování azbestu.

Ono to zdaleka nebude tak horký, jako to vypadá.
Azbest škodí, když práší. Při řezání asfaltový lepenky se nepráší. Tudíž nebezpečí nehrozí. I respirátor mě připadá zbytečnej při řezání asfaltový lepenky. Ale proti gustu...
Samozřejmě by to šlo nechat zlikvidovat odbornou firmou jako nebezpečný odpad. Ovšem při placení se usmívejte.

Jenyk-*palec*.

Lepenka se řeže nejlépe nožem-čepelí techni-eshop.cz/...

hodnocení

0x

Já odhaduju, že důvod bude opracování toho konkrétního materiálu.

Když někdo začne vrtat, řezat nebo sekat panely s obsahem azbestu, tak se přitom do vzduchu uvolňují částice této asi nebezpečné látky.

Když ale vezmu asfaltový pás a pomocí nože ten pás uříznu, tak i kdyby tam azbest byl, tak zůstane spojený s asfaltem. A když hořákem nahřeju asfalt, tak ho nahřívám tak aby se natavila horní vrstva.

Krom toho nechápu proč by v asfaltu (který je hořlavý) měla být nějaká nehořlavá složka zrovna z azbestu.

hodnocení

Také nevím proč by tam azbest měl být, ale dle metodických pokynů MŽP a vyjádření výrobců asfaltových pásů to je možné:

svaz-ap.cz/...

Cituji: "Azbest byl původně v mikromleté podobě přidáván do asfaltové hmoty během výroby některých asfaltových pásů (např. Aralebit, Bitagit, Cufolbit, Arabit-S, Plastbit). Využívalo se funkčních vlastností azbestu pro stabilizaci asfaltové hmoty."

edit: je hezké že jsou uvedeny názvy konkrétních výrobků, ale už se neuvádí kde se aplikovali: občanská výstavba, průmysl...

Aplikovaly se všude, kde to vyžadovala konkrétní potřeba. Hodně běžný a poměrně hodně používaný byl Bitagit.Používal se na méně náročné aplikace a na první vrstvy souvrství povlakových izolací střech.

hodnocení

0x

Kde je jaký problém? Že nedokážete zabalit balík lepenky a dát í do igelitového pytle?

Ve skelné vatě taky není azbest, v tomto pásu snad nebude taky.

Ale kde je problém?

doplněno 12.07.23 16:58:

buď to zvládnete sám, nebo si najměte firmu.

hodnocení

Pásy jsou suché/vysušené, i při odlamování vzorku pro laboratož se velmi prášilo, to je ten problém.

Takže si vemte respirátor a je po problému. Laboratoř nepotřebujete .Stejně zjistí že tam je azbest ńebo není ale ve výsledku je jedno jestli tam je nebo není. Důležité je, jestli obsahuje dehet nebo asfalt. Pokud to nevíte, chováte se tak, jako by to byl nebezpečný odpad. Za co zaplatíte víc? Za laboratoř nebo za uložení nebezpečného odpadu? Vemte kalkulačku a začněte počítat.

mag
hodnocení

0x

Zajímalo by mě, jak jste problém s touto lepenkou vyřešili a jaké byly výsledky z laboratoře? Za odpověď bych byla moc vděčná. Děkuju.

hodnocení

Dobrý den, lepenku vzali jako odpad ve sběrně bez problémů, jen trvali na zabalení v pytlích. Dle zkoumání zdravotního ústavu nebyl žádný azbest nalezen, a to ani s ohledem na to, žeby to mohl být tzv. mikromletý azbest. Cenu za laboratorní zkoumání vzorku si už nepamatuju, ale bylo to do 3000 Kč včetně DPH, hotovo bylo myslím do 2 pracovních dnů.

hodnocení

0x

Domnívám se, že pásy po tak dlouhé době už budou nepoužitelné, takže je asi zabalíte do igelitu jako koberec a odvezete do sběrny nebezpečného odpadu. Je pak již jedno, jestli to obsahuje asbest nebo ne. Pokud jsou "lepenky" starší 30 let, pak byly vyrobeny na bázi dehtu a to je již nebezpečný odpad. Zjistěte si kolik budete platit za uložení, protože to bude za kg uloženého odpadu a výsledná částka vás srazí do kolen. Takže otázka zní Nerudovsky "Kam s tím" ale tak,aby to moc "nebolelo"

Doplněno: Asfaltové směsi obsahující dehet - cca 6000 Kč/tunu - kód odpadu 170301

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]