Nejste přihlášen/a.
Ahoj, někdy se mi stane, že některý kus prádla po vyprání je zapařený a je cítit. Hlavně ručníky a teď i moje oblíbené tričko . Bohužel ale při běžném postupu praní ten zápach nezmizí. Už jsem tričko vyprala nejméně 4x na běžný program a výsledek je pořád stejný
Jak to řešíte vy?
Díky
Ahojky moxo. Zrovna to tu řeším. Vrátila jsem se po delší době ze špitálu. Přítel mi chtěl udělat radost, tak co viděl, to vypral :D. A přesně - je to cítit. Já si myslím, že je to tím, že paradoxně použil hodně teplou vodu. Kamarádka má obrovský ranč - koně, krávy... Takže je tímhle cítit. Když se jde sprchovat, dá si nejdříve studenou vodu. A zápach je pryč. Když si dá teplou, tak se pory otevřou a tu "vůni" natáhnou. Takže i po koupání z ní je ten její zvěřinec cítit. Ale počkáme si. Zdejší hospodyňky nám to určitě zodpoví
Sebod má pravdu. Pot a další tělesné aromatické výpotky jsou rozpustné ve studené vodě, kdežto v horké se sráží na vločky(malilinké), které zůstávají v textilních vláknech a přízi. Tedy vždy je potřeba prádlo proprat ve studené vodě jen maximálně se změkčovadlem vody(soda) bez pracích prostředků a bez mýdla. Dřív se tak prádlo namáčelo a to vždy do studené vody. Pak je je třeba vyždímat , nejlépe propláchnout ve studené, znovu vyždímat a pak teprve prát v teplé vodě. To dnes dělá moderní pračka při předepírce.Tož tak. Samozřejmě že prádlo je potřeba při sušení věšet jen za jeden konec, ne je mít v polovině přehozené přes šňůru. Prádlo musí mít možnost na šňůře dýchat, nejlépe v proudícím vzduchu. Ne aby jste prádlo dali v paneláku do koupelny na šňůry nad vanu a zavřeli dveře! Tak to teda ne! Dveře nechat otevřené a pootevřít okno(spoň trochu. Sakra já chlap Vám musím radit!
tak to si počkám na nějakou radu, místo toho aby ročník voněl jak v reklamě, tak se mi chce kolikrát blejt
dělá vám to i při použití různých aviváží?
Myslím, že aviváž nemá vliv - já myslím, že je to tím, že mám prádlo moc blízko u sebe při sušení, nebo že se to někde trochu sroluje a ta voda tam zůstane při sušení déle - to je případ toho trička, je cítit jen za krkem
Rodiče mají sušák, kde jsou "šňůry" blíž u sebe a suší v malé koupelně - mají zapařeno každou chvíli. Já suším venku nebo ve větší místnosti a šňůry nemám tak nahusto. Zapařují se mi prakticky jen tlusté osušky, někdy. Ale pak už mi to z toho ten smrad nejde
Jak cítit? Zapařený? Tomu nerozumím.Blbě vypraný,tomu bych rozuměl. Pokud je prádlo špatně odeprané tak zasmrádne. To myslíte?
Jestli to neznáte, tak buďte rád. Netuším, čím to je, snad se tomu dá předejít rozvěšením daleko od sebe na sluníčko, jenže to vždycky nejde...To tu právě řešíme, že nevíme oč jde a jak na to. Ale smrad je to nepříjemný a houževnatý Mně potěšilo i to, že se to nestává jen mně a že je nás víc, kdo neví co s tím
Předpírku zkusím, chladnější vodu teda taky, ale je fakt, že peru spíš v chladné. Ale jde o to, jestli tím se tomu předchází, nebo jestli tím vyřeším už zasmrádlé prádlo.
Máte to blbě /nedostatečně/ vyprané a na tom si trvám! Přestaňte prát jen na 40 a trochu to ohřívejte.Heleďte já už se nějaký pátek pohybuji v prádelenství a vím,že praní na 40 je pr...u.Jo pereme takto ložní,které se hodně otáčí na hotelech,ale čas od času tomu stejně musíme dopřát.Vyprat v kyselém a pak s normálně ohřát alkalickou a zneutralizovat.Na 40 nejde prát pořád. To je teď taková móda s tou čtyřicítkou mezi ženskými,ale je to příliš nízká teplota za kterou nevyužijete ani všechny složky pracího prášku.Pokud máte možnost nakupovat v makru,kupte si profiprášek buď Ariel/profi!/ nebo Alfu a perte tím.Jsou to prášky pro krátké cykly průmyslových praček,které v domácí pětce s mnohem delším programem perou skvěle a hlavně vychází dávka mnohem levněji než u prášků z běžné drogerie /u obou jmenovaných stačí dvě až tři polévkové lžíce na hl. praní/. Jinak pokud máte inkrustace na prádle a náhodou vám zasmrádne,tak to jde těžko odeprat.
zapařené prádlo po vyprání je podle mě nesmysl. Peru s předpírkou jen ložní a pokud je něco jo špinavé, jinak bez předpírky a také bez aviváže, tu snad jen na svetry. Ručníky a ložní peru na 60, jinak na 40.
Takže my, co máme to prádlo zapařené, mu máme vysvětlit, že je to nesmysl? Jábych potřebovala vědět, co s ním, když už zapařené je.
praním se jistě nezapařilo ale pokud jste ho nechala v pračce 3dny tak to je jiná. Zkusila bych přidat do vody ocet.
Tři dny v pračce? To mě chcete jen urazit nebo co? Peru normálním způsobem jako každý jiný. Při sušení se mi jednou za sto let zapařilo tričko. Omlouvám se všem schopným hospodyňkám, které to pohoršilo
A to máte vyzkoušené? Tohle konkrétně peru ve Woolite a ručníky v Perwollu. ALe fakt myslím, že je to ze sušení.
moxa ale to že používáte sušičku jsem jaksi přeslechla, to je pak docela jiná. V sušičce jsem sušila všehovšudu 2x a také se mi prádlo nezdálo, není nad sušení venku.Vyzkoušejte ten ocet, používám ho vždy když peru nové věci.
Mě se toto stalo 1x v životě, a to, když jsem to nechala do druhého dne v neotevřené pračce. Ale jinak si taky myslím, že je to vodou. My, co bydlíme v barákách a jsme odkázáni na bojlery, tak máme připojenou jen studenou vodu, a v tom asi bude háček. Jinak, bude mi 50, a od té doby, co existuje automatka, jsem nikdy prádlo smradlavé neměla. Zkuste to zapojit na studenou, pračka si to ohřeje, a uvidíte. Hezký den.
Já myslím, že pračka, která si neohřívá vodu, už dneska neexistuje Aspoň při shánění pračky jsme jinou neviděli a v baráku taky všichni mají na studenou.
Kytko, taky nechápu jak se to může stát. Já dám prádlo tak jak je do pračky, Persil, Lenor, 40 st. a peru. Pračka bez předpírky napustí studenou, párkrát s prádlem otočí, dopustí si vodu, otočí a pak se voda ohřívá.. Zahradu ani šňůry ani půdu nemám, suším v ložnici, něco dám na ramínka, něco napůl přes šňůru. Večer pověsím, odpoledne sundavám, hned žehlím a uklidím. Jestli najdete něco co děláte jinak tak to bude možná ono, ale já takhle peru odjakživa.
tak ještě otázečka-kde sušíte? u nás v domě je sušárna ale každý v ní sušil párkrát a vzdal to právě k vůli špatnému větrání, prádlo schlo 3dny a pak jste mohla prát znovu. Suším na lodžiji, nebo na sušáku v bytě do druhého dne je to suché ale nevíte o někom, kdo by přišel vyžehlit?
Tak to tady pročítám, a také neznám zapařené prádlo. Peru léta, stejně, jak píše Kytka a Mařenka, a vše v pohodě, prádlo krásné, voňavé. Ze sluníčka je to lepší, než v zimě. Ale napadlo mě, jestli ten pach nejde z pračky, já ji nechám tak jednou za měsíc projet s trochou sava, nebo stačí i ocet.Někdy tam hodím bílé utěrky, hadříky na nádobí, ale může se program pustit i na prázdno. A nádobka na prášek i aviváž je potřeba také často čistit od zbytků. Jinak nevím, tento problém za za zhruba 30 let, co peru, neznám.
Mě se to teď s tím tričkem stalo v podstatě poprvé. Jinak jen ty huňaté osušky. Ale ten smrad znám i od jiných lidí
Ještě mě napadlo..jestli máte prádlo úplně suché, než ho dáváte do skříně? Ten smrad bych přisuzovala vlhkosti. Třeba tchýně při žehlení nechává tzv. prádlo vystydnout. Říká, že jak žehlí s napařovací žehličkou, tak horká pára musí z prádla nejdřív vydýchnout, než se prádlo uloží do skříně.Já to teda nedělám, ale kdoví, třeba fakt má vliv vlkost.
Teda ženský, já žasnu.Ač jsem chlap, mám jasno.Zapařený prádlo je prostě zapařený prádlo...je to jen a jen sušením, ničím jiným.K odstranění vůně nelibé stačí pouze znovu vyprat a usušit,.Pokud to nepomůže, tak to prostě opakovat.Sušit na balkoně nebo v sušárně a ne v koupelně, nebo někde nahňoucaný na sušáku v bytě
Promiňte, ač chlap, nevšiml jste si, že pořád dokola opakuju, že vím, že je to sušením? Já ten postup opakovala už čtyřikrát a nic se nezměnilo
Lidííííí, mně něco napadlo
Někdy je řešení tak prosté Já vždycky to tričko jen sundala ze šňůry a naštvaně ho mrskla znovu do špíny, když jsem zjistila, že je pořád cítit...a teď mně nějak zčistajasna
došlo, že bych ho měla pořádně vyžehlit
než ho znovu vyperu! To by mohlo klapnout, ne?
Vlastně mě na to přivedl Raadek, připomenul mi, že jsou tam nějaké ty kvasinky, takže je potřeba je usmrtit
Pořádně nažhavím žehličku a snad to vyjde
Jen s praním počkám na počasí
a potom dám vědět! Díky všem!
Vyperte to triko pro jednou v něčem silnějším,místo Woolite třeba Persil,a 40 stačí,ať si ho nezničíte...Obdivuji lidi,co perou dámské oblečení na 60 st...a nezničí se jim,když je na etiketě 30st,víc než 40st.bych nedoporučovala...Dejte dlooouhý program,máchání aspoň jedno navíc a po vyždímání ho rychle usušte,na topení nebo venku .Mám pocit,že aviváž zápach zhorší,když už tam jednou je.Místo,které páchne nežehlete.Časem to zmizí úplně,po několika praních max,nebojte...U ručníků pomůže vyvařit na 95st,nebo i na 60,ale přidejte sáček kyseliny citronové,pračce to prospěje a ručníky osvěží...Peru oblečení jen na 30 st,jen ponožky a prádlo na 40/60-podle etiket...v tekutých prostředcích a bez problémů...zasmrádnutí ručníku nebo trika se čas od času stane při sušení,když je prádla moc a teplota nízká nebo někdo zavře v sušárně dveře a okno Držím palce
joooooo tak to se mi stalo jenom s jednim trickem od pritele.. a presne jak rikate jenom kolem krku.. peru vzdy stejne a to tak ze ihned po vyprani vesim pradlo daleko od sebe aby se nikde nic nedotykalo a v mistnostech kde susim (pouze v zime , jinak na terase) mam vzdy otevrene okno A PRESTO TO TRIKO KOLEM KRKU ZATUCHLO! jednalo se o znackove triko za par tisic takze jsem vyloucila ze by to bylo latkou nebo tak neco.. NO A JAK JSEM TO VYRESILA? Vlastne se to vyresilo samo ale asi az po pul roce co jsem to prala kazdy tyden znova a znova triko sice uz nesmrdi ale ted je vhodne uz jen na doma hahahah
nutno rict ze to triko melo takovy zesilnou zadni cast limce aby asi drzelo tvar a asi to tam spatne schlo a tak to zaclo smrdet..
zadne jine triko nezatuchlo a to peru vsechno porad stejne..
dokonce pouzivam uplne stejne praci prostredky jako vy. woolite gel na barevne a perwoll gel na bile pradlo a rucniky
(zkusila jsem to jednou vyprat i vylozene se sypkym praskem protoze ten je agresivnejsi a ani to nepomohlo takze asi opravdu zbyva prat tak dlouho nez to prestane smrdet jako v mem pripade)
Děkuji i Vám dalším, co jste se ke mně přidaly se zapařeným prádlem Aspoň je vidět, že se to prostě občas přihodí kdekomu. A Arimas, s tím smradem za krkem jste mě pobavila, to máme potíže, co?
A i ručníčky dělají ostatním potíže, hurá
Takže já tedy žehlit nebudu, když mě Sebod varuje a počkám na to a zvolím agresivnější prací prostředky, případně až ten ocet. A dám vědět
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.