Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr nábytku a jeho zdravotní nezávadnost

Od: sophia odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chystám se koupit nábytek do ložnice, skřín, komoda, postele atd. Zajímá mě, zda je možné se nějak orientovat v nabídce a vybrat co nejméně zdravotně zatěžující materiál, co se např. týče obsahu formaldehydu. Jaké je jeho množství např. v MDF deskách? Nebo v deskách s melaminem? Nebo jakou dřevotřísku, povrchovou úpravu zvolit? Jak tedy vybírat, pokud by člověk nechtěl masiv, neošetřený nebo s přírodním ošetřením /olej, vosk/. Nábytek z Ikea mě moc nezaujal.

Dále jsem se dočetla, že nekteré rostliny pohlcují formaldehyd, je tedy vhodné je mít i v ložnici? Nebo by v ložnici rostliny být neměly.

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaa
hodnocení

0x

Tak musíš volit jen masív a nenatřený ničím- tudíš v přírodním stavu a netřít si ho sáma.

tj
hodnocení

0x
Prosím vás, ty hodnoty zdravotní závadnosti jsou tak zanedbatelné, že jakmile si uděláte výlet někam do většího města, nadýcháte se tam takových mňamek, že má tělo s filtrováním na pár dní o zábavu postaráno. Pokud netrpíte nějakou velice závažnou, život ohrožující nemocí, která se vdechováním těchto látek velice razantně zhorší (pokud něco takového existuje :-D ), tak si vyberte nábytek jaký chcete a jaký se vám líbí. Kupují si to lidé po celém světě a nikdo na to ještě neumřel.
.
Za druhé, pokud jste nervózní tak vězte, že za pár týdnů až měsíců se nový nábytek "vyvětrá" a pak už se o nějaké závadnosti nedá ani mluvit.
.
Skříně v IKEA jsem kdysi kupoval ve velkém - skoro celý byt, ale poslední dobou jejich designéři produkují takové výtvory, které by si nekoupila ani moje babička. Už tam tedy jezdíme pouze pro doplňky a skříňky jsem začal kupovat v Asko, kvůli lepšímu, modernímu designu a slušné kvalitě, která odpovídá ceně. Byl jsem zaskočen. Co si pamatuji, byl to takový slabší průměr, ale teď jsou s kvalitou na tom stejně jako IKEA.

hodnocení

0x
Formaldehyd se uvolňoval z lamina a DTD za dob socíku, kdy se používala lepidla s jeho poměrně výrazným obsahem .Takže už nějakých 30 let se požívají nábytkářské materiály s normou E1 cituji :U nábytku z dřevotřísky jsou nejvíce diskutovány emise formaldehydu. Od roku 2004 se v Evropě vyrábí dřevotříska ve dvou emisních třídách E1 a E24. Emisní třída E1 zaručuje emise pod 0,1 ppm (0,12 mg/m3) podle EN 717-1 či obsah formaldehydu v dřevotřísce do 8 mg/100 g hmoty dle EN 120 (v 70. letech tato hodnota dosahovala 100 mg/100 g hmoty). V současné době je na trhu nábytek z dřevotřísky, při jehož výrobě nebyl formaldehyd použit, nebo i takový, u něhož jsou emise formaldehydu nižší než u dřeva. Údaj o emisní třídě podá výrobce či prodejce nábytku.zdroj stavba.tzb-info.cz/...

sophia
hodnocení

Děkuji za odpovědi, kdyžtak zkusím získat info o emisní třídě u výrobce, prodejce. A pořídím ty rostliny, které čistí vzduch.

jitul
hodnocení

0x
To je zajímavé, nevíte náhodou jak je na tom IKEA s nábytkem? Děkuji moc za odpověď. Měla jsem trochu problémy posteli s Aska. (alergie oči). Dekuji

IKEA se prsí právě důrazem na eko. Nevím do jaké míry to je / není pravda. U nich totiž nelze příliš hovořit o nábytku. Ale i to Asko je na tom s (ne)kvalitou zhruba stejně, nicméně ani je bych nepodezíral z použití nevyhovujícího lamina a pod. Těžko říci, co způsobuje Vaši alergii, může jít např o cokoliv okolo textilu - prací prostředek, aviváž...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]