Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola ze stavebního úřadu

Od: doktor46 odpovědí: 9 změna:
Ahoj,
máme chatku v chatové oblasti a poslední dobou dělají kontroly ze stavebního úřadu a k nám se chystají tento týden.
Mám ohledně toho pár otázek:
1) Máme přistavěnou dřevěnou kůlnu, cca 15m2, bez ohlášky. Kůlna je na patkách, které jsou zabetonované v jedné řadě ztraceného bednění a podlaha betonová, jen šlupka pár CM aby se nechodilo v blátě. Bere se to že má chata základy nebo ne? Musí být tato stavba zakreslena na katastru? A měli jsme mít nějakou ohlášku? Stejně tak na druhé straně máme verandu, celá dřevěná, podlaha dřevěná, cca 6m2.
2) V chatce je WC, které vede do sklepa kde je zazděn 2 kubikovej sud a jednou za 2 -3 roky to za deště vypustíme, defacto to pořádně nepoužíváme. Už to tam bylo od předchozího majitele a mě zajímá zda na to musí být taky nějaké povolení nebo něco, zkrátka zda stím může mít stavební úřad problém. A obecně zda je povinnost pustit je do chatky nebo stačí jen na pozemek.
Děkuji za názory.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Ad2. Máte povinnost doložit způsob likvidace splaškových vod a to dokonce zpětně.
Za deště vypustíte..Tak to nevypouštějte, ale likvidujte dle zákona, nebo s tím rychle něco dělejte.
sasa*

U nás jsem potřeboval potvrzení o nepropustnosti!

Ano, to s tím souvisí. Zejména u starších jímek je toto potvrzení vyžadováno. Nicméně doklad o vyvážení dle vodoměru, nebo dle počtu osob a směrných čísel, to je ještě větší bič.
re4zon
Jak se aplikuji smerna cisla u chaty, ktera je pouzivana sporadicky? To musim vyvazet jimku nekde, kde do ni vypustim par litru za rok?

U chaty (pokud není napojena na zdroj vody) se skutečná spotřeba zjišťuje opravdu těžko. A samozřejmě zde nastupuje ono "My na chatu jezdíme jen 1x ročně na víkend" (kdo by dobrovolně přiznal, že tam je od května do října, že). Pokud chata zdroj vody má, pak se osadí na vstup do chaty vodoměr a údaje spotřeby se budou brát podle něj.

re4zon
No prave. Me by zajimalo, jak tohle v praxi muze probihat. Kdo muze nutit nekomu osadit vodomer nekam k chate se studnou? Muze ho zaplombovat? Prijde mi, ze zas nekdo mozna dobre vire vymyslel pravni predpis, ale okrajove situace neresil. Ja zadnou takovou chatu nemam, mel jsem kdysi. Jimka se vyvazela jednou za 10 let, casteji to nebylo potreba, koupalo se v rece a ta trocha vody na nadobi a splachnuti to proste driv nenaplnila, i kdyz jimka tesnila. A asi by se mi uplne nelibilo, kdyby nakracel nejaky ourada a hrozil pokutou, ze nemam doklad od neexistujiciho vyvozu.

Troufám si tvrdit, že "každá druhá" chata (či nemovitost na vesnici) má "něco" ze zákona špatně. Studna není povolená, jímka není legálně zřízena atd. Na tom Vás samozřejmě úřad "dostane" (a je to správně). Uvědomte si, že dnes není dříve. Skoro každý má dnes na chatě WC a menší koupelnu, či dokonce i myčku nádobí. Již 2 roky řeším čištění odpadních vod v jedné vesnici. Z cca 55 nemovitostí (jak trvale obývaných, tak rekreačních) likvidovala dle zákona správně splaškové vody jedna (!) rodina. Vyjímkou tam není ani dům, který má WC vyvedený přímo do potoka (tedy po spláchnutí je "vše" do dvou vteřin v potoce).

A co je velmi zajímavé, tak nejvíce "keců" mají v té vesnici lidé, co jsou z hlediska likvidace splaškových vod téměř "na zavření".

doktor46
hodnocení

0x

Ahoj,
chata studnu má ale neni zavedena do chaty. Do chaty je jen nejaka uzitková voda, jak říkám, ten WC se temer nepouzivá.
Co mohu tedy očekávat od ouředníka? Jaká pokuta za to cca je? Samozrejme asi reknu ze normalne necháváme jednou za par let odvezt ale budou chtit videt papir, a kdyz reknu ze nemam, co mi hrozí? Eventuene má cenu shánet hovnocucaře a získat od nej papír? Díky

Co Vám hrozí? No hrozí Vám pokuta. Doklady o vyvážení jímky máte uchovávat za poslední 2 roky.Voda do chaty není zavedena, do chaty je zavedena jen užitková voda..., tomu vážně nerozumím. Splachovat se přece dá samozřejmě i užitkovou vodou, nemusí to být nutně pitná voda.Třeba na vás ze začátku budou hodní...ale zaručeno to není.Pokuta může být až do výše 20tis Kč.

"Nepředložení dokladu o odvozu odpadních vod dle § 38 odst. 8"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]