Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se prosím zeptat na možné důsledky následující situace. Stál jsem bos na zámkové dlažbě a hadicí si myl nohy od trávy. Zapomněl jsem před tím ale vytáhnout kabel od sekačky ze zásuvky, který byl položen v blízkosti nohou na mokré dlažbě. Pokud by měl kabel poškozenou izolaci, byla by tato situace pro mě fatální? Díky..
Nie, prud ide vzdy cestou najmensieho odporu a uzavretym okruhom. Maximalne mozete citit brnenie na chodidle, nikam vyssie sa prud nedostane. Urcite tam mate normou predpisany chranic pre zasuvky na vonkajsie pouzitie, ten by vypol uz unikajucim prudom do zeme cez vlhku dlazbu.
Ine by to bolo, ak ste sa rukou drzali pozink potrubia a chranic by tam nebol, to moze byt smrtelne.
V situácii, ktorú opisujete, Vám úraz nehrozil...
Obecne platí, smer prúdu cez telo, a jeho velkosť, hlavne či nejde cez srdce.
Ak to zjednoduším, človek by mal vydržať 30 mA. Na túto hodnotu sa vyrábajú
aj "prúdové chrániče". Je to veda, závisi to od druhu prúdu, prostredia, a občas
aj od stavu psychiky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.