Mate s tim nekdo zkusenosti, co to udělá za par let? Mame stary strop. Klasika prkna a rakos. Je hodne popraskany. Puvodne jsme tam chteli dat polystyrenove desky. To nam bylo odbornikem zakazano, ze u techto stropu pak hrozi posunuti rosneho bodu do prken a hrozi pak jejich degradace. Nemate nekdo zkusenost, zda to hrozi i kdyby se tam dal jen sadrokarton (bez vaty) s par cm vzduchovou mezerou? Jestli co do mozne degradace dreva ve strope je to ok nebo ne?
Dej na současný strop parozábranu, pod to rastr na sádrokarton, tím současný strop srovnáš. U starých měkkých stropů není problém prohnutí i několik centimetrů. Nejvíce co jsem srovnával bylo 12 cm. Uprostřed nic a kolem dokola i 12 cm podložky. Nakonec dát na půdu alespoň 30 cm izolace.
Já mám nad stropem půdu, proto jsem strhl prkna s rákosem to umožnilo do meziprostoru uložit dostatečnou vrstvu tepelné izolace. Bylo kolem toho hodně nepořádku, proto je to lepší dělat jednou a pořádně.
Nejlepší by bylo původní strop shodit a udělat SDK podhled načisto. Nechat tam starý strop jde, je ale potřeba najít trámy a kotvit sdk do nich. Ty prkna totiž bývají silná 1 cm, bývají přihřebíkovaná a nic neunesou.
Jestli je to jen kvůli estetice, tak ten sádroš s konstrukcí dej. V případě zateplení by 5 cm vaty+parotěsná fólie pod sádrokartonem neměl být problém. Nad tím je tedy jen nezateplená půda? A skladba stropu je..?
Estetika a hodilo by se nam tam vest kabely. Našla jsem podobny nazor v profi poradně, jaký nám byl řečen: "Nevýhoda vnitřního zateplení především spočívá v nepříznivém průběhu teploty v konstrukci. Stávající strop nad zateplením bude trvale chladnější, teploty zde budou i pod 0°C, takže zde bude docházet ke kondenzaci vodní páry, pokud se tam dostane. A je velmi pravděpodobné, že se tam dostane, protože žádná parozábrana není 100% dokonalá. Vodní pára z interiéru (vlhkost obsažená ve vzduchu) prostupuje konstrukcí do chladnější části, kde je tlak vodních par nižší. Pokud v konstrukci postoupí na místo, kde se vlivem nízké teploty stane nasycenou tak kondenzuje." Jen nemůžu nikde dohledat, jak pak ovlivni sadroš teplotně strop, aby se to nedělo a tramy a prkna nedegradovaly. Presnou skladbu netusime. Rakos a prkna vime jiste, pak predpokladame skvaru a na pude je beton.
olinl
Když se v místnosti přilepí na sádrokartonové CD profily nebo dřevěnou konstrukci parotěsná fólie (stačí nejlevnější Guttafol WB) oboustrannou lepící páskou, případně i ke zdi lepidlem na parozábrany, tak do té konstrukce půjde minimum "páry" z místnosti. Stejně tak přes ten sádrokarton, fólii a přes 5 cm skelné vaty to teplo projde. Dnes se k zateplení doporučuje 40 cm izolantu.. Pokud je půda alespoň minimálně provětrávaná(netěsnosti pod střešní krytinou) tak "vlhko" má stále kudy odejít i v zimě. Nechte si případně projektantem zpracovat projekt, pokud si nejste jistí..
Ak tomu dobre rozumiem, chcete dosky prilozit na existujuci strop a skrutkovat ich cez omietku a rakos do fosni? To by som nerobil : moze to cele spadnut, ked sa vytiahnu klince , ktore drzia fosne na tramoch a tiez to podla zmien teploty a vlhkosti rozne dilatuje, co vam roztrhne tmelene spoje.
Urobte klasika nosnu konstrukciu z profilov, len musite najst miesta, kde su tramy a profily kotvit do tramov, nie do fosni. Zvazte aj system kazetoveho stropu systemu 60 x 60cm, kde odpada problem s dilataciami.
Nene, radsi bych konstrukci. Ale bojim se jak sdk a vzduchova mezera ovlivni vlhkost u stropu, viz ma citace z poradny vyse. Bojim se, ze pak bude vlhkost kondenzovat za sdk a bude vlhnout strop (parozabrane na 100% nevěřím a bojujeme s vysokou vzdusnou vlhkosti v dome) a nasledne i prkna a tramy casem.
Co se tyce rosneho bodu, tak zakezi, co nad tim stropem je. Ja jsem dve mistnosti rakos sundal a jednu jsem nechal byt a zavesy na sadros jsem nasrouboval pres nej. Kdyz mate na strope jen prkna, tak je vyhoda, ze vidite tramy a muzete zavesy montovat primo do tramu a je to jistejsi.
Desky přímo na strop nikoliv, nesrovnáte rovinu. Ale desky nespadnou, páč to není tak těžké. Ale doporučil bych řádnou konstrukci z CD a UD profilů, s parozábranou. Posunutí rosného bodu nehrozí, páč tepelná izolace u sádroše je minimální.
To nam bylo odbornikem zakazano***to nebyl odborník, páč rosný bod se neposune až do prken, ale stejně to nedělejte.
co do mozne degradace dreva ve strope je to ok nebo ne***nebude to problém, je to roky ověřeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.